Havalar soğudu, işler ya da dersler yoğunlaştı, şehre gri bir renk hakim oldu diye hemen suratlar asılmasın. Sonbahar ve kış depresyonu bizi teyit geçebilir. Kış geliyor diye Game of Thrones ahalisi gibi üzülecek, ikide bir bu durumu dile getirecek de değiliz. Çünkü her gün mutlu uyanmak için sebeplerimiz var. Evet, var! Aklına bir tane bile gelmiyorsa, ben senin için daha pozitif hissetmeni sağlayacak 15 tane bulabilirim. Yalnız birinci kuralımız şu: Sağlıklı bir yaşam, mutlu bir yaşamdır. Eğer sağlıklıysan o pozitiflik kendiliğinden gelir zaten. Haydi o zaman listeden devam:
1- Kendini daha çok sevmelisin. Kendimi nasıl daha çok sevebilirim diyorsan eğer şunu derim: Kendine karşı nazik ol ve her gün kendine biraz zaman ayır.
2- Sevildiğini hissetmek en büyük pozitif enerjidir. Bunun için de sevgini paylaşmalısın. Çevrendekilere onları sevdiğini göstermekten çekinme. Seni seven insanlarla ol.
3- Sabahları yüzünü yıkarken aynada kendine birkaç kez “Seni seviyorum kız!” demeyi unutma. Hem eğlenecek hem de sözcüklerin gücüyle kendini daha çok seveceksin.
4- Şikayet etmek, yakınmak, huysuzlanmak yerine her şeye daha pozitif bir açıdan bakmayı dene. Çözümler yarat, işin içine mizah kat ve olayları fazla ciddiye almamaya çalış.
5- Hareket etmek, tempolu yürümek, egzersiz yapmak mutluluk hormonunu aktif hale getirir. Bu yüzden her gün mutlaka -biraz da olsa- vücudunu harekete geçir. İşten, okuldan eve yürü ya da dans et mesela!
6- Gülümsediğinde vücudun endorfin algılar. Bu yüzden gün içinde sık sık gülümse. Bazen içinden gelmese de gülümse. Çünkü o an her şeyin yoluna girdiğini fark edeceksin.
7- Hediye ver. Hediye vermek, hediye almaktan daha keyiflidir. Hem hafifler hem de birini mutlu ettiğini görünce daha iyi hissedersin.
8- Düzenli bir hayat stressiz bir hayat demektir. Eşyaların düzenli olmasından tut, uykunun düzenli olmasına kadar her şeyde belli bir düzen olması sakinleştirir.
9- Besinlerin ruh sağlığımız üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Mesela balık, Omega-3 yağı sayesinde, antidepresan etki gösterir. Süt ve süt ürünleri ve kuru baklagiller de serotonin hormonunu uyarırlar.
10- Nefesine odaklanmış bir vaziyette, burnundan nefes al ve ağzından nefes ver. Bunu 5-10 kez arka arkaya tekrarla. Bu nefes egzersizi, yaşama da odaklanmanı sağlayacak.
11- Korktuğun şeyleri kabullen ve bunlar hakkında kendine sorular sor. İnsan çoğunlukla bilmediği şeylerden korkar. Bunun için de sor, iletişim kur ve öğren.
12- Sözcüklerin gücü vardır. Seçtiğin sözcükler gerçekliğin haline gelebilir. Bu yüzden sözcüklerini doğru seç, pozitif sözcükler seç.
13- Keyif aldığın şeyler neler? Şimdi bir liste yap ve hayatında o şeylere daha çok yer aç. Sence de hayat, keyif almadığın şeyleri yapmak için fazla kısa değil mi?