Oscar Hakkında 10 Enteresan Bilgi

92. Akademi Ödülleri, bildiğimiz adıyla Oscar Ödülleri, sahiplerini buldu. Geceye yabancı dilde olmasına rağmen En İyi Film seçilen ve En İyi Yönetmen de dahil, 4 dalda Oscar kazanan Güney Kore yapımı “Parasite” damgasını vurdu. Bu anlamda Oscar tarihine de geçmiş oldu. Son yıllarda pek çok ilke imza atan Akademi, bu yıl da kendi kalıplarının dışına çıkmaya kararlı olduğunu gösterdi. Bakalım tüm dünyanın heyecanla takip ettiği, sinema ödüllerinin en popüleri ve en sevileni olan Oscar Ödülleri hakkında bilmediğimiz daha ne gibi şaşırtıcı gerçekler var:

1- Los Angeles’taki Dolby Tiyatrosu’nda yapılan Oscar Töreni ilk olarak, 1929 yılında Hollywood Roosevelt Hotel’de gerçekleşti.

2- II. Dünya Savaşı’nda Amerikalı askerlerin töreni dinlemesi için radyodan duyurulan törenler, televizyonda ilk defa 1953’te yayınlandı.

3- “The Godfather” (1972) filmindeki rolüyle Marlon Brando, En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı ama ödülü reddetti.

4- “Beginners” (2010) filmindeki performansıyla Christopher Plummer, Oscar kazanan en yaşlı oyuncu oldu. Ödülü aldığında 82 yaşındaydı.

5- Oscar’a aday gösterilen en genç oyuncu ise “Kramer vs. Kramer” (1979) ile 8 yaşındaki Justin Henry oldu.

6- 2001 yılında ödül kategorisine dahil edilen En İyi Animasyon Filmi ödülünü ilk kez “Shrek” aldı.

7- Walt Disney hayatı boyunca toplam 26 tane Oscar kazanarak, en çok Oscar kazanan insan oldu.

8- Charlie Chaplin’in “Limelight” filmi 1952 yılında çekildi ama 1973 yılında Oscar alabildi. Yani 21 yıl beklemek zorunda kaldı.

9- 32 kere En İyi Uluslararası Film Oscar’ını kucaklayan Fransa, bu konuda lider olmayı başardı.

10- En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Senaryo dallarının beşinde birden ödül kazanmaya Big Five deniyor. Bunu başaranlarsa “It Happened One Night” (1934), “One Flew Over the Cuckoo’s Nest” (1975) ve “The Silence of the Lambs” (1991).

Bonus: Büyük usta Alfred Hitchcock hiç Oscar Ödülü kazanamadı. 🙁

Bonus 2: Başka bir büyük usta olan Stanley Kubrick de öyle. 🙁

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir