Uzun zamandır niyetleniyordun, nihayet kendine bir güzellik yapmak istedin ve ilk yoga dersine gitmek için harekete geçtin. Sanskritçe ders isimleri arasından hangisini seçeceğini bilemezken kaybettiğin motivasyonu bu yazıyı okurken yeniden kazanmanı dileriz!
Bu noktada bir yoga pratiğinden beklentilerini belirlemek işi oldukça kolaylaştıracaktır. İlk adımı attıktan sonra tüm stillerin ortak amaca hizmet ettiğini fark edebilirsin 🙂
Uzun ve güçlü kaslara sahip olmak için: Aştanga Vinyasa
Vinyasanın "nefesle hareket etmek" anlamı kendini açıklar nitelikte. Bir vinyasa yoga dersi, yoga pozlarının anatomik bir temelle birbiri ardına eklenerek akış yaratılmasıyla oluşur. Pozdan poza geçerken vücudun en minik kasları ve hatta bağ dokusu dahi güçlenir. Güçlenirken ısınan kaslar, esnemeye çok daha elverişli hale gelir.
Vinyasa yoga pratiği esnasında temelleri bilime dayanan bir sanat eserine dönüştüğünü hissedebilirsin.
Rahatlamak ve stresten arınmak için: Yin
Vucüt ısını yükselten fiziksel aktiviteler yang ise bedenini şifalandıran da yin egzersizlerdir.
Yin yoga 3 ila 5 dakika boyunca içinde kalınan, yalnız kaslara değil bağ dokuya, eklemlere ve kemiklere de yönelik pozlardan oluşur. Beden durduğunda zihin aktifleşir, sana en büyük stresi yaratanın aslında kendi zihnin olduğunun farkına varabilirsin.
O yoğun haller içinde kaldıkça zihin de durulmaya başlar, korku ve endişe bulutları dağılır ve daha önce hiç tatmadığın bir rahatlama hissi sana pratik boyunca eşlik eder.
Enerjiyi Yükseltmek İçin: Kundalini
Bu stilde meditasyon, asana pratiği, nefes teknikleri, mantralar gibi fiziksel ve spiritüel uygulamalar harmanlanır. Amaç bedensel enerjiyi omurganın en alt noktasından başlayıp başın tepesine kadar yükselterek, bu hat üzerinde yer alan çakra merkezlerini uyarmaktır. Tüm çakra merkezlerinin sorunsuz çalıştığı halde aydınlanmaya ulaşılacağına inanılır.
Bir kundalini yoga dersinde, klasik pratiklerin yanısıra dans etmen, kahkahalarla gülmen ya da şarkı söylemen beklenebilir 🙂
Dayanıklılık ve Mobilite kazanmak için: Budokon
Budokon temelinde bir hareket etme sanatıdır; dövüş sanatları, hayvansal devinim, yoga gibi köklü pratikleri harmanlar.
Özünde, doğada var olan tüm canlıların becerilerine sahip olduğumuz ilkesi yatar ve bu becerileri fiziksel ve zihinsel anlamda zorlu pratiklerle açığa çıkarır. Bedenini daha önce hiç denemediğin biçimlerde kullanmayı öğrenirken hareket kabiliyetinin ve dayanıklılığının günden güne arttığını fark edeceksin.
Terleyerek toksinlerden arınmak için: Bikram
41 derece sıcaklığındaki bir odada 90 dakika boyunca 26 adet yoga pozunu tekrarlamaya ne dersin? Klasik hatha yoga duruşlarından seçilmiş bu 26 poz, belirli bir sırayla ve belirli nefes egzersizleri eşliğinde yapılır.
Sıcak yoga bikramdan farklıdır, süresi 90 dakika olmak zorunda değildir ve eğitmen istediği pozları kullanarak bir akış oluşturabilir.
Kan akışını hızlandırdığı ve dokuları oksijenli kanla arındırdığı ortadadır, bununla beraber tansiyon, kalp, şeker hassasiyetiniz varsa bu tür size uygun olmayacaktır.
Uzamak ve Özgürleşmek için: Hamak Yogası
Bir hamak ya da salıncak yardımıyla yoga, dans, pilates, akrobasi gibi elementleri kullanarak yer çekimi ile beden arasındaki ilişkiyi baştan yazmaya niyetliysen bu pratik tam sana göre!
Dersler eğlenceli ve özgürleştirici olduğu kadar omurgayı esnetme ve kan akışını düzenleme adına da oldukça etkili.