Baştan uyarayım, bu yazıyı okuduktan sonra kendini meyve tezgahlarının önünde bulabilirsin! Rengarenk yaz meyveleri, içimizi ferahlatan lezzetleri ve zengin vitamin-mineral içerikleriyle adeta göz bebeğimiz.. Ama tabii ki faydalı da olsa her besini kontrollü tüketmekte fayda var. E ne demiş atalarımız, çoğu zarar azı karar! Hadi ilk önce mevsim meyvelerinin faydalarından ve porsiyon miktarlarından biraz konuşalım sonra da yaz sıcaklarında tercihi klasik kahvaltılar yerine fresh lezzetlerden yana olanlar için hazırladığım harika bir tarifle kendimizi mutfağa atalım, ne dersin?
KARPUZ:
Yazın en çok sevilenlerinden karpuzun %90’ı sudan oluşuyor ve vücuttan toksik maddelerin atılmasını sağlıyor. Glisemik indeksi yüksek bir meyve olduğu için tüketilirken protein kaynağıyla desteklenmesi ve porsiyon kontrolü yapılması gerekiyor. Yani o çok sevilen karpuz-peynir ikilisini birlikte tüketmek kan şekeri dengesi açısından daha faydalı! İster ara öğünde istersen de miktarını artırıp ana öğünde ferah ferah karpuz ve peynir yiyebilirsin.. Peki miktarı ne olacak diyorsan, 1 ince ay dilimi 1 porsiyon meyve yerine geçiyor.
KAVUN:
Tezgahlarda karpuzu görünce gözümüz hemen kavunu da arıyor, adeta kardeş iki meyve! Kan basıncını düzenleyen ve kalp krizi riskini azaltan kavun, yüksek lif içeriği sayesinde de bağırsakların çalışmasını düzenliyor ve uzun süre tokluk sağlıyor. Günde 1 ince ay dilimi kadar kavun tüketmeniz yeterli olacaktır. Fakat şeker içeriği yüksek bir meyve olduğu hatırlatıyor, şeker hastaları ve insülin direnci olanların kan şekerinde ani dalgalanmalar yaşamaması adına aman dikkat diyorum!
ŞEFTALİ:
Antioksidan içeriği yüksek bir meyve olan şeftali, lekeler ve cilt problemlerinin daha hızlı iyileşmesini sağlıyor. Zengin lif içeriğiyle bağırsakların çalışmasına yardımcı olan bu meyve mümkünse kabuğu ile birlikte tüketilmelidir. Günlük 1 orta boy şeftali tüketimi yeterli olacaktır!
KİRAZ:
Adına şarkılar yazılan diziler çekilen kiraz, yaz aylarının da en sevilenlerinden. İçerdiği melatonin sayesinde uyku düzeni sağlaması ve anti-aging etki göstermesinin yanı sıra idrar söktürücü özelliğiyle de böbrek dostu bir meyvedir. 12-15 adet kiraz 1 porsiyon meyveye eş değerdir.
KAYISI:
Dünyadaki kuru kayısı üretiminin %85’nin Türkiye’de gerçekleştiğini biliyor muydun? Anadolu insanın sağlıklı yaşamında önemli bir yere sahip olan kayısı yüksek posa içeriği sayesinde diyet listelerinin de vazgeçilmezi. Günde 4 orta boy kayısı tüketmen yeterli bir miktar.
MÜRDÜM ERİĞİ:
Kırmızı meyvelerin gücünden hep bahsediyoruz! Mürdüm eriği de o güce sahip antioksidan içeriği yüksek bir meyve. Metabolizmayı hızlandırarak toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olan kırmızı erik, yüksek lif içeriğiyle sindirim sistemini düzenlemeye de yardımcı. Seçtiğin erik büyükse 2 adet, küçükse 4 adet tüketebilirsin.
İNCİR:
Çok sevilen ve tadına doyulmayan ama porsiyon miktarıyla asla mutlu etmeyen bir meyve incir. Yüksek lif içeriğiyle kabızlığa karşı koruyor ve uzun süre tokluk sağlıyor. Aynı zamanda zengin kalsiyum içeriğiyle de sütle yarışıyor. Fakat fazla tüketirsen kilo alırsın benden söylemesi! Üzgünüm ama bu güzel meyvenin 1 porsiyonu 1 küçük boy incire eş değer.
KAHVALTILIK BOWL
1 ince dilim dondurulmuş ananas
½ SB probiyotik yoğurt
½ ÇB süt
1 YK fıstık ezmesi
½ orta boy şeftali
2 YK kabak çekirdeği
1 YK Hindistan cevizi
1 TK çiya tohumu
Ananas, yoğurt, süt ve fıstık ezmesini pürüzsüz olana kadar blender’dan geçirin. Üzerini dilimlediğiniz şeftali, kabak çekirdeği, Hindistan cevizi ve çiya tohumuyla süsleyin! Afiyet olsun..
Yazan: Dyt. Dilara Günaldı