Bu yazımda sizlere küçük ama vücudumuzda hayati görevleri olan bir mineralden bahsetmek istiyorum; Magnezyum.
Magnezyum kemikler, kaslar ve kanda bulunan, vücudumuz için önemli minerallerden biri. Stresi azaltan ve sakinleştiren etkisi sebebiyle “anti-stres minerali” olarak da tanımlanıyor. Vücudumuzda bulunan diğer bazı vitamin ve minerallerin daha iyi değerlendirilmesini sağladığı gibi sinir sistemimizin daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor. Kadınlarda adet dönemi ağrılarının azaltılmasında ve hamilelik döneminde oluşan krampların engellenmesinde etkili bir rol oynuyor. Ayrıca sigara tiryakilerinde felç riskini azalttığı da biliniyor.
Peki magnezyum eksikliği çektiğimizi nasıl anlayabiliriz?
* Sinirli olma hali
* Depresyon
* Yorgunluk, halsizlik
* İştahsızlık
* Uyku düzensizliği
* Kas seğirme-titremeleri, kramplar
* Konsantrasyon bozukluğu
* Öğrenme güçlüğü
* Zayıf hafıza
* Kalp hastalıkları
* Tansiyon yükselmesi
Eğer bu sorunları yaşıyorsanız aile hekiminize başvurarak magnezyum eksikliğiniz olup olmadığını öğrenmenizi tavsiye ederiz.
Magnezyum eksikliğini kimlerde görürüz?
* Yaşı ilerlemiş kişilerde
* Beslenme bozukluğu olanlarda
* Alkol kullananlarda
* İdrar söktürücü ilaçlar kullananlarda
* Karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına sahip kişilerde
* Sindirim sistemi problemleri yaşayanlarda
* Diyabeti olanlarda
* Ameliyat geçirmiş kişilerde
Bu durumlar sizin için de söz konusu ise vücudunuzdaki magnezyum miktarı azalmıştır ve kaybettiğiniz magnezyumu tekrar yerine koymanız gerekir. Bunlara ek olarak vücuttaki magnezyum ihtiyacının arttığı durumları da belirtmekte fayda var;
* Stresli olma hali
* Hamilelik ve emzirme dönemi
* Hastalık veya ameliyat sonrası iyileşme süreci
* Ağır egzersiz yapılan durumlar
Bu tarz dönemlerden geçiyorsanız vücudunuzun magnezyum ihtiyacına cevap verebilmek adına bir magnezyum takviyesi almanız sizin için iyi olacaktır.
Özellikle hamilelerde magnezyumun yeri çok önemlidir. Eksikliği, erken doğuma sebep olabilir. Sporcularda ise eksikliğinin çabuk yorulma olarak dışa vurur.
Magnezyum eksikliğimizi nasıl giderebiliriz? Besinlerle bunu yapmamız mümkün mü?
Magnezyum koyu yeşil sebzeler, sert kabuklu yemişler, kabak çekirdeği, tahıllar, kuru baklagiller, patates, ton balığı gibi besinler ve muz, çilek, karpuz gibi meyvelerde bol miktarda bulunmaktadır. Fakat magnezyumun yiyecekler yoluyla alınması daha güç olduğu için eksikliğinde hekim ve eczacınızın kontrolünde magnezyum takviyeleri almanızı tavsiye ederiz. Bunun için eczanelerimizde çeşitli magnezyum takviyeleri bulunmaktadır. Kullanmadan önce tahlil yaptırarak eksikliğinden emin olmanız ve ona göre takviye kullanmaya başlamanız sizler için iyi olacaktır. Kendinize en uygun takviye için biz eczacılarınıza danışın. Sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.
Ecz. Fulya Urgancıoğlu