Hayatta ne istiyoruz?
Amacımız ne?
Neleri başarmak istiyoruz?
Kıymetli zamanımızı ne için çabalayarak geçirmek istiyoruz?
Cevaplaması ne kadar da zor değil mi? Halbuki tüm bu soruların cevabı kendimizde saklı ve bizlere yaşamdaki amacımızı ve hedeflerimizi ifade ediyor. Ancak bazen bu sorular üzerinde kafa yormadan gelişigüzel yaşamayı tercih edebiliyoruz. Böyle olunca da rüzgar bizi savuruyor, kayboluyoruz. Vardığımız yer bizi tatmin etmeyebiliyor. ‘Ne için yaşıyorum ki?’ cümlesi kulaklarımızda çınlıyor. Hedefimizi bilmeyince ona giden yola da karar veremiyoruz. Yolu belirlersek adımlarımızı atmakta zorlanıyoruz. Rota belli olmayınca yoldan çıkması çok daha kolay oluyor ve bir ömür böyle sürüklenip gidebiliyor.
Bu yazımda yaşam rotanızı birlikte keşfedelim istiyorum. Hayattaki öncelikleriniz ne? Varmak istediğiniz nokta neresi? Hedeflerinize nasıl ulaşabilirsiniz? Tüm bu soruları cevaplayacak iki aşamalı uygulamamıza birlikte göz atalım mı?
1.Adım: Öncelikleri Belirlemek
Hedefe ulaşmak için yapmamız gereken ilk şey isteklerimiz arasından hangisinin öncelikli olduğunu belirlemek. Belirsizlik ve kararsızlık hakim olduğunda harekete geçmek de zorlaşır. Öyleyse işe önceliklerinizi belirleyerek başlayın. Bunun için size küçük bir uygulama tavsiyem var.
Uygulama
İlk olarak gözlerinizi kapatın ve derin nefes alıp verin. Kendinizi en sevdiğiniz yerde hayal edin. Sonrasında kendinizi uzun yıllar sonraki haliniz olarak hayal edin. Geçen yıllar ve zaman sonrasında dopdolu bir yaşamınız olmuş. Düşünün; geçen zamanda en çok neyi yapmaktan keyif aldınız? Neyi başardığınız için kendinizle gurur duydunuz? Neye sahip olduğunuz için kendinizi şanslı hissediyorsunuz? Bu soruların cevaplarını bir kenara not edin.
İkinci adımda ise kendinizi tekrar sevdiğiniz bir yerde hayal edin ancak bu sefer şu anda olduğunuz gibi hayal edin. Hiçbir belirtisi olmayan ve nadir rastlanır bir hastalığınız olduğunu öğrendiniz. 6 ay içerisinde öleceksiniz. Bu 6 ayı nasıl geçirmek istersiniz? Neyi değiştirmek istersiniz? Ne yapmayı tercih edersiniz? Cevaplarınızı not edin.
Şimdi bu iki soruya verdiğiniz cevapları karşılaştırın. Benzer ya da farklı noktalarını fark edin. Verdiğiniz tüm cevapları alt alta sıralayın ve en önem verdiğiniz maddeden başlayarak önem listesini oluşturun. Listenin başındaki maddeler önceliklerinizi bizlere gösterir. Hayatınızda değer verdiğiniz, değiştirmek istediğiniz alanları ifade eder.
Önceliklerinizi belirlediğimize göre diğer adıma geçebiliriz.
2. Adım: Hedef Çizelgesi Oluşturmak
Önceliklerinizi belirlediğimize göre sıra öncelikleriniz için harekete geçmeye geldi. Önceliğiniz ne olursa olsun; aile, iş, arkadaşlık, kişisel gelişim, ev, seyahat, üretkenlik, sağlık, maddiyat… Bunun için harekete geçmezsek hedefimize ulaşma ihtimalimiz de ortadan kalkar. Bir hedefe ulaşmak için istemenin yanı sıra harekete geçme sorumluluğunu da üstümüze alabilmeyiz.
Önceliğimizi gerçekleştirmek için işe önce kısa vadeli hedefler belirleyerek başlayabiliriz. Sonrasında orta vadeli ve son olarak da uzun vadeli hedefler belirleyerek bu hedefimizi zamanında nasıl gerçekleştirebileceğimizi planlayabiliriz.
Uygulama
Kağıdı kalemi elinize alın.
İlk olarak kısa vadeli hedefler belirleyeceğiz. Kısa vadeli hedefler önümüzdeki birkaç hafta için önceliğimiz için neler yapabileceğimizi ifade eder. Kendinize sorun: Önceliklerim için önümüzdeki birkaç gün veya hafta içinde neler yapabilirim? Sorunuzun cevabını not edin.
İkinci adım olarak orta vadeli hedefler belirleyeceğiz. Orta vadeli hedefler önümüzdeki birkaç ay içinde hangi adımları atabileceğimizi belirtir. Kendinize sorun: Önceliklerim için önümüzdeki birkaç ay içerisinde neler yapabilirim? Cevabı not edin.
Son olarak uzun vadeli hedefler belirleyeceğiz. Uzun vadeli hedefler 5 yıl içerisinde önceliğimizi gerçekleştirmek için neler yapabileceğimizi ifade eder. Kendinize sorun: Önceliklerim için önümüzdeki 5 yıl içerisinde neler yapabilirim? Uzun vadeli hedeflerinizi de belirleyerek not edin.
Uygulamaları yaparken yardımcı olması için bir örnekle tüm aşamaları göstermek istedim. Aşağıdaki örneği kendinize referans alarak kendi hedef çizelgenizi oluşturabilirsiniz.
Örnek
Seda’nın Öncelik Listesi:
- Ailem ile daha çok zaman geçirmek
- Arkadaşlarımla keyifli zaman geçirmek/seyahat etmek
- İstediğim sektörde iş bulmak
- İdeal kilomda kalarak sağlıklı olmak
Kısa vadeli hedefler:
- Önümüzdeki hafta sonu ailemle pikniğe gidebilirim. Akşam onlarla birlikte kalabilirim.
- Arkadaşlarımla birlikte film gecesi yapabiliriz.
- Çalışmayı istediğim sektördeki iş ilanlarına göz atıp kriterlerini öğrenebilirim.
- Bu hafta vakit buldukça yürüyüşe çıkabilirim.
Orta vadeli hedefler:
- Yıllık iznimde ailemin yanına taşınıp tatilimi onlarla geçirebilirim.
- Yakın arkadaşıma önümüzdeki ay benimle tatile gitmek isteyip istemediğini sorabilirim. Tatili planlayabilirim.
- İstediğim iş için eksik kalan bilgilerimi öğrenmek için kursa yazılabilirim. Eksik yanlarımı tamamlayabilirim.
- Hafta 2 kez yürüyüş yapmanın yanı sıra beslenmeme dikkat edebilirim.
Uzun vadeli hedefler:
- Evimi aileme yakın bir semte taşıyarak iş çıkışı onlarla daha çok zaman geçirebilirim.
- En yakın arkadaşımla yurt dışına seyahate gidebiliriz.
- İstediğim iş için ilanları takip ederek başvuru yapabilirim. Kendim mail atarak şirketlere ulaşabilirim.
- Eve yakın bir spor salonuna yazılarak düzenli olarak spor yapabilirim.
Sizler de hedef çizelgenizi kısa, orta ve uzun vadeli planlar oluşturarak belirleyebilirsiniz. Böylelikle rotanızı önceden belirlemiş, güvenli adımlarla ilerlemiş olursunuz.
Hedeflerinize ulaştığınız sağlıklı günler diliyorum.
Yazar: 7-Circle