Her sene bu zamanlarda evlerde bir bahar temizliği yapılır. Baharın gelişi parlayan mobilyalar, tozsuz köşeler, beyazlamış perdelerle kutlanır. Bu sene evlerden çıkmıyoruz. Zaten her günümüz temizlik kurallarına özen göstererek geçiyor. Çünkü Corona Virüsü kendini göstermediği gibi, birtakım yüzeylerde de sinsice var olabiliyor. Neyse ki insanlık olarak elimizde su ve sabunun gücü var. Bu yüzden de bıkmadan usanmadan dip köşe temizliyoruz. Ama bahar temizliği başlı başına bir gelenektir. Modumuz ne olursa olsun bu zaman diliminde, biraz da keyifli bir aktivite şeklinde bahar temizliği yapmamız şart. Hani havaların ısınmasını ve hayatımıza da sıcaklık katmasını daha iyi hissedebilmek, üstümüze toz gibi yapışan ağırlıktan kurtulabilmek, her anlamda bir rahatlayabilmek için. Hadi, o zaman hayatımıza çiçek kokulu temiz enerjiler katalım ve bahar temizliği yapalım!
1- Temizliğe sürekli kullandığın, çalıştığın alanlardan başla. Buraları tozlardan arındır, güzel kokmasını sağla. Böylece psikolojin de daha iyi olacak. Hatta dışarı çıkıp da bahar havası almışsın gibi hissedeceksin. Bitkilerini temizlemeyi de ihmal etme. Yapraklarını su ve pamukla silebilirsin.
2- Pencereler ve balkonlar şu an dış dünyayla bağlantı noktalarımız. Bu yüzden pencere camlarını önce köpüklü suyla temizle, sonra da başka bir bez yardımıyla kurula. (İz kalmasın diye.) Balkonu da demirlerine kadar iyice yıka. Balkonun için halı, sandalye ve bitkilerle keyifli bir dekorasyon da yapabilirsin.
3- Temizlik yaparken artık kullanmadığın, eskimiş, aldığın ama çok da kullanmadığını fark ettiğin her şeyi hayatından çıkarabilirsin. Geri dönüşüme ya da ihtiyaç sahiplerine verilecekleri ayırarak tabii. Bu dönem bize biraz da az tüketmeyi öğretmedi mi?
4- Üstünde zaman geçirdiğin koltukların temizliği oldukça önemli. Yüzlerini yıka, altlarını süpür ve tahta kısımlarını dikkatlice sil. Eğer süpürgen bu işlem için yeterliyse onu da kullanabilirsin. Bu arada perdelerini çamaşır makinesinde yıkamayı da unutma.
5- Mutfak temizliği ekstra önem taşıyor. Çünkü yemeklerimizi burada yapıyoruz. O yemekler ki hem hijyenik olmalı hem de bize güç vermeli. Bu yüzden yüzeyleri, doğru leke çıkarıcılarla, iyi temizlediğinden emin ol. Buzdolabını her bir bölmesini çıkararak sil. Fırınının içini de yapışmış besinler kalmayacak şekilde süngerle temizle. Bir de çürümüş ne varsa at.
Bir tüyo: Kesme tahtanı, tuz ve karbonat döktükten sonra, limonla ovalayarak temizleyebilirsin.
6- Gelelim banyo temizliğine. Günlük kişisel temizliğimizi yaptığımız banyolarımızın temiz olması da büyük önem arz ediyor. Havluları sık değiştir; banyonun, lavabonun ve klozetin temizliğini de sık yap. Son kullanma tarihi geçen ürünleri de bir bir at.
Oh şimdiden rahatladık değil mi? 🙂