Genital Siğil (HPV) Nedir?

Human Papilloma Virus (HPV) kadınlarda en sık görülen 4. kanser olan rahim ağzı kanserine neden olan bir virüs çeşididir. HPV virüsü erkeklerde erken evrelerde, çabuk fark edilirken kadınlarda fark edilmesi uzun süren çok tehlikeli bir virüstür. Kadınlarda sıklıkla sinsice ilerleyen HPV ile ilgili çok fazla yanlış bilinen bilgi var. 

Öncelikle en yanlış yaygın fikir HPV’nin bulaşma biçiminden kaynaklı. HPV sadece cinsel yolla bulaşan bir virüs olarak bilinmemeli. Araştırmalara göre ortak kullanılan havlulardan, giysilerden, klozetten ve dahi kapı kollarından bile bulaşabiliyor. Birçok insan farkında olmadan bile bu virüse yakalanabilir. Hatta dünyada 10 insandan 1’inde görülecek kadar yaygın bir virüs. 

Peki bu virüsün belirtileri nelerdir? Daha önce de bahsettiğim gibi özellikle kadınlarda fark edilmesi çok uzun sürebiliyor çünkü belirti vermesi çok uzun sürebilir. Hatta bazen belirti bile göstermiyor ancak en sık görülen belirtisi genital bölgede oluşan ele gelen küçük, sert, ağrısız lezyonlardır. Halk arasında siğil denen bu lezyonlara HPV ile oluştuğu durumda kondilom deniyor. 

Her yıl 250 bin kadın rahim ağzı kanserinden ölüyor. Böyle bir durumda HPV’den korunmak isteriz. Korunmak için birkaç yol var elbette. Öncelikle cinsel yolla bulaşması yaygın olduğu için kondom kullanmak en basit çözüm yolu diyebiliriz ancak unutmayalım; kapı kolundan, havludan, klozetten bile bulaşabilir.

Bundan 10 yıl önce HPV’nin bir tedavisi yoktu. Yapılan araştırmalar sonucunda rahim ağzı kanserine sebep olan HPV’yi önleyen bir aşı bulundu. Sorun tam da burada başlıyor çünkü birçok insan böyle bir aşının olduğundan bile haberdar. Her yıl yüz binlerce kadının ölümüne sebep olan bir virüsün aşısının yaygın, zorunlu ve ücretsiz olmasını bekliyoruz ama ne yazık ki bu aşı çok uçuk fiyatlara satılıyor ve birçok kadının buna dair bilgisi bile yok. Özellikle 15-45 yaş arası kadınların HPV aşısını olması toplum sağlığı açısından çok önemli ve gerekli. 3 doz halinde uygulanan bu aşı halihazırda enfekte olmuş kişilerde bile uygulanabiliyor. 


Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir