Hamileliğin Keyifli Geçmesi İçin Yapman Gereken 12 Şey

Hamilelik dönem stresli değil, keyif alınması gereken bir dönem. Bu dönemde hem bebeğini sağlıklı tutabilir hem de sürecin tadını çıkarabilirsin. Ağır işler yapmak, partnerinden ilgi beklemek, bebeğin geleceği için endişelenmek yerine; kendin ve dolayısıyla bebeğin için iyi bir şeyler yapabilirsin. Çünkü bu aslında, bütün fiziksel ve ruhsal zorluklarına rağmen, çok özel bir dönem. İkinizin kuvvetli bağlar kurduğu bir dönem. Bu yüzden aktif kalmalı, iyi beslenmeli, günlük alışkanlıklarını yeniden gözden geçirmelisin. Bir de tabii hayaller, umutlar ve heyecanlarla süslü anların tadını çıkarmalısın. Bazen yataktan hiç çıkmayarak… Şimdi sana keyifli bir hamilelik için 12 yaşam tarzı ipucu vereceğim. Böylece gelişen bebeğini önlenebilir risklerden koruyarak daha sağlıklı ve daha keyifli bir hamilelik yaşayacaksın. Hadi, başlayalım!

bebeğini sağlıklı tutabilir hem de sürecin tadını çıkarabilirsin. Ağır işler yapmak, partnerinden ilgi beklemek, bebeğin geleceği için endişelenmek yerine; kendin ve dolayısıyla bebeğin için iyi bir şeyler yapabilirsin. Çünkü bu aslında, bütün fiziksel ve ruhsal zorluklarına rağmen, çok özel bir dönem. İkinizin kuvvetli bağlar kurduğu bir dönem. Bu yüzden aktif kalmalı, iyi beslenmeli, günlük alışkanlıklarını yeniden gözden geçirmelisin. Bir de tabii hayaller, umutlar ve heyecanlarla süslü anların tadını çıkarmalısın. Bazen yataktan hiç çıkmayarak… Şimdi sana keyifli bir hamilelik için 12 yaşam tarzı ipucu vereceğim. Böylece gelişen bebeğini önlenebilir risklerden koruyarak daha sağlıklı ve daha keyifli bir hamilelik yaşayacaksın. Hadi, başlayalım!

1- İyi dengelenmiş bir beslenme planı izlemelisin. Müstakbel bir anne olarak, sana enerji verecek, senin ve gelişen bebeğinin beslenme ihtiyaçlarını karşılamanıza yardımcı olacak yüksek lifli, düşük yağlı bir beslenme programı uygulamalısın. Bu her ikiniz için de daha sağlıklı. 

2- Belirli yiyecek ve içecekleri alma veya azalt. Bazı yiyecekler ve içecekler, hamilelik sırasında azaltılmalı veya bırakılmalı. Tamamen uzak durulması gereken şeyler de var. Bunlar alkol ve bazı şarküteri ürünleri. Kafein ve bazı balık türleri de güvende olmak için yalnızca az miktarda tüketilmeli. 

3- Hamilelik döneminde beslenmeni doğru şekilde takviye et. Hamileyken, belirli besinlerin tavsiye edilen günlük tüketim miktarı artar. Bu yüzden yalnızca beslenmeden yeteri kadar besin alamayabilirsin. Bunun için de doktorunun kontrolünde multivitamin ve mineral takviyesi kullanabilirsin.

4- Yiyeceklerini dikkatlice idare et. Yiyeceklere dokunmadan önce ellerini yıkamak, mutfak tezgahını temiz tutmak, taze meyve ve sebzeleri yıkamak, yiyeceklerini iyice pişirmek ve doğru sıcaklıkta saklamak; basit ama çok önemli tedbirler. Bu tedbirleri, seni ve bebeğini koruyacak savunma sistemi gibi düşün. 

5- Doğum öncesi ve emzirme derslerine git. Bu grup seansları, anne adaylarına yeni yolculuklarında neler bekleyebileceklerini ve doğum için nasıl hazırlanacaklarını öğretir. Hamilelik, doğum ve ebeveynliğin zorluklarıyla daha etkili bir şekilde başa çıkmana yardımcı olur.

6- Sabah bulantılarını yönet. Sabah bulantıları hamileliğin bir getirisi maalesef. Ve bu da yaşam tarzını etkileyebilir. Mide bulantısı ve kusma gibi sabah hallerinin sıklık ve şiddetini azaltmaya yardımcı olacak kullanışlı ipuçları mevcut.

7- Kabızlığı ve mide yanmasını azalt. Hamilelik, kabızlığa ve mide yanmasına sebep olabilir. Ama iyi ki çözümsüz değil. Bu şikayetler için bazı yaygın çözümler sana rahatlık sağlayabilir.

8- Düzenli egzersiz yap. Fit kalmak, stresi azaltmak ve doğuma hazırlanmak için hamileliğin boyunca aktif kalman önemli. Aslında her zaman aktif kalman önemli. Her gün, en az 30 dakika yürümeyi veya yüzme gibi orta düzeyde egzersiz yapmayı hedefle. Zaten düzenli egzersiz yapıyorsan da aşırıya kaçmamak için bunu biraz azaltmalısın. Yorucu egzersizler, temas sporları ve düşebileceğin aktivitelerden uzak durmalısın.

9- Pelvik tabanı egzersizlerine başla. Hamileliğin ilerlerken, pelvik tabanı kasların yük altında olacaktır. Hamilelik sırasında ve sonrasında mesaneni güçlendirmeye yardımcı olmak için rutinine bazı pelvik taban egzersizleri ekle.

10- Alkolden uzak dur ve sigara içiyorsan bırak. Hamilelik ve emzirme sırasında tüm alkol ve sigara ürünlerinden uzak durmakta fayda var.

11- Diş ve diş etlerine ekstra iyi bak. Hamileyken dişlerini nazikçe fırçala ve temizle çünkü bu dönemde diş etlerin daha kolay tahriş olabilir. Sabah bulantısı yaşadıysan, sonrasında ağzını suyla çalkala ve asidin etkilerini azaltmak için dişlerini hemen fırçalamaktan kaçın. Diş doktorunu ziyaret ettiğinde, hamile olduğunu mutlaka söyle.

12- Kedi işlerine mesafenizi koy. Kedin varsa, kedi kumu kabını temizlemek için kauçuk eldiven giy ya da başkasından temizlemesini iste. Çünkü kedi kumu zararlı bakteriler içerebilir. Bahçeyle uğraşıyorsan da eldiven giymek iyi bir fikir olabilir. 

Bebeğini ve bebeğiyle geçireceği eşsiz anları düşünen anneler sağlığına dikkat eder. Bu yüzden de beslenmesine ekstra özen gösterir. Sana ufak bir yardımım dokunsun istedim, bu konu hakkında fazla bilgi almak için tıkla tatlım: https://www.elenatal.com.tr/

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir