Mutluluk Hormonları: Dopamin, Serotonin, Oksitosin ve Endorfin

Ruh halimizi etkileyen birçok sebep vardır. Bunlardan en önemlisi ve etkilisi ise beynimizdeki kimyasallardır.

Dopamin, serotonin, oksitosin ve endorfinler, ruh halimizden sorumlu beyin kimyasallarıdır. Bu kimyasallar, her zaman tetiklenebilir durumdadır. Biz onlar üzerinde kontrol sahibi olmadığımızı düşünsekte bilim onları bilinçli bir şekilde arttırabileceğimizi kanıtladı.İyi ve mutlu bir zihin, hayatımızın gidişatını önemli ölçüde etkiler. Sağlığımız, başarımız ve mutluluğumuz zihnimize bağlıdır. Gelin, pozitif nörotransmiterlerimizi uyarmanın yollarına bakalım:

Dopamin

Dopamin, bizi motive eden ve harekete geçmemiz için bize ilham veren beyin kimyasalıdır.Ödül, motivasyon, hafıza, dikkat ve hatta vücut hareketlerini düzenlemede rol oynar. Dopamin büyük miktarlarda salındığında, bizi belirli bir davranışı tekrarlamaya motive eden zevk ve ödül duygularını yaratır.Dopamin, birini ya da bir şeyi sevdiğinizde serbest kalır. Piyano çalmak veya resim yapmak gibi sevdiğiniz bir şeyi yaparken beyninizde ödül duygusu devreye girer ve dopamin salgılanır. Aynı şekilde egzersizin beyindeki dopamin seviyesini arttırdığı kanıtlanmıştır.Dopamin, hedefler belirlediğinizde ve bu hedefleri tamamladığınızda aktif hale gelir. Büyük hedefleri küçük parçalara bölerek bitiş çizgisine daha sık ulaşırsınız bu da her küçük hedefi tamamladığınızda dopaminin salınmasını sağlar.Yapılan başka bir çalışma ise meditasyonun dopamin salgılanmasına yardımcı olduğunu kanıtlamıştır. Meditasyon yapmak için bir sebep arıyorsanız buyurun size güzel bir sebep!

Serotonin

Serotoninin ruh hali üzerindeki etkileri nedeniyle antidepresanların çoğu serotonine odaklanır.Serotoninizi yükseltmek istiyorsanız kendi mutluluğunuza odaklanın. Psikiyatri ve Sinirbilim Dergisinde yayınlanan bir çalışmada, katılımcıların mutluluğunun beynin sağ ön singulat korteksindeki yüksek seviyelerde serotonin sentezi ile pozitif olarak ilişkili olduğu belirtiliyor. Buna karşılık, bildirilen üzüntü duyguları ise beyindeki serotonin sentezi ile negatif olarak ilişkilidir. Bu çalışma, serotonin sentezinin kendi ruh halinizi değiştirerek etkilenebileceğini gösteren ilk çalışmadır. Ruh haliniz serotonin seviyelerini etkileyebilirken, serotonin seviyeleri de ruh halinizi etkileyebilir.Parlak ışık, beyninizdeki serotonin seviyesini arttırarak sizi çöküntüden kurtarabilir. Parlak ışığa maruz kalma, mevsimsel depresyon için bilinen bir tedavi yöntemidir, ancak ışık tedavisinin mevsimsel olmayan depresyon için de etkili olduğu kanıtlanmıştır.Egzersiz yapmak serotonin seviyesini yükseltebilir. Bunun nedeni, egzersiz serotonin üreten sinir hücrelerinin üretilme hızını arttırır. Böylece serotoninin sentezi ve salınımı da artar.

Oksitosin

Oksitosin, sosyal etkileşimi güçlendirmesinin ötesinde, kan basıncını azaltır, acı eşiğini arttırır, anksiyeteyi azaltır. Ayrıca büyüme ve iyileşmeyi teşvik eder.Oksitosini arttırmanın bir yolu, insanlarla fiziksel temasa geçmektir. Bir araştırma, masajın oksitosin seviyelerini arttırabileceğini ve adrenokortikotropin hormonu seviyelerini azaltabileceğini buldu. Adrenokortikotropin, bir stres hormonu olan kortizol salınımını uyaran bir hormondur.Dinlemek, oksitosin seviyesinin yükselmesini sağlayan başka bir yoldur. Hepimiz, birinin bizi dinleyip söylediklerimizi onaylamasını isteriz. Bir başkasını dinlerken fiziksel olarak varlığınızı gösterdiğinizde ikiniz arasında bir bağlantı kurulur ve bu bağlantı oksitosin seviyesinin yükselmesini sağlar.

Endorfinler

Endorfinler, acıya tepki olarak yükselirler. Ayrıca endişe ve depresyonu azaltmaya yardımcı olurlar. Egzersizin yanı sıra kahkaha, sizi iyi hissettirecek kimyasalların beyninizde salgılanmasını sağlar. Endorfinler, doğal ağrı kesicilerdir ve egzersiz endorfin seviyesini arttırmanın mükemmel bir yoludur.Kahkaha sadece endorfin seviyesini arttırmakla kalmaz, aynı zamanda kortizol seviyelerini ve stresin diğer etkilerini azaltır. Kahkaha terapisi, kahkahayı stres ve duygudurum bozuklukları için kullanan bir tedavi şeklidir.Endorfini insan vücudunda arttıran başka bir faktör ise baharatlı ürünlerdir. Baharat yemek, endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur. Baharat dışında ise çikolata ve muz da endorfin salgılanmasını arttıran yiyeceklerdendir.

Beynimiz ve vücudumuz, kimyaya dayalı bir senfoni ve onu kendimize göre uyarlamak ise bizim elimizde!


Yazan: Ceotudent

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir