Duygusal Yeme Nedir? Nasıl Baş Edilir?

Yemek yemek, temelde hayatta kalmamızı sağlayan fizyolojik bir ihtiyaç olsa da aslında her zaman acıktığımız için yemiyoruz. Zaman zaman kendimizi kötü hissettiğimizde, bir şeye sinirlendiğimizde, korktuğumuzda, kaygılandığımızda ya da herhangi bir olumsuz duygu hissettiğimizde de kendimizi yemek yerken bulabiliyoruz; işte bu duruma “duygusal yeme” diyoruz.

Eğer siz de aç olmadığınız halde içinde bulunduğunuz negatif duyguları bastırmak amacıyla gıda tüketiyorsanