Menstrual Döngü 101

Çoğu kadın, adet dönemini önemsemez. Kendi vücutlarında fiziksel, hormonal ve duygusal değişikliklerin nedenini bilmez. Oysa ki, sağlıklı menstruasyon sağlıklı bir vücudu temsil eder ve fertiliteyi (doğurganlık) arttırmanın ilk şartıdır.

Müthiş bir döngüye sahibiz! Yumurta bir sperm ile karşılaşırsa rahim kalınlaşarak uygun bir ortam hazırlar ve hamilelik süreci başlar. Eğer böyle bir spermle karşılaşma durumu olmazsa hamilelik gerçekleşmez, kalınlaşan duvar dışarı atılır ve regl başlar. Bu döngünün süresi kişiden kişiye değişebilir ancak 25 ila 35 gün normal kabul edilir.

Bu süreçte iki hormon bizimle beraber: Östrojen ve progesteron!

Bu hormonlar duygusal durumdan kanamanın rengi ve miktarına kadar birçok konudan sorumludur.

  • Adet döneminizin ilk evresinde östrojen, ikinci evresinde progesteron baskındır.
  • Östrojenin fazla olması durumunda şişkinlik, göğüslerde ödem, migren, depresyon, ağlama gibi belirtiler oluşur. Yoğun kanama ve ağrılı regl dönemi de östrojen fazlalığından kaynaklanır.
  • Östrojenin az olması durumunda vajinal kuruluk, gece terlemeleri, hafif ve açık renkli kanama, hafıza sorunları gibi belirtiler oluşur.
  • Progesteronun az olması, polikistik over ve endometriozis gibi problemlerin belirtisi olabilir. Huzursuzluk, sinirlilik, nedensiz kilo artışı progesteronun az olması durumunda oluşan belirtilerdir.

Gelelim en muzdarip olduğumuz konuya: PMS! (Adet Öncesi Sendromu)

Her adet döneminde, adetten 12 ila 6 gün öncesinden baş gösteren belirtilerdir. Bu belirtiler biraz önce de bahsettiğim gibi östrojen ve progesteron dengesizliğinden kaynaklanır. Baş ağrısı, karında ve göğüslerde şişkinlik, kramp, asabiyet, huzursuzluk, depresyon gibi birçok belirtisi var.

Sizce bu belirtiler olmak zorunda mı?

– Tabii ki, hayır.

Neden hepimiz bu belirtileri yaşıyoruz?

– Hormonal dengesizlik!

Doğum Kontrol hapları, stres, rafine şeker ve işlenmiş gıda tüketiminin artması, kilo fazlalığı, hareketsiz yaşam, kimyasallar, temizlik malzemeleri gibi birçok faktör hormonal dengesizliğe sebep olabilir.

Kendinizi dinleyin, vücudunuz sizi zaten yönlendiriyor ve sinyaller veriyor. Mesela,

  • Eğer çok fazla kanamanız varsa endometriozis, yumurtalık kisti, fibroit gibi rahatsızlığınız olabilir.
  • Eğer çok fazla bel ve kasık kısmında ağrınız varsa endometriozis olabilir.
  • Eğer adetleriniz düzensizse iki, üç ayda bir gibi geliyorsa polikistik over sendromu olabilir.
  • Kanamanız çok az geliyorsa vücuttaki yağ oranınız çok düşük olabilir.

Bedeninizi dinlemek ve elbette abartıya kaçmadan sinyaller doğrultusunda kendinizi yönlendirmek her zaman iyi gelecektir.

Yazan: Dyt.Fulya Bozdemir

 

 

 

 

 

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir