Müzik dinlerken, film izlerken, arkadaşlarla laflarken, iş çıkışında, pazar dinlenmesinde, yaz sıcağında, deniz kenarında iyi gider o. Lezzetli ve serinleten bir içecek olmasının yanında sosyalleştirir de. Evet, bira hayatımızın keyiflerinden biri. En çok tüketilen alkollerden de biri. Ölçülü içildiğinde tabii. (Aşırı alkol tüketimi hem vücut hem de kamu sağlığı açısından tehlikeli olabilir.) Bir de kilo aldırması ve tuvalete taşınması gibi tat kaçıran özellikleri de var. Yine de yapılan son araştırmalar ışığında biranın vücudumuza faydaları da yok değil. Biranın ana maddesi bir tahıl türü olan arpa maltı. Bu maltın mayalandırılması ile üretilen bira, aynı zamanda su ve şerbetçi otu da içeriyor. Bira, su ve çaydan sonra, en çok tercih edilen içecek olma özelliği taşıyor. Bakalım serinleten ve keyiflendiren bu içecek hakkında pek bilinmeyen başka ne gibi bilgiler varmış.
1- Biranın kemikleri, kalbi ve sinir sistemini koruduğuna dair bilimsel çalışmalar mevcut. Tabii günde 1 bardak olmak şartıyla.
2- “Bira göbek yapar’’ lafı aslında çok da doğru değil. Çünkü mesela rakı veya votka biradan daha fazla kaloriye sahip. Ama abartmamak da gerekiyor tabii.
3- Bira bahçe bitkilerini besleyebilir ve gübre niyetine kullanılabilir. Çiçeklerin dibine boca etmek şeklinde değil ama. Azar azar dökerek.
4- Ağustos ayının ilk cuma günü Uluslararası Bira Günü. Ayrıca bir İrlanda geleneği olan St. Patrick’s Day’de de, yani 17 Mart’ta, yeşil bira tüketiliyor.
5- Biranın köpüklü olması iyi bir şey çünkü köpük biranın daha uzun süre soğuk kalmasını sağlıyor. Bir nevi koruyucu kapak görevi görüyor.
6- Tayland’da The Wat Pa Maha Chedi Kaew tapınağında yaklaşık 1 milyon şişe Heineken ve yerel bira kullanılmış.
7- Sümüklü böcekler birayı çok seviyorlarmış. Arıların da çok sevdiği bir gerçek. Pikniklerde arıları uzaklaştırmak için bir kutu bira açmak yeterli.
8- Boş bira bardağından korkmaya Cenosillicaphobia deniliyor. Evet, böyle bir korku var ve bu kimseler biranın dibini bırakanlar herhalde. 🙁
9- Orta Çağ’da sudan çok bira tüketiliyormuş. Çünkü suda virüs ve bakteriler varken, biradaki alkol bu virüs ve bakterileri öldürüyormuş.
10- Bira kültürünün tarihi eski Mezopotamya’ya kadar uzanıyor. Sümerliler ve daha Antik Mısırlılar bira yapıyorlardı. Çin’de yaklaşık 5000 yıldır bira içiliyor. Yine en son bulgulara göre dünyanın ilk birası Göbekli Tepe’de üretilmiş.
Eh o zaman sağlığımıza! 🙂