Kahve kültürünün temelleri geçtiğimiz 100 yıl içerisinde temelleri atılmaya başlanmış olup, son çeyreğinde de küresel ölçekte kabul görmeye başlamıştır. Dünya üzerinde en çok tüketilen içeceklerden bir tanesi olan kahve için onlarca festival düzenleniyor. Kahve tutkunları yeni tatlar denemenin yanı sıra farklı ülkeleri ve o ülkelerin kültürlerini keşfediyor.
Kahve festivallerinin en iyileri hemen yanı başınızda düzenleneceği gibi dünyanın öbür ucunda, egzotik ülkelerin nemli havalarında da gerçekleştiriliyor olabilir. Burada önemli olan sizlerin kahveye olan tutkusu ve içinizdeki yeni yerler keşfetmenin dayanılmaz isteği. Yalnızca kahve üreticileri ve tüketicileri değil, bu festivaller kapsamında baristalar da kendi yeteneklerini gösterme fırsatı elde ediyorlar. Küçük bir fincan üzerine işledikleri sanat eserleri festival boyunca kahve severlerle buluşuyor.
Singapur Kahve Festivali
Adında kahve festivali ibaresi geçse de festivali dünya arenasına taşıyan özellik, etkinlik süresince düzenlenen canlı grafiti gösterileri, kitap stantları ile yazar ve illüstratörlerin değişimleri oldu. 3. gün boyunca devam eden Singapur Kahve Festivali’ni hayatın içinden bir durumla özetleyecek olursak, yağmurlu havada pencere kenarına oturup, hafif bir müzik eşliğinde okunan bir Kazuo Ishiguro romanı olurdu. Kahve severleri ve kitap tutkunlarını bir araya getiren festival kapsamında leziz kahvelere ek olarak sanat sergileri ve kitap stantları kuruluyor. Böylelikle bir yandan sanatın besleyiciliğiyle ruhunuzu doyururken bir yandan da farklı tatlarda kahveleri deneyebiliyorsunuz.
Festival kapsamında katılımcıların, kahveyle ilişkilendirdikleri kelimeler söylediği, illüstrasyon uzmanlarının da bu kelimeleri şiire ya da resme döktükleri etkinlikler düzenleniyor. Aynı zamanda kitap yayıncılarının açtığı stantlarda yazarlar, imza günü düzenleyerek toplumu kitap okumaya teşvik ediyor. Kahvenin sanatla harmanlandığı Singapur Kahve Festivali renkli görüntülere sahne oluyor. Kahveyi sanatla buluşturmak oldukça yaratıcı bir fikir. Gelecek yıllarda bu ve buna benzer konseptli festivallerin artacağı düşünülüyor.
Tallinn Kahve Festivali
Estonya’nın başkenti Tallinn’de organze edilen kahve festivali, kentin sahne sanatları tiyatrosu olan KultuuriKatel’de düzenlenen ilk festival olma özelliği taşıyor. Yerel tatların farklı sunum teknikleriyle buluştuğu festival, yeni bir kültürü tanımak isteyip de kahve zevkinden ödün vermek istemeyen katılımcılar için altın değeri taşıyor. Farklı demleme teknikleriyle birlikte kahve yapımında kullanılan malzemeler bir araya getirilerek yöresel tatlar hazırlanıyor ve katılımcıların beğenisine sunuluyor.
Talin Kahve Festivali’nin en büyük amacı, insanlara Estonya kahvesini özel kılan şeyleri aktararak ülkenin kahve kültürünü tanıtmak. Buna ek olarak, enfes kahveler tadıp bu tatları tanımayı, kahvenin hazırlanışında kullanılan yeni teknik ve ekipmanları öğrenmeyi teşvik ediyor. Festivalin en çok yarar sağladığı kişiler ise genellikle yerel kahveciler oluyor. Küçük işletmelerin de boy gösterebildiği festival kapsamında önemli olan, üretim ve tüketim hacminde söz sahibi olmak değil, hazırlanan kahvenin lezzeti. Espresso’dan hazırlanan diğer kahve çeşitlerinin sıklıkla sergilendiği Tallinn Kahve Festivali’nde yerel kahveciler sayesinde farklı tatlar deneme imkanınız da bulunuyor.
Barcelona Bağımsız Kahve Festivali
İki gün boyunca süren festivali kapsamında birçok etkinlik düzenleniyor. Festivalin ilk gününde kahve endüstrisinin expertleri sahne alıyor. Profesyonellerin günü olarak da bilinen ilk günde, sabahtan akşama kadar pek çok seminer, workshop konuşma düzenleniyor. Bu etkinliklere yalnızca kahve dükkanı sahipleri, baristalar ve girişimciler katılabiliyor. Festivalin ikinci günü ise kapılar herkese açılıyor.
Barcelona Bağımsız Kahve Festivali’nin ana etkinliği ise ikinci gün düzenleniyor. Festival kapsamında hazırlanan çeşit çeşit kahve, halka açık olarak servis ediliyor. Festival, yöresel ve popüler müzikleri, enfes yemekleri ve yerel şaraplarının yanı sıra sınırlı sayıda üretilen kahve biralarıyla katılımcılarına unutulmaz anlar yaşatıyor.
Standart Kahve Festivali
Festival, adını dünyaca ünlü ‘Standart’ dergisinden alıyor. Kahve tutkunları, kahve markaları, baristalar, üreticiler ve kafe sahipleri tarafından dünya çapında takip edilen bir dergi olan Standart, içeriğiyle birebir örtüştüğü için geçtiğimiz yıllarda da pek çok kahve festivalinde boy göstermiş. Tarihler 2016’yı gösterdiğinde ise kendi kahve festivallerini organize etmişler.
İlk olarak Slovakya’nın başkenti Bratislava’da düzenlenen festivalde katılımcılar, farklı lezzetleri deniyor. Kahvenin yanı sıra festivali öne çıkaran özelliği zamanının ötesinde tasarımları ve kaliteli kokteylleri.
İstanbul Kahve Festivali
Dünyanın en ünlü kahve festivalleri arasında yer alan İstanbul Kahve Festivali genellikle her sene eylül ayında düzenleniyor. Kahve tutkunlarının akın ettiği festival dünya basınında da geniş yankı uyandırıyor. Her sene farklı bir mekanda düzenlenen festivale şu ana kadar Küçük Çiftlik Park, Haydarpaşa Tren İstasyonu gibi yerler ev sahipliği yaptı.
Üç gün süren İstanbul Kahve Festivali kapsamında pek çok yerli ve yabancı kahve üreticisine ek olarak Türkiye’nin popüler kahve işletmeleri stant açarak, yeni ve farklı lezzetlerini katılımcılarına sundular. Her yıl olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da İstanbul Kahve Festivali’nin oldukça renkli görüntülere ev sahipliği yapması bekleniyor.
The Filter (Filtre)
Çek Cumhuriyeti’nin Brno şehrinde organize edilen festival, kahve sevgisinin kutlandığı bir etkinlik olarak kabul görüyor. ‘The Filter’ adındaki bir topluluk tarafından düzenlenen festivalde birçok kahve experti ile kahve tutkunları birbirlerine karşılıklı olarak tecrübelerine aktarıyorlar.
Festival boyunca çeşitli seminerler ve workshoplar düzenleniyor, sunumlar yapılıyor. Brno kentinin en leziz Espresso’su ile filtre kahve servisleri dikkatleri üzerinde topluyor. Festivalin yanı sıra, en az festival kadar canlı geçen hatta zaman zaman festivalin önüne geçen, yerli ve yabancı halkın katıldığı after party düzenleniyor. The Filter’ın en dikkat çeken etkinliği ise şüphesiz ki Yerel Demleyiciler Kupası. Yarışmayı kazanan kişi, Çekya’yı temsilen Macaristan’da organize edilen Dünya Finali’ne katılmaya hak kazanıyor.
Amsterdam Kahve Festivali
Yaratıcılığın, bireyselliğin ve uzmanlığın bir arada telaffuz edildiği Amsterdam Kahve Festivali, etkinlik kapsamında düzenlenen yarışmalarla dikkatleri üzerine çekiyor. Kahve Karışımcıları adını verdikleri bu yarışma ilk kez 2018 yılında organize edilen festivalde düzenlendi.
Kahve üretiminin ve tüketiminin sınırlarının kalktığı ve bu kültürün yaratıcılık potansiyeline sahip olduğu yarışma sayesinde ispatlanmış oldu. Bir barista ile bir karışımcıdan oluşan iki kişilik takımlar halinde gerçekleştirilen yarışmanın ödülü ise 1000 Avro olarak belirlendi ve kazananlara dağıtıldı.
Helsinki Kahve Festivali
Finlandiya’ın başkenti Helsinki’de düzenlenen festivali kapsamında en iyi Finlandiya kahve sunumuna tanıklık edebilir, birbirinden farklı Nordik demleme metotlarını öğrenebilir, Finlerin kendine has kahvelerini tadabilirsiniz. Finlandiya kültürünü tanımak adına son derece iyi bir fırsat sunan Helsinki Kahve Festivali’nde ülkenin tüm kafeleri ve kafelerde çalışan baristalar bir araya gelerek, Fin Barista Şampiyonluğu için yarışıyor.
Yazar: Kahvegibikahve