Baştan söylemekte yarar var, bu yazılanlar sert gelebilir, ancak bu yazı kimsenin cesaretini kırmak için değil, farklı bir bakış açısı sunabilmek umuduyla yazıldı. Hayal kurmak ve gerçekliğe biraz mola verip hayal dünyasında dolaşmak ne kadar faydalı olsa da; hayatta gerçekleştiremeyeceğimiz her hayalin bizi dibe çeken bir yük olduğunu da unutmamalıyız. İşte tam da bu nedenle Ryan Holiday’in tavsiyelerini dinlemek, en azından daha gerçekçi ve hedef odaklı düşünme konusunda bizi ileri taşıyabilir. Kendisinin, Youtube kanalında anlattığı hikaye, hayallerimizi gerçekleştirme konusunda neden acele edilmemesi gerektiğini ve hayallerin bazen yanıltıcı olabileceğinin altını çiziyor:
“22 ya da 23 yaşımda ilk kitap yazma teklifimi almıştım. Yazdığım blog yazısını okuyan biri bana yazdığımı kitaba çevirme konusunda bir teklifte bulundu. Akıl hocam, arkadaşım ve patronum olan Robert Greene’e bu teklifi söyleyip, yazar olma hayalimden bahsettikten sonra bana: “Hazır değilsin, teklifi reddet” dedi. Benim için büyük bir hayal kırıklığıydı. Gelen bu teklifin karşıma çıkacak tek ve en iyi fırsat olduğunu düşünüyordum. Hayran olduğum insan ise bana bunu yapmamam gerektiğini söylüyordu.”
“Ona güvendim ve teklifi reddettim. Hazır olduğumda, 3 yıl sonra bambaşka bir konuda ilk kitabımı yazdım. Birkaç yıl sonra da kitaplaştırma teklifini reddettiğim kitabı yazdım. O kitap şu an 300 binin üstünde sattı ve 20’den fazla dile çevrildi. Eğer Robert’ı dinlemeseydim bu kitabı hazır olmadan yazmaya çalışacaktım ve muhtemelen yetersiz olduğumu düşünüp başarıya ulaşamayacaktım.”
Lenard McKelvey (Charlamagne Tha God), müzik kariyeri konusunda hayalleri olan ve bir yandan da radyo sunuculuğu yapan bir gençken, akıl hocasına müzik kariyerinden bahsettiğinde benzer bir tepki almıştı:
“Boş hayaller üstüne bir şey inşa edemezsin. Müzik kariyeri yeteneklerin doğrultusunda sana uygun değil.”
Hayalleri Kovalamak Yerine Ne Yapılabilir?
Kimi zaman çevremizdeki insanları ve kendimizi hayallerin peşinden gitme konusunda yeterince düşünmeden cesaretlendirebiliyoruz. Yapılması gereken bazen “hayallerini boş ver” diyebilmektir. Böylelikle daha objektif ve gelişim odaklı bir bakış açısı yaratabilirsiniz.
Bu durum içinizdeki potansiyeli öldürmek değildir. Hala vaktiniz varken, çok geç olmadan hastalığı teşhis edip bu konuda bir şeyler yapmaktır.
Bu yüzden hayatımızda bize doğruları çekinmeden söyleyen, kimi zaman “hayallerini boş ver” diyebileceğimiz insanlara ihtiyaç duyarız.
Kendimizi, potansiyelimizi ve limitlerimizi bilip, olabileceğimiz kişi olmalıyız; olmayı düşündüğümüz kişi değil. Hayaller yerine güçlü yanlarımıza odaklanmak, belki daha büyük bir başarı ve mutluluğu getirecektir.
Kaynak: Ceotudent