Yunan mitolojisinin en güçlü kadınlarından biri o. Büyücü tanrıça olarak da kabul ediliyor. Babası güneşi temsil eden titan Helios, annesi Okeanos’un kızı Perseis. Aiaie Adası’na sürgün edildikten sonra cadılık güçlerini geliştirir ve modern batı kültürü açısından önemli olan Odysseia destanının da bir parçası olur. Kirke; pek çok kez dışlanmasına, kendinden şüphe etmeye zorlanmasına, kendi gücüne yabancı olmasına rağmen bir uyanış yaşar ve hem kadınlığının hem de cadılığının farkına varır. İşte Madeline Miller’ın “Ben, Kirke” kitabı Kirke’nin bu sürecine işaret ediyor. Hem de Kirke’nin ağzından…
“Ben, Kirke” İthaki Yayınları etiketiyle 2019’da yayımlandı ve en çok satanlardaki yerini aldı. İçindeki gücü keşfederken bu keyifli kitaptan destek alabilir, Kirke mitosuna bir de bu açıdan yani Kirke’nin tarafından bakabilirsin.
Kitabın tanıtım metnini de şuraya bırakayım:
Ozanlar benden, –erkek– kahramanın karşısında diz çöküp merhamet dilenen bir kadın olarak bahsetti hep; ilaç katarmışım tatlı şaraplarına, büyüleyip domuza çevirirmişim hızlı giden gemilerin tayfasını, babaevini unutturur, sılaya kavuşmalarına müsaade etmezmişim. Ne demeli, kadınlara haddini bildirmek ozanların en sevdiği vakit geçirme biçimidir; yerlerde sürünüp ağlamazsak gerçek bir hikaye olmazmış gibi.
Ama yanılıyorlar, yanılıyorsunuz: Cadılık illa nefret, kıskançlık ya da başka türlü bir kötülükten doğmaz; ben ilk büyümü aşkımdan yapmıştım.
Ben, Helios’un kızı, Aiaie Cadısı Kirke. Hayatım boyunca trajedinin beni bulmasını bekledim. Bulacağından hiç kuşkum yoktu çünkü başkalarının hak ettiğimi düşündüğünden daha fazla arzum, isyanım ve gücüm vardı, yıldırımları üstüne çekecek şeylerdi bunlar. Ve bir gün, artık bu dünyaya dayanamayacağım, diye düşündüm.
Bunun üzerine denizin derinliklerindeki kadim bir tanrı seslendi: Öyleyse çocuğum, başka bir dünya yap.
Ben, Kirke’de Madeline Miller; Odysseus, İkaros, Minotauros, Prometheus ve Zeus gibi mitolojik karakterlerin binlerce yıldır anlatılagelen hikayesini farklı bir bakış açısından sunmakla kalmayıp, Olymposlu tanrıların dünyasını Homeros’un destansılığında aktarmayı başarıyor.
İyi okumalar ve keyifli yolculuklar tatlım!
Not: Kapaktaki resim, İngiliz ressam George Romney’in 1782 tarihli Kirke tablosu. <3