Önce bir veganlığı tanımlayalım, sonra da 10 maddede veganlık neymiş bir bakalım:
Veganlık; hayvanların gıda, giyim ya da başka amaçlar uğruna sömürülmesinden ve zulüm görmesinden kaçınan; hayvan haklarını savunan ve destekleyen bir felsefe ve yaşama biçimidir. Aynı zamanda hayvancılığın sebep olduğu toplumsal ve çevresel zararları fark eder ve bunlara karşı çözümler üretmek için de mücadele eder.
Veganlık nedir?
1- Veganlık sadece bir beslenme biçimi değildir. Hayvanların hangi amaçla olursa olsun keyfi olarak kullanılmasına ve bir meta olarak görülmesine karşıdır.
2- Tüm veganların ortak noktası, hayvansal bazlı gıdalardan uzak durmaları ve bitkisel bazlı gıdaları tüketmeleridir. Vejetaryenler ise sadece et yemezler.
3- Veganlar -beslenmenin yanı sıra- hayvanlarda test edilen ürünleri, hayvan derilerini, kemiklerini, yağlarını vs. ve hayvanların kendileri için ürettiklerini de kullanmazlar.
4- Veganizm sirkleri, hayvanat bahçelerini, akvaryumları, yunus parklarını, faytonları, at yarışlarını, petshoplar’ı… desteklememek demektir.
5- Veganlar sebze, meyve, bakliyat, kuru yemiş, tahıl, tofu, bitter çikolata, pekmez yiyebilirler. Yani aslında seçenekler çoktur ve sağlıklıdır.
6- Veganlar sadece B12 vitaminini dışarıdan alırlar. Diğer vitaminleri de her gün aldıklarından emin olmalıdırlar. Bu doğru beslenmedir.
7- Doğru bir vegan beslenme sayesinde uyku düzeni sağlanır, fazla kilolar verilir, yorgunluk ve stres azalır, cilt güzelleşir.
8- Yine doğru bir vegan beslenme sayesinde ruh hali düzelir, enerji artar. Şiddete meyil fark edilir bir şekilde azalır.
9- Herkes vegan olabilir. Kimileri bunu sağlıklı buldukları için, kimileri sisteme karşı oldukları için, kimileri de hayvan sevgisinden. Ortak nokta: Hayvanları mal olarak görmemektir.
10- Et tüketmek iklim krizini, kıtlığı, çevre kirliliğini de tetikler. Veganizm et endüstrisinin de karşısındadır. Yani vegan olmak ekolojik bir tavırdır.
Kısacası veganizm hayvanların özgür olduğuna inanmaktır. <3