Kendine yeterince güvenen, kendini her haliyle seven, hayatının kontrolünü elinde bulunduran insanların daha sağlıklı ilişki kurdukları bir gerçek. Hem ilişkinin yürümesi hem ilişkiden keyif almak hem de paylaşmak adına. Sağlıklı bir ilişki bireyselliği yitirmeden biz olabilmekle başlıyor. Sevme ve sevilme, yan yanayken huzurlu hissetme, birlikteyken eğlenebilme ile devam ediyor. Sağlıklı bir ilişkinin en temel dayanağı ise karşılıklı saygı ve hoşgörü. Bir de her ilişkide anlaşmazlıkların olabileceğini bilme ama böyle durumlarda diyalog kurabilme. Herkesin kendi ilişki yolları vardır ama sağlıklı bir ilişki için bazı temel yollar da var. Sonuçta ortak bir yola çıkıyoruz, devam etmemiz için dikkat etmemiz gereken şeyler var. Hadi, onlara bir bakalım!
1- Hepimizin kendine has kişisel özellikleri, huyları, alışkanlıkları, tarzları var. Bizi biz yapan da bu farklılıklar. Bu yüzden ilişkilerde karşımızdakini kendimize uydurmak yerine, bu farklılıkları kabul etmeli ve ortak bir paydada buluşabilmeliyiz.
2- İnsan bir aradayken mutlu olmak ve iyi hissetmek için ilişki yaşar. Bu yüzden ilişkilerde bir tarafın daha çok sevmesi, sözünün daha çok geçmesi, dominant olması, katlanması gibi durumlar uzun vadede ilişkileri yıpratabilir.
3- Problemlerle, çıkmazlarla karşılaştığımızda kavga etmek, bağırmak, uzaklaşmak ya da bu sorunları görmezden gelmek hiçbir şeyi çözmez. Oturup konuşmak ve birlikte bir karar almak ya da sorunu birlikte aşmaya çalışmak daha sağlıklı.
4- İlişkideki kararlara başkalarını karıştırmak da doğru değil. İster yarın ister 10 yıl sonrası için alınacak bir karar olsun, bu kararı sadece ikiniz almalısınız. Aynı şekilde kıyaslamalar da ilişkiyi çıkmaza sokar.
5- Birlikte bir şeyler paylaşmak, yeni şeyler denemek, maceralara atılmak ilişkiyi hareketli tutar. Monoton bir ilişki yerine; keyifli aktivitelere, özel tatillere, romantik planlara zaman ayırmanız gerekir.
6- Cinsel hayat tabir-i caizse ilişkinin mihenk taşıdır. Cinsel hayatın yolunda olması iletişimi de etkiler. Bu konuda istekli olmayı sağlayacak küçük oyunlar oynamak, tutkulu detaylara başvurmak cinsel hayatınızı renklendirebilir.
7- Evlilik kararı her iki tarafın da verdiği bir karar olmalı. Bunun için de önce birbirinizi iyi tanımalısınız. Yani birlikte yaşamanın, birlikte hareket etmenin nasıl bir şey olduğunu önceden deneyimlemelisiniz.
8- Çocuk sahibi olmak ise keyifli olduğu kadar ciddi bir karar. Aile torun istiyor ya da vakti geldi diye çocuk sahibi olmamalı, gerçekten istediğinizde ve bakabileceğinize inandığınızda çocuk yapmalısınız. Eğer çocuk istemiyorsanız da mutlaka korunmalısınız.
9- İlişkilerde herkesin kendine ait bir hayatı olmalı. Hatta bazen ayrı ayrı takılmayı bilmelisiniz. Böylece yalnızlıklarınızın tadını çıkarabilir, birlikteyken de daha verimli olabilirsiniz. Çift olmak, yapışık olmak demek değildir.
10- Küçük hediyeler, sürprizler, vakitsiz söylenen “seni seviyorum”lar, sevgilinizin zevklerini bildiğinizi gösteren ayrıntılar ilişkilerin tuzu biberidir. Böyle ufak dokunuşlarla ilişkiyi her daim canlı tutabilirsiniz.