Evinde mutlaka bulunması gereken bir ürün karbonat. Genelde hamur işleri yapılırken kullanılıyor ama aslında tek işlevi bu değil. Son zamanlarda oldukça popüler olan karbonat; ciltten mutfağa, banyodan tırnağa dek birçok farklı alanda kullanılabiliyor. Kelime olarak kimyasal ve toksik hissi verse de, öyle değil. Aksine alerjiye neden olmuyor ve dünyayı kirletmiyor. Üstelik de oldukça ekonomik. Aynı anda hem tıkanmış boruları açan hem de cildi yenileyen bir madde çok az bulunur herhalde. Bu yüzden de karbonatla neler yapabileceğimize bir bakalım derim.
1- Karbonatı ılık suyla karıştırıp, gargara yaparsan ağız kokusunu önler. Dişlerini beyazlatmak için de diş macununa bir miktar karbonat ekleyebilirsin.
2- Ayakkabının içine bir gece önceden karbonat dökersen kötü koku kaybolur. Ayrıca bir pamuğa döküp, koltuk altına sürdüğünde de hem gün boyu kuru hissedersin hem de koku yapmaz.
3- Karbonatın etleri yumuşatmak gibi bir özelliği de vardır. Böylece dilediğin et yemeğini pişirebilirsin.
4- Sinek ya da böcek ısırığında, suyla macun kıvamına getirdiğin karbonatı o bölgeye uygulayarak acıyı ve kaşıntıyı önleyebilirsin. Karbonat, aynı şekilde, güneş yanığından kaynaklanan ağrıyı ve kızarıklığı da giderir.
5- Karbonatı cilt maskesi olarak da kullanabilirsin. Cildini hem yeniler hem de beyazlatır.
6- Bir bardak suya yarım tatlı kaşığı karbonat katıp içersen, mide ekşimesine ve yanmasına iyi gelir.
7- Karbonatı yastığına, dolabına, koltuğuna, arabana, buzdolabına, bulaşık makinene, kedi yatağına dök ve 15 dakika sonra yıka veya elektrik süpürgesiyle temizle. Kötü kokular uçup gidecek.
8- Şampuanına bir miktar karbonat karıştırırsan hem kepeğe iyi gelir hem de saçlarının daha yumuşak olmasını sağlar. Karbonat, ayakları ve çamaşırları da yumuşatır.
9- Tıkanmış su borularını açar, fayanslardaki küf ve sabun artıklarını temizler. Ayrıca mobilyaları, yanmış tencere ve tavaları, tuvaleti, spor malzemelerini, halıları, çay ve kahve lekelerini de temizler.
10- Karbonatlı suda bekletilen gümüşler ilk günkü gibi parlak ve temiz olur.