Hayatı bir anda aksatan ve bizi keyifsiz kılan bir durumdur kabızlık. Kendimizi hem şişkin hem rahatsız hem de isteksiz hissederiz. Kabızlık, bağırsak hareketlerinin yavaş olması, çok az sayıda dışkılama durumuna denir. (haftada 3 veya daha az) Dışkılama güçlüğü, tam dışkılayamama, dışkılarken acı duyma şeklinde kendini gösterir. Buna sebep de çoğu zaman sağlıksız yaşam koşulları ve beslenme şekilleridir. Uzun süreli kabızlıklarda durum daha da ciddi bir hal alır Bu yüzden de mutlaka uzman doktora görünülmelidir. Şimdi sana geçici kabızlık durumlarında yapabileceğin şeylerden bahsedeceğim.
1- Kabızlığın birincil nedeni yanlış beslenmedir. Bu yüzden de günlük hayatında kabızlığa yol açan yiyecekleri azaltmalısın. Mesela makarna, pilav, fast food, çok fazla süt tüketmek kabızlığa neden olabilir.
2- Bağırsaklarını iyi çalıştıran yiyeceklere yönelmelisin. Bunlar da sabahları aç karna yenen kuru meyveler, yoğurda katılan keten tohumu, kırmızı et yerine beyaz et, lifli gıdalar, zeytin, zeytinyağı ve kekiktir.
3- Bol su içmek her şeye iyi geldiği gibi kabızlığa da iyi gelir. Bol su içmeli ve bol su içeren gıdalar tüketmelisin. Eğer su içmeyi unutuyorsan da mutlaka alarm kurmalısın. Çünkü katı gıda ağırlıklı beslenme kabızlık sebebidir.
4- Uzun süre aç kalmak kabızlığa neden olması açısından sağlıksızdır. Sık ama az ve sağlıklı beslenmen senin için daha iyi. Lokmaları da mutlaka iyice çiğnedikten sonra yutmalısın.
5- Bir tuvalet düzeni oluşturmalı ve tuvaletini ertelememelisin. Genellikle sabah saatlerinde ve yemeklerden sonrasında bağırsak daha hareketli olur. Dışkılamayı ertelemenin kronik kabızlığa neden olacağını da unutma.
6- Daha çok hareket etmek, spor ve egzersiz yapmak önemlidir. Sen hareketli olduğunda bağırsakların da hareketli olur. Bunun için yürüyüş yapabilir veya yogadan faydalanabilirsin.
7- Çok fazla kafein ve süt tüketmek de kabızlık nedenleridir. Aynı zamanda sürekli müshil kullanmak da bağırsakları tembelleştirir. Müshili doktoruna danışmadan kullanmamalısın.
8- Anüsteki çatlaklar ve hemoroidler kronik kabızlığa neden olabilir. Eğer bu bölgede kaşınma, kanama, zorlanma gibi durumlar varsa mutlaka doktorunla görüşmelisin.
9- Her gün 2 tane kuru kayısı, sabah erken saatte 1 fincan kahve, bir avuç kuru erik, öğle arasında bir kase lifli yoğurt kabızlığa iyi gelen formüllerdir. Ama süt ürünlerini aşırı kullanmamaya da özen göstermelisin.
10- Bunlar dışında rektumdaki darlık, hormonal hastalıklar, o bölgedeki kaslara ait işlev bozuklukları gibi nedenler de kabızlığa yol açabilir. Eğer kabızlığın kronikse mutlaka doktora git.