Yaz Aylarında Kendinizi Geliştirmek İçin Mutlaka Yapmanız Gereken 7 Şey

Yoğun geçen okul/iş yılının ardından kendimize vakit ayırmak, tembellik yapmak ve gönlümüzce eğlenmek isteğimiz yaz tatili geldi. Hava sıcak, şehir katlanılır gibi değil ve tatil beldeleri de ne yazık ki bir süre sonra yalnızca monoton. Her şeyden önemlisi Koronavirüs salgını devam ediyor.Her ne kadar okul/iş döneminin son düzlüklerine girdiğimiz şu dönemde kendimizi geliştirmek, yaz tatili söz konusuysa dinlenme fikri kadar cazip görünmese de, yaparken keyif alacağımız ama tatil bittiğinde de vaktimi bu kadar boş geçirmeseymişim keşke demememizi sağlayacak bu 7 öneriyi es geçmeyin.


1) Kendinize belirli bir sayıda kitap okuma hedefi koyun.

Beyin bir kastır ve vücudumuzdaki diğer kaslar gibi, düzgün şekilli olmak için düzenli egzersize ihtiyaç duyar. Uzmanlar düzenli okumanın Alzheimer gibi akıl hastalıklarının önlenmesini sağladığını belirtirken, okumanın kısa süreli hafızanızın ve hayal gücünüzün, başka bir deyişle ezber gücü, odaklanma ve yaratıcılık gibi anahtar yeteneklerinizin gelişmesine olan katkısının da altını çiziyorlar.Daha önceden duymamış olabileceğiniz bir bilgi de şu, okumanın stresi azaltma konusunda televizyon karşısında vakit öldürmekten bilimsel olarak da kanıtlanmış şekilde daha faydalı olduğu.Yaz döneminin, şezlongda uzanırken ya da evde klima karşısında serinlerken sosyal medyada vakit geçirmek yerine, sevdiğiniz ya da okumak istediğiniz fakat yoğun iş/okul döneminde okumaya fırsat bulamadığınız kitaplara vakit ayırmak için mükemmel bir fırsat olduğunu aklınızdan çıkarmayın.Oluşturduğunuz listede her türden kitap olmasına özen gösterin. Hiç tarih romanı okumuyorsanız yaz dönemi, denemek ve ufkunuzu geliştirmek için bolca vaktinizin olduğu bir dönem. Yeni denediğiniz türü sevmeniz dahilinde kütüphanenizi bu türe ait kitaplarla genişletebilirsiniz, yine de ilginizi çekmediyse bile her şekilde okuduğunuz vakti bir kayıp olarak nitelendirmeniz mümkün değil.Kendini Geliştirmek İsteyenlerin Okuması Gereken 35 Kişisel Gelişim Kitabı


2) Kendi fotoğraf yürüyüşlerinizi (fotowalk) düzenleyin.

Bu yaz en azından ayda bir kere, telefonunuzu ya da varsa fotoğraf makinenizi alın ve herhangi bir yere yürüyün. Bu yer özel olmak zorunda değil, sokağın köşesindeki market ya da caddenin ilerisindeki otobüs durağı dahi olabilir.Kendinize, yürümeye başlamadan önce bir konu belirleyin ve yürürken bu konuyla ilgili gördüğünüz her şeyi fotoğraflamaya çalışın. Basit bir konu örneği desenler ve şekiller olabilir, ya da şehir hayatı.Kendinizden profesyonel bir fotoğrafçı performansı beklemeseniz de, ışığı yakalamaya ve güzel fotoğraflar çekmeye uğraşın, başka bir deyişle yaptığınız işin moduna girin. Eğer tatildeyseniz su altı fotoğrafçılığını da deneyimleyebilirsiniz.


3) Gönüllülük esasına dayanan bir faaliyette bulunun.

Yazın yapabileceğiniz ve hem kendinize hem de topluma faydalı olabileceğiniz en güzel etkinlik, şüphesiz ki gönüllülük. Gerçekten sevdiğiniz ve altından başarıyla kalkabileceğinizi düşündüğünüz bir konu bulun.Bir sivil toplum örgütüne haftada bir kez de olsa çalışmaya gitmek, bir barınakta vakit geçirmek, huzur evi ya da yetiştirme yurdu ziyareti, ihtiyacı olan öğrencilere ders vermek, çöp toplama etkinliklerine katılmak…Gönüllü olarak yapabileceğiniz şeylerin listesi sınırsız, önemli olan size en uygun olduğunu düşündüğünüzü bulmanız ve vakit kaybetmeden bunun için bir adım atmanız.


