Psikoloji bilimininden faydalanan onlarca alan içinde sayılan reklamlar, bir ürünü satın almamız için bilinçaltımızla özel bir iletişime geçiyor ve kararı bilinçaltımızın vermesini sağlıyor. Bu da farkına bile varamadan mağazalara, internet sitelerine koşarak para harcamamıza yol açıyor.
1) İnsan Yüzüne Sahip Nesneler
Reklamda yer alan bir ürünün insan yüzüne benzetilmesi veya nesneye insan özellikleri atfedilmesi çok sık kullanılan bir yöntemdir.
2) Güvenilir İnsan Yüzleri
Reklamlarda oynayan kişiler genellikle “güvenilir” ifadelere sahip kişilerdir. Buna reklamcılar değil, insan psikolojisi karar verir.
İnsan beyni çatık olmayan kaşları, samimi şekilde gülümseyen ağzı, ve genelde kadın yüzlerini daha güvenilir algılama eğilimindedir. Reklamlarda da bu özelliklerde surat ifadeleri kullanılarak ürünün verdiği güvenilirlik artırılmaya çalışılır.
3) Enderlik Hissi
“Son biletler”, “son kalanlar”, “stoklarla sınırlı” ifadeleri sıklıkla kullanılır ve bizde satın almayı düşündüğümüz ürünün yakında biteceği, başkalarının ona sahip olacağı algısını yaratarak rekabeti artırır, yarışta öne geçme isteğimizi tetikler ve sonuç olarak bize ihtiyacımız olmayan ürünlere para harcatır.
4) Sosyal Kanıt
“Deneyenlerin yüzde 99’u X ürününü tavsiye ediyor” şeklinde örneklerde reklamcıların başvurduğu bir başka teknik olan sosyal kanıtlar görülür.
Yazan: Ceotudent