Çikolatanın bir çok çeşidi vardır.Bunlar sizinde bildiğiniz gibi sütlü ve bitter olarak ayrılır.Bitter çikolata;acı veya siyah çikolata olarak da bilinmektedir.
Harvard Tıp Fakültesi beslenme raporları incelendiğinde görülüyor ki, bitter çikolatanın kakao oranı arttıkça;
- Kan şekerini dengelediği,
- Koroner kalp hastalığına karşı kalkan oluşturduğu,
- Diyabetten koruduğu,
- Damarları genişleterek tansiyonu düşürdüğü gözlemlenmiştir.(Yedikten 40 dk sonra)
SAĞLIĞIMIZI KORUMAK İÇİN HAFTADA 2-3 KERE ARA ÖĞÜNLERDE 30 GRAM BİTTER ÇİKOLATA TÜKETMEK YETERLİDİR.
Bitter çikolatanın sağlık üzerinde bu kadar etkili olması kakaodan gelen polifenol adlı antioksidanı içermesidir. Bu nedenle zayıflama diyetlerinde şerbetli tatlılar yerine kakao oranı yüksek bitter çikolata (30 g) tüketmek hem tatlı ihtiyacını gidermek açısından da iyi bir alternatif olabilir.
Ancak, porsiyon kontrolü yapmak açısından zor bir yiyecek olan çikolatanın miktarını belirlemek çok önemlidir.
Cambridge Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada karın bölgesinde yağ oranı yüksek kadınlara dengeli diyetlerinde 30 g bitter çikolata eklenmesi ile yaklaşık 7 günde yağ kaybı olduğu saptanmıştır.
BİTTER ÇİKOLATAYLA ODAK NOKTASINA GERİ DÖNELİM !!
Zayıflama diyeti uygularken görülen en önemli olumsuz yan etki yorgunluğa bağlı konsantrasyonun azalmasıdır. Böylelikle kişi diyetini uzun sürdüremez ve kaçamaklar yapmaya başlar bu da diyetin akışını olumsuz etkiler.Ancak diyete bitter çikolata ekleyerek; kakaoda bulunan flavonoidler ile beyinsel fonksiyonların güçlenmesine olanak sağlar. Bu da dikkat dağılmasını önleyerek diyete odaklanmayı kolaylaştırmış olur.
Bitter çikolata demir,magnezyum,bakır,çinko ve fosfor mineralleri bakımından da zengindir.
Yeni yapılan araştırmalarda bitter çikolatanın süper gıdalar listesinde yer aldığına ve sağlık yararlarına sahip olduğuna dair verilere ulaşabiliyoruz.
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/dark-chocolate/