Öfkemi Kontrol Edemiyorum

Bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen öfke kontrolü problemi yaşıyor veya yaşayan birilerini tanıyorsunuz. Yalnız değilsiniz! Birçok insan hayatının belli dönemlerinde öfke ile savaşmış veya kontrolsüz öfkenin sonuçlarıyla karşı karşıya kalmıştır. Merak etmeyin! Öfke, üzerinde çalışıldığında üstesinden gelinebilecek bir problemdir. Fakat gelin bu konuyu biraz inceleyelim.

Nedir bu öfke?

Öfke,insanların kendilerini fiziksel ve psikolojik tehlikelere karşı korumalarına yardımcı olan bir duygudur fakat ne var ki kontrolsüz kullanıldığında sonuçları düşünülenden daha ağır olabiliyor. Öfke problemi neticesinde yıkılmış ilişkiler ve kariyerler, bolca mutsuzluk ve sağlık problemleriyle karşılaşılabilir. Yani öfke önemlidir ve hayatınızı yok edebilir.

Peki nedir sizi bu kadar öfkelendiren, bu kontrolsüzlüğün altında yatan problemi hiç düşündünüz mü?

Öfke üzerinde genetik faktörlerin ve bilişsel bozuklukların rol olmasıyla birlikte, içinde yetiştiğimiz çevre ve travmalarımızın etkisi oldukça fazladır.

> Psikotikler ve antisosyal kişilik bozukluğu olan bireyler normale nazaran daha çabuk öfkelenebilirler. Sinirlendiğimiz zaman salgılanan Monoamin Oksidaz (MAO) emzimi içimizdeki öfkeyi baskılar. Bu tarz rahatsızlıkları olan kişilerde MAO emzimi normal insanlara kıyasla daha az salgılandığı için saldırgan özellikler gösterirler. Ayrıca öfkelerinin sonucunda kaygı ya da korku yaşamazlar ve sinirlerini yatıştırmakta normalden fazla güçlük çekerler. Araştırmalara göre bunun sebebi; kişide zaten yapısal olarak az salgılanan MAO emziminin küçük yaşlarda görülen kötü muamele ile birleşmesi olduğunu düşünülüyor. Öfkenizi kontrol etmekte çevrenizdekilerden daha fazla zorluk çekiyorsanız ve diğer maddelerin kendinizde olduğunu düşünüyorsanız bir uzmanla görüşmeniz sizin ve çevreniz açısından faydalı olacaktır.

>Aile yaşantınızda öfkeniz üzerinde oldukça etkilidir. Ailenizdeki bireylerin öfkelerini nasıl biçimlendirdikleri, ebeveynlerinizin veya bakıcılarınızın öfkelerini nasıl yansıttıkları, ailenizden kimi model aldığınız ve aile bireylerinizin size karşı öfkelerini nasıl açığa çıkartıp, yansıttıkları şuanki öfkenizi şekillendiren etmenler olabilir. Eğer öfke problemi yaşıyorsanız kendinize zaman ayırdığınız bir gün bunları düşünüp, cevaplandırmanız faydalı olacaktır. Öfke problemini bir başkası ile yaşıyorsanız aynı soruları karşınızdakininde cevaplamasını teklif edip, sorularınızın cevaplarını birbirinizle paylaşabilirsiniz. Bu tür bi konuşma karşılıklı sabır,anlayış ve merhametinizi geliştirmekte faydalı olabilir.

>Travmalarımızın da öfke üzerinde etkisi oldukça fazladır. Öfkenizin altında sevgisizlik,korku ve acılarınız yatıyor olabilir. Hayatınızın tüm evrelerinde yaşadığınız travmaların etkisini şuan öfkeyle yansıtıyor olabilirsiniz.

 

Nasıl sakinleşebilirim? İşte birkaç küçük öneri!

>Öfkeyi yatıştırmanın en kolay yolu, ortamdan uzaklaşmak ve o anlık olayın içinden çıkmaktır. Kısa süreli de olsa o an işe yarayacaktır.

>Gevşeme tekniklerinden faydalanabilirsiniz. Öfkeli olduğunuz anlarda aklınıza gelmeyebilir, endişe etmeyin bunu alışkanlık haline getirmek sizin elinizde!

*Diyaframdan derin derin nefes alıp verebilirsiniz, bunu yaparken kendinize sakin olmanız telkinini vermek işe yarayacaktır. Ona kadar saymakta başka bir çözüm olabilir. Kızdığınızı hissettiğiniz anda ona kadar derin nefesler alıp vererek sayın. Sona yaklaştıkça küçük şeyleri nasıl büyüttüğünüzü farkedeceksiniz.

>Spor yaparak da öfkenizi kontrol altında tutabilirsiniz. Fazla enerjinizi koşarak boşaltmaya ne dersiniz? Öfke başka bir tarafa yönlendirildiğinde yumuşatılabilir. Annenizle tartıştınız ve asla sizi anlamadığını düşünüyorsunuz, öfkeniz geliyor hissettiniz. Sakin olun derin bi nefes alın ve kendinizi dışarı atın, yürüyün ya da koşun hem enerjinizi boşaltın hem sağlığınızı koruyun. Sağlıktan bahsetmişken değinmek istediğim küçük bir nokta daha var. Öfke, stres hormonu yani kortizolün yükselmesine neden olduğu için sağlık dengemizi bozar, metabolizmamızı yavaşlatır kilo alımına sebebiyet verir. Öfkeliyken ya da kızgınken vücudumuz hayatta kalmaya odaklıdır. Vücudumuz yaralandığımızı düşünerek kanı pıhtılaştırıcı kimyasallar salgılayabilir bunun sonucunda felç ya da kalp krizi geçirme riski artar. Aman dikkat! 😉

>Yaşadığınız her neyse bunun dünyanın sonunu getirmeyeceğini bilin. Öfkeliyken herşey olduğundan daha dramatik hale bürünebilir. Bu yanılsamaya düşmemeye çalışın. Yaşadığınız kızgınlık en çok bir gün sonra geçecektir ve sonrasında yaptıklarınıza büyük ihtimal pişman olacağınızı unutmayın.
>Kendinizi istenmeyen durumlara karşı hazırlıklı hale getirin. Bazen şiddetli bir fırtınanın ortasında kalabileceğiniz ihtimalini unutmayın. Korkmayın fırtınanın merkezi en güvenilir yerdir. Böyle durumlarda sakin olmaya çalışın. Bırakın sizi tahrik etmeye ya da kızdırmaya devam etsinler. Siz sakin kalmaya alıştıkça çevrede olan o kargaşanın arasında olmadığınız için bir süre sonra daha mutlu olacaksınız. Ayrıca enerjinizi öfkenize harcamaktansa, hoşlanmadığınız o durumun içinden nasıl çıkabileceğinizi düşünecek akılcı çözümler üretmek daha işe yarar olacaktır. Deneyin! 🙂
> Kelimelerinizi özenle şeçin. Karşınızdakini incitmemeye odaklı oldukça ne kadar çok şeyin değiştiğini göreceksiniz. Unutmayın doğru iletişim her zaman çok önemlidir.
>Dinlemeye özen gösterin. Dinleyin ve cevap vermek için acele etmeyin. Düşünün! Bırakın kimin haklı kimin haksız olduğunu! Önceliğiniz karşınızdakini anlamaya çalışmak olsun. İnanın karşılığını zamanla alacaksınız.
>Karşınızdakinin söylediklerini en şeffaf haliyle anlamaya çalışın başka birşey söylemek isteseydi söylerdi, merak etmeyin. Esas olan kişinin beyanıdır, irdelemekten vazgeçin.
>Sabırlı olmak için kendinize zaman tanıyın. Sabır kalbimizde, sadece ortaya çıkarmak için alıştırmalar yapmamız gerekir. Sizi kızdıracak olayları fırsat olarak görün ve evet, tam o anda kendinize ‘şuan sabırlı olmam için bir fırsat’ deyin ve deneyin. Sizi sinirlendiren olayları küçük engeller olarak görün. Sonuçları umduğunuzdan daha tatminkâr olacak.
>Hoşgörülü olmaya çalışın. Unutmayın herkes sizin gibi yaşamaya ve kendi iç huzuru için elinden geleni yapmaya çalışıyor. Birisi sizi kızdırdığında onu hoş görmek adına bunu kendinize hatırlatmaya çalışın.
Bu küçük önerileri uygulamaya koyarsanız sonuçları sizi mutlu edebilir. Sadece biraz zaman alacak ama ilişkilerimizi ve kendimizi hem fiziki hem de ruhen yaralamaktan daha güvenilir bir yol olduğunu unutmayın. Bunlara rağmen başarılı olamıyorsanız bir uzman yardımı almaktan çekinmeyin. Çünkü öfke tehlikelidir ve hiç ummadığınız sonuçlar doğurabilir.
Anlayışlı ve sabır dolu günler diliyorum.
Sevgiler,
Psikolog Aslıhan Sönmez

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir