Gününüzün Son 10 Dakikasını Nasıl Değerlendirmelisiniz?

Dün gece nasıl uyudunuz? Cevabınız “yeterli değil” ise yalnız değilsiniz. Gün içerisinde karşılaşacağınız insanların neredeyse yarısı uyku yoksunluğu çekiyor.Sabah yorgun uyanmayı rahatsızlık verici bir durum olarak görmezden geliyoruz ancak uyku yoksunluğu ruh halinizi olumsuz etkiler, hafızanızı zayıflatır ve gün boyunca karar verme yetinize zarar verir. Odağınızı dağıtır, esnek düşünmenizi önler ve sizi endişeye daha duyarlı hale getirir. İşe uykusuz gittiğimizde her şey daha da zorlaşıyor ve gün daha uzun sürüyor. Bir araştırmaya göre, uykusuzluk çekerek işe gitmek sarhoşken işe gitmekle performans düşüklüğü açısından eşdeğerdir.

Kafein, miktarı ne olursa olsun uyku eksikliğini tamamen telafi edemez. Sert kahve tüketmek stres seviyenizi yükseltir ve iletişim kurma yeteneğinize zarar verir. Kahve, aynı zamanda, yaratıcı düşünmenizi sınırlandırabilir.

Elimizden gelenin en iyisini yapmak için vücudumuzun dinlenmeye ihtiyacı vardır.

Gelişebilmemiz ve büyüyebilmemiz için tohumun bir gece önceden ekilmesi gerekir.

Tek seçeneğimiz daha erken yatmak. Ancak bir türlü bunu gerçekleştiremiyoruz. Çünkü gün boyunca o kadar meşgulüz ki, kendimize ait olan tek zaman akşam geç saatlerdir.

Peki, nasıl daha erken yatabiliriz ve uykumuzu tamamlayabiliriz?

Yatakta olmak istediğiniz tam zamanı belirleyerek başlayabilirsiniz. “Mümkün olduğunca erken” yatmaya çalışmak zordur. Bunun yerine, sabahları kalkmanız gereken saati belirleyin ve kendinize 8 saat uyku süresi verin. Eğer sabah 6.45’te kalkmak isterseniz, akşam 22.45’ten itibaren yatağınızda olun.Ardından, işten sonra zamanınızı nasıl değerlendirdiğiniz konusunda bir denetim yapın. Bir ya da iki akşam için hiçbir şeyi değiştirmeyin, eve geldiğiniz andan itibaren yatağa gidene kadar olan her şeyi kaydedin. Keşfedebileceğiniz şey, zevk aldığınız ve sizi gece geç saatlere kadar ayakta tutan etkinlikler ve bunlardan nasıl kurtulacağınızdır. Mesela geç saatlere kadar televizyon seyretmek veya saatlerce telefonda verimsiz vakit harcamak gibi.

Belirli bir yatma süresi hedefi belirledikten ve zaman öldüren aktiviteleri ortadan kaldırmanın yollarını bulduğunuzda, dikkatinizi dinlenmenize ve yatmayı dört gözle beklemenize yardımcı olacak bir uyku öncesi ritüeli oluşturmaya dikkat edin.Yorgun olmak, hemen uykuya dalmanızı garanti etmez. İlk önce rahat hissetmeniz gerekir. Ancak, bir insanı rahatlatan başka birini tüketebilir. Bu yüzden, kendinize uygun olan ritüeli yaratmalısınız. Bunun için size birkaç öneri:Sizi mutlu eden bir şeyler okuyun. Kurgu, şiir, çizgi romanlar. Ne olursa olsun, fazla çaba göstermeden dikkatinizi çeker ve modunuzu yükseltir. Ancak bir uyarı: Asla yatakta işle ilgili bir şey okumayın. Bunu yapmak, yatağınızı gevşeme fikriyle ilişkilendirmenizi zorlaştırır.Sıcaklığı düşürün.Düşük sıcaklıklar uykuya dalmanıza yardımcı olur ve yorganın altında kalma fikrini daha çekici hale getirir. Ulusal Uyku Vakfı, oda sıcaklığını gece boyunca 15-20 derece arasında tutmanızı önerir.Mavi ışıktan kaçının.Akıllı telefonlardan ve bilgisayar ekranlarından çıkan mavi ışığa maruz kalmak, vücudun bizi uykulu hissetmemizi sağlayan hormonun üretimini bastırır. Çalışmalar, yatmadan önce ekran kullanımını azaltmanın ve mavi ışık engelleyen gözlükler kullanılmasının uyku kalitesini arttırdığını göstermektedir.Spa benzeri bir ortam oluşturun.Minimum stimülasyon ile sakin bir ortam oluşturun. Işıkları kısın, dinlendirici müzik açın ve bir mum yakın.Sakin bir yürüyüşe çıkın.Eğer hava müsaitse, akşam yürüyüşü rahatlatıcı olabilir.

Uzmanlar, uyumaya çalışmadan önce her gece en az 30 dakika dinlenmenizi öneriyor. Telefonunuzda, ne zaman başlamanız gerektiğini bildiren bir alarm kurarak bu işlemi daha otomatik hale getirebilirsiniz. Ancak yatmadan önceki zamanı kullanmayı tercih ediyorsanız, bu süreyi negatif enerjiden arındırmak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Eşinizle hassas konular oluşturmaktan kaçının ve yatmadan hemen önce sabah alarmınızı ayarlamayın-uyandığınızda ertesi gün için tekrar alarm kurun.Ve son olarak, yakınlarda bir not defteri ve kalem bulundurun. Ertesi gün yapmanız gereken bir şeyi düşünüyorsanız, telefonunuza ulaşmak yerine not edin. Aynı şeyi aklınıza gelen başka düşünceler için de yapın. Bir kere yazdıktan sonra düşüncelerden kurtulduğunuzu göreceksiniz.

Yazan: Ceotudent

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir