Artan Teknoloji Kullanımı/ Aşırı Ekran Kullanımına Öneriler

Ekran, her yaş grubunu içine çeken cazibeli teknoloji ürünlerinin bir parçasıdır. Bilinçli şekilde tasarlanan görseller, ışıklar, sesler, videolar; ilgi alanlarına yönelik kişiye sunulan içerikler oldukça etkileyici geliyor ve birey ekrandan ayrılmakta zorlanıyor. Ekranda ya hep he hiç uygulamasından kaçınılmalıdır. Birey güncel sorunlarından, kaygılarından uzaklaşmak için de ekranı kullanıyor belki ama ekran dışında farklı neler yapabilirim, nelerden hoşlanıyorum diye kendine sormak ekrana alternatif bulmaya destek olacaktır. Yani ekran bir ihtiyaç ise bu ihtiyacın yerine belirli aralıklarla farklılıklar bulmak önemlidir. Özellikle de evde çocuklar varsa onlara örnek olup ekran dışında alternatifler sunmaya özen gösterilmelidir. Şu an içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde ekranlar bize sosyalleşme imkanı da sunuyor. Bu süreçte kendimize iyi gelen şeyleri tercih ettiğimiz, bir takım aşırılıklara izin verdiğimiz doğru fakat günlük işlerimizi yapmaya, farklı planlarımızı harekete geçirmeye engel oluyorsa ekrana sınırlamalar getirilmelidir.

Aşırı Ekran Kullanımında Görülen Problemler
-Sosyal çevre ile ilişkileri olumsuz etkilemesi,
-Eğitim ve iş hayatını etkilemesi,
-Yeme ve uyku düzeninde bozulmalar,
-Fiziksel problemlerin baş göstermesi (baş ağrısı, göz problemleri, boyun ve sırt ağrıları, elde uyuşukluk, halsizlik…),
-Kişisel temizlikte eksiklikler gibi olumsuz etkiler görülebilir.

Aşırı kullanımda en önemli şey molalar verebilmektir. Çocuklarda veya yetişkinlerde gün içinde fazlaca kullanım da olsa bağımlılık olmaması için bu durumun en önemli şey molalar verebilmektir. Örneğin; bir saatlik kullanımın ardından bir saat de mola verip farklı bir iş ile uğraşmak, farklı bir aktivite yapmak kişiye ekran dışında farklı renkler olduğunu gösterir.

Ekran Kullanımı Çok Olan Birinin Bağımlı Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
1- Ekran dışında bağ kurduğu, iletişim kurduğu kimse olmaması. Bir tane bile
arkadaşı olmama durumu 2- Ekrandan uzak kalınca öfke nöbetleri geçirme durumu 3-Ekran kullanım dozunun giderek artması

Sınırlı ve bilinçli yani pozitif kullanımda tabiki ekranın olumlu etkileri de vardır. Hayal gücünün gelişmesi, hayatı kolaylaştırması, el ve göz uyumunu desteklemek, şekil algısını geliştirmek, dikkat reflekslerini arttırmak, matematiksel düşünme becerisi kazandırmak, sosyalleşmek, üretme gücü ve isteği kazandırmak,… gibi.

UZM. KLİNİK PSK. MELTEM TEKİN ERŞAHAN

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir