Geldiğimiz noktada bilim sayesinde çevremiz ve evren hakkında sayısız önemli bilgiye sahibiz. İnsanları Ay’a göndermek için fizik hakkında yeterince şey öğrendik. DNA’nın genetik bilgilerimizi taşıdığını keşfettik. Bugün bilim insanları kedilerin hem katılar hem de sıvılar gibi davranıp davranmadığının gizemini bile çözmeye yaklaştılar.
1) Neden ağlarız?
Bazen üzgün bir film sahnesi izlerken ağladığımız gibi bazense mutluluktan gözyaşı dökeriz. Fakat bilime göre, yoğun duygulara tepki olarak ağlamak yararlı bir davranış gibi görünmüyor ve bunun biyolojik bir amacı olmayabilir.
2) Neden uyuruz?
Çok az uyku kısa vadede düşünme mekanizmamıza zarar verir, uzun vadede ise ciddi hastalıklara yakalanma riskini arttırır. Bizler için iyileşmeye, hafızaya ve diğer kritik süreçlere yardımcı olduğu için uyku evrimleşmiş olabilir, ancak halen neden uyuduğumuz konusunda öğrenmemiz gereken çok şey var.
3) Nasıl yaşlanıyoruz?
Yaşlanmaya neden olarak serbest radikaller olarak adlandırılan reaktif kimyasallar suçlansa da tek neden bu kimyasallar değil. Örneğin, telomerlerin kısalması da yaşlanmaya neden olan olaylardan bir diğeri.
4) Neden kahkaha atarız?
Ağlamak gibi kahkaha atmak da evrimsel süreç boyunca sosyal bir işlev olarak gelişmiş olabilir. Kahkaha atmak benzersiz bir insan davranışı da değil. Örneğin sıçanlar, gıdıklandığında kahkaha atabiliyorlar.
5) Neden kaşınırız?
Temel olarak kaşıntı, kaşıma dürtüsünü tetikleyen hoş olmayan bir durum. Kaşıdıkça kaşıntı daha kötü bir hal alabiliyor ama kaşıntının aynı zamanda bir amaca hizmet etme ihtimali var. Mekanik kaşıntı, böceklerin veya parazitlerin sizi ısırdığına dair bir uyarı olabilir.
6) Neden rüya görürüz?
Neden uyuyoruz sorusu ne kadar karmaşıksa, neden rüya görüyoruz sorusu da o kadar karmaşık bir sorudur. Rüya görme olayı, hızlı göz hareketi(REM) uykusu ile ilişkilidir ki REM uykusu da henüz tam olarak anlaşılamamıştır.
Bazı düşünürler, rüyanın hayatımızdaki sorunlara çözüm bulmamıza veya onları prova etmemize yardımcı olduğunu iddia ediyorlar, ancak buna dair sağlam bir kanıt olduğu söylenemez.
7) Genel anestezi nasıl çalışır?
Bilim insanları novocain gibi lokal anesteziklerin, sinir hücreleri üzerindeki spesifik proteinlerin işlevini değiştirerek merkezi sinir sistemine ulaşmadan ağrı sinyallerini bloke ettiğini biliyorlar. Ancak genel anestezinin moleküler temeli daha gizemli. Bu ilaçlar, sinir hücreleri üzerindeki çeşitli proteinlerin işlevlerine müdahale ediyor gibi görünüyor ama bunu nasıl başardıkları tam olarak anlaşılmış değil.
8) Neden sadece bazı fırtınalar kasırga üretir?
Bazı durumlarda, havadaki sıcaklık değişiklikleri mezosiklonlar etrafında aşağı doğru aktığında kasırga oluşabilir. Bu fikir teorik ve deneysel desteğe sahip ancak sıcaklık varyasyonları olmadan bile kasırgalar oluşabilmektedir. Bu durumun net sebebi ise halen bilim çevrelerinde araştırılmaya devam ediyor.
9) Neden bazı insanlar solaktır?
İnsanların sadece %10 gibi çok az bir kısmı sol elini daha dominant kullanırken sağ elinin kullananların sayısı bir hayli fazla. Bu orantısızlığın sadece insanlara özgü olması da oldukça şaşırtıcı, çünkü hayvanlar aleminde hiçbir canlıda bu orantısızlık yok.
Solak olmanın genetik bir özellik olduğunu biliniyor, bu da sorumlu genlerin başarılı bir şekilde geçebilmek için bazı avantajlar sunması gerektiği anlamına geliyor. Ancak bu avantajın ne olabileceği hiç açık değil.
10) Fedakarlık neden var?
Hayatta kalmanın çok zor olduğu avcı toplayıcı dönemde, ormanın ortasında bulunan yiyeceği paylaşmanın hayatta kalma içgüdüsüne aykırı olduğu açıktır. Peki öyleyse fedakarlık nasıl ve neden günümüze kadar gelebildi? Doğru tahmin ettiniz: Tam olarak bilemiyoruz.
Yazan: Ceotudent