4) İki haftada bir dijital detoks yapmayı deneyin.

İş/okul döneminde bunu yapmanın ne kadar zor olduğu bariz, zira sürekli birileriyle iletişim halinde olmanız ya da bir rapor/ödev teslim etmeniz söz konusu. Oysa yaz döneminde bunu yapmak, zannettiğinizden daha kolay.Sosyal Medya Detoksu Yapmanın 6 Yararı


5) Bir egzersiz rutini başlatın (ve tabii sürdürün).

Burada kast edilen plaja hazır olmak için aceleyle izlemeye başladığınız beş günde fit vücut videoları değil. Sadece kendinizi iyi hissettirecek herhangi birkaç egzersiz hareketi bulun ve müzik açıp isterseniz evinizde, isterseniz dışarıda ya da daha rahat hissediyorsanız bir spor salonunda yapmayı deneyin.Düzenli olarak spora gidiyor ya da bir sporla ilgileniyorsanız, bağlı kalacağınız bir rutin belirleyin. Mesela tatilde en rahatlıkla yapabileceğiniz yüzme için kendinize belirli bir süre hedefi koyun. Yapabiliyorsanız yüzdüğünüz mesafeyi ölçerek de (mesela her gün 2 kilometre) bu rutini oturtabilirsiniz. Burada önemli olan, en az üç hafta buna bağlı kalmak.Ayrıca aynı egzersizden sıkıldığınızda değişikliğe de gidebilirsiniz. Örneğin kendinizi keyifsiz hissettiğiniz bir gün yoga deneyebilirsiniz ya da hareketli bir şeyler yapmak istiyorsanız içinizden geldiği gibi dans edebilirsiniz. Videolar açıp koreografilerini taklit edebilir, spor giysilerinizi giyinip aklınıza esen yere koşarak stres atabilirsiniz, seçim sizin. Unutmayın, tek yapmanız gereken her gün aynı süreyi egzersize ayırmak.


6) Daha önceden hiçbir şey bilmediğiniz bir konuyu öğrenmeye vakit ayırın.

Kulağa çok basit bir öneri gibi gelebilir ama aslında oldukça etkili. Kısa süreli bir Udemy kursuna başlamak, ya da Youtube’dan daha önceden merak ettiğiniz bir konuyla ilgili açıklayıcı videolar izlemek yazın es geçmemeniz gereken bir aktivite. Örneğin bahçecilik ya da sanat tarihi alanlarında ilginizi çeken kanallara, podcast’lere, kitaplara ve dergilere göz atabilir, Instagram’da ya da Twitter’da ilgili gönderiler atan sayfaları bile inceleyebilirsiniz. Teknolojinin ve bilgi akışının çağında aklınıza esen her konuyla ilgili sayısız materyale sahip olduğunuzu fark ederek şaşırmanız gayet olası.


7) Kötü bir alışkanlığınızı iyi bir tanesiyle değiştirin.

Bu maddeyi okuduğunuzda aklınıza gelen alışkanlığınız hangisi oldu? Evet, işte tam da ondan kurtulmak için harika bir fırsat sizi bekliyor: Yaz tatili. Kışın stres, yoğunluk, yorgunluk gibi bahanelere sığınarak yüzleşmekten kaçındığınız kötü bir alışkanlığınızı (tabii yapabiliyorsanız birden fazlasını), daha iyi olan bir tanesiyle değiştirin.Örneğin çok fazla kola, gazoz ve benzeri asitli içecek ya da paketlenmiş abur cubur tüketmekten şikayetçiyseniz, eve bu tarz gıdalar almamayı, ek olarak her gün büyük bir sürahiye koyduğunuz suya salatalık, limon ve nane yaprağı koyarak bekletmeyi ve gün içinde sürahideki suyu bitirmeyi hedefleyin. Bu noktada önemli olan yalnızca kötü bir alışkanlıktan kurtulmak değil, onu iyi bir tanesiyle değiştirmek.

Ceotudent

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir