SinirliSinirli AğlamaklıAğlamaklı MinnoşMinnoş Sesli GüldümSesli Güldüm BayıldımBayıldım Aman Tanrım!Aman Tanrım! Nalet Olsun!!1!Nalet Olsun!!1!

Regl Döneminde Yanlış Bilinen “Yapılmaması Gerekenler” Listesi

Her sağlıklı kadın, menopoz oluncaya dek, düzenli olarak regl dönemini yaşar. Yani regl dönemi hayatımızın bir parçası, doğamızın gereği. Bu dönemleri hayattan koparak geçirmemiz, bir an önce kurtulunması gereken bir şey olarak görmemiz, içimize kapanmamız gerekmiyor. Doğru beslenmeyle, düzenli uykuyla, rahatlatıcı ve enerji verici takviyelerle, sevdiğimiz insanlarla sevdiğimiz şeyleri yaparak bu dönemleri çok daha rahat geçirebiliriz. Kolay ve keyifli bile olabilir. Hatta öyle ki bazı “bunları kesinlikle yapma” listelerine bile meydan okuyabiliriz. Çünkü yanlış bilinen şeyler hayatımızı zorlaştırdığı gibi, bizi de mutsuz ediyor. Kendimizi kısıtlanmış ve yalnızlaşmış hissedebiliyoruz. Oysaki önemli olan her dönem kendimizi sevmemiz, kendimizi içimizden geldiği gibi ifade edebilmemiz. Hayatımızın akışıyla uyum içinde olabilmemiz. Önemli olan huzurumuz. Hadi gel, regl döneminde yanlış bilinen “yapılmaması gerekenler”e şöyle bir bakalım ve son derece doğal olan bu dönemin tadını çıkaralım.

Tatlı yememelisin!

Aslında tüketebileceğin, hafif ve sağlıklı tatlılar da var. Tabii bir porsiyonu geçmemek ve mümkünse gündüz yemek koşuluyla. (Gündüz metabolizma daha hızlı çalışır çünkü.) Mesela 1 kase tarçınlı sütlaç, 1 kup vanilyalı puding, 2-3 top limonlu dondurma ya da avuç içi büyüklüğünde acılığı azaltılmış bitter çikolata gibi.

Duş almamalısın!

Aksine genital hijyen, fiziksel rahatlama ve kendini daha canlı hissetmen adına bu dönemde duş almak iyidir. Temizlenir ve yenilenirsin. Dikkat etmen gereken noktalar ise vajinanın içini yıkamamak ve mümkünse küvete oturmamaktır. Çünkü vajina kendi kendini temizler ve küvetlerde zararlı bakteriler olabilir.

Beyaz giymemelisin!

Neden olmasın? Eğer kendini rahat hissediyorsan ve ped ya da tamponunu sıklıkla değiştirebilecek durumdaysan pekala giyebilirsin. Bu tamamen sana kalmış. Hatta elbise ve etek de giyebilirsin. Aslında burada önemli olan, akıntının durumu ve senin bu konuda kendini güvende hissetmen.

Spor yapmamalısın!

Bilakis regl döneminde spor yapmak ağrılara, sancılara ve halsizliğe iyi gelir. Çok yorucu olmayan, hafif ve etkili egzersizler yapabilirsin. Kısa yürüyüşler, düşük ağırlıkta fitness, regl yogası, aerobik ya da pilates gibi. Ama kendini çok yorgun hissediyorsan uzanmak en iyisidir.

Denize girmemelisin!

Tampon kullanarak denize girebilir, rahatça yüzebilirsin. Eğer görüntü açısından senin için bir sorun yoksa pedle de denize girebilirsin. Islak mayoyla oturmadıkça ve denizden sonra kuruluğuna ve hijyenine (Denizden çıktıktan sonra tamponunu ve pedini mutlaka değiştirmelisin.) dikkat ettiğin müddetçe yazın tadını çıkarabilirsin. Bakteri açısından havuzları tercih etmemeye çalış ama.

Tampon kullanmamalısın!

Yoo, kullanabilirsin. Çünkü tamponlar da pedler kadar kullanışlıdır. Sünger gibi sıvıyı emer; doğru yerleştirildiği müddetçe sızıntının, kokunun, kötü görünümün önüne geçer. Duşta, denizde, sporda kullanabilirsin. 4-5 saatte bir değiştirmeye, alerjik olmayan bir tampon çeşidi seçmeye özen göster. Tampon kullanmak, onu ne kadar rahat kullanabildiğinle alakalı. Kotex Tampon’u denemeye ne dersin?

Bitki çayları ve sıcak su torbası etki etmez!

Bazı bitki çayları regl döneminde oldukça etkilidir. Mesela papatya çayı kasları gevşetir ve rahatlatır. Melisa çayı uykusuzluk ve gerginliğe iyi gelir. Sıcak su torbası ise kan dolaşımını bölgesel olarak arttırdığı için rahatlama sağlar. (Sıcak su torbasını karnının altı kısmına koymalısın ve o bölgeyi yakmamaya dikkat etmelisin.) Yani her iki uygulama da yararlıdır.

Fazla hareket etmemelisin!

Kendini yoracak şekilde olmamak, ağır sporlar yapmamak kaydıyla ve kendinde o enerjiyi hissettiğin müddetçe hareket etmemen için bir sebep yok. Hatta hareket etmek bedenine ve psikolojine iyi gelebilir de. Mesela gezmek, hafif tempolu dans etmek, yüzmek gibi. Ama demir ve C vitamini takviyesini aksatmamalı, gün içinde sık ama az beslenmelisin.  

Ağrı kesici kullanmamalısın!

Regl döneminde ağrı kesici kullanmanın zararı yoktur. Özellikle regl başlamadan önce ya da reglin ilk günü ağrı kesici almak oldukça etkilidir. Kanamayı azaltabilir ama bunun vücuda olumsuz etkisi de yoktur. Hatta gereksiz kan kaybını ve kansızlığı önler. Tabii doktorunun önerdiği ağrı kesiciyi kullanmak şartıyla.

Kimseye regl olduğundan bahsetmemelisin!

Regl olmak; utanılması, saklanması, “regl” ya da “adet” yerine takma isimler kullanılması gereken bir dönem değil. Seni durduracak, modunu düşürecek, hayatını solduracak, başarmak istediğinde sana engel olacak bir dönem de değil. Sağlıklısın, yenileniyorsun, metabolizman çalışıyor, sezilerin kuvvetleniyor, algıların açılıyor, daha üretken oluyorsun, parlıyorsun. Bunu neden ifade etmeyesin ki?

Regl döneminde özgürce hareket edebilmen için en önemli noktalardan birinin de pedinin sana gereken rahatlığı ve güveni sağlaması tatlım. Bunun için her zaman Yeni Kotex Active’i tercih edebilir, hayatın tadını çıkarırken regl dönemlerini özgürce yaşayabilirsin!

Written by Pepapp

Comments

Leave a Reply
  1. Tampon konusunda size çok katılmıyorum çünki tampon bazı kadınlarda bakteri çoğalması yapabiliyor. Tamponu pamukları bazen kıl gibi ufak ufak içeride kalabiliyor bu da oranın bakterilenip mikrop kapmasın neden oluyor. Çok dikkatli okunmalı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Comments

0 comments