Doğru Beslenme ile Regl Dönemi Kabusundan Kurtulun

Duygusal değişimler, tatlı krizleri, şişkinlik hissi  ve bunların getirdiği mutsuzluk… Pek tanıdık geldi değil mi? Her ay zorunlu yaşadığımız regl döngüsünden bahsediyorum. Peki bu sorunlarla neden karşı karşıya kaldığını ve bundan beslenme ile kurtulabileceğini biliyor musun? Üşenmedim, senin için regl döneminde nasıl beslenmen gerektiğini madde madde listeledim. Bak bakalım hangilerini uyguluyorsun.

  1. Daha regl gelmeden tuzu kesiyoruz. Tuz demek ödem demek.
  2. Kanamayla birlikte vücutta yaşanan demir eksikliğiyle başa çıkmalısın. Mottomuz şu: Bol ıspanak bol demir!
  3. Demiri aldık bitti mi? Bir de yanında C vitaminine ihtiyacımız var. Demir emiliminin sağlanması için maydanoz, yeşil biber, portakal, mandalina gibi C vitamini bakımından zengin besinleri es geçmiyoruz.
  4. Çay tiryakilerine kötü bir haberim var. Çay, demir emilimine engel olduğundan özellikle bu dönemde çay tüketimi azaltılmalı.
  5. Her şeyin başı elbette su. Su ödemi atarak şişkinliğimizi azaltıyor. Günde 2 buçuk 3 litre su içmek herkesi rahatlatır ama regl döneminde sana deva olur.
  6. Kahve gibi kafein içeren içecekler ile alkol içeren içecekleri tüketmiyoruz. Belki bu sayede acıdan dokunamadığın memelerin biraz olsun rahat edebilir. Hedefimiz meme hassasiyetini azaltmak.
  7. Bol bol sebze ve meyve tüketerek kabızlığa engel olabilirsin.
  8. Regl döneminde östrojenin azalmasıyla birlikte kan şekerindeki düşme eğilimi artar. Tatlı isteği tavan yapar. Ne yapıyorsun? Nutella kavanozuna düşmüyorsun! Onun yerine kalsiyum içeren besinler tüketiyorsun. Tatlı ihtiyacını gidermek için ise suyuna bir çubuk tarçın atabilirsin.
  9. Kan şekerini dengelemek için 3 ana 3 ara öğün tüketmek önemli. Ne diyor doktorlar: Az az, sık sık ye!
  10. Ve pek tabi bitki çaylarını es geçmiyoruz. Hem ağrıları dindirir, hem psikolojik rahatlık sağlar. Fesleğen çayıyla ağrıdan kurtul, melisa çayı ve ada çayıyla sinir krizlerini hafiflet.

Bu da bonus: Adet öncesi beslenme planı

Uyanınca

1 bardak oda sıcaklığında su iç

1 porsiyon mevsim meyvesi

Kahvaltı  (07:00-09:00 arası)

4 yemek kaşığı sade müsli ya da yulaf ezmesi, 4 adet kuru kayısı, 2 adet ceviz içi ya da 6 adet badem ile hazırlanmış 1 bardak diyet süt karışımı

Kuşluk (10:00-11:00 arası)

1 fincan şekersiz ahududu ya da ada çayı, 1 porsiyon mevsim meyvesi (tercihiniz elma olsun)

Öğle (12:00-14:00 arası)

3 adet köfte büyüklüğünde (90 gr.) yağsız etten hazırlanmış köfte, tavuk ya da balık. 300 gr. haslanmış yeşil sebze yemeği (terciniz brokoli olsun). 1 ince dilim tam buğday ekmeği, 1 su bardağı diyet yoğurt

İkindi (16:00-17:00 arası)

1 adet orta boy patates (24 saat buzdolabında bekletilirse şekeri azalır). 1 fincan şekersiz ahududu ya da ada çayı

Akşam (18:00-20:00 arası)

1 porsiyon yağsız sebze çorbası, havuç koyabilirsiniz. Yağsız hazırlanmış sınırsız roka salata. 5 adet köfte büyüklüğünde (150 gr.) yağsız etten hazırlanmış ızgara köfte, tavuk ya da balık. 1 su bardağı diyet yoğurt, 1 ince dilim tam buğday ekmeği

Gece (22:00)

1 porsiyon mevsim meyvesi (tercihiniz elma olsun) 1 fincan şekersiz ahududu ya da ada çayı. 2 adet ceviz içi ya da 6 adet badem

Yatarken

1 bardak oda sıcaklığında su içiniz.

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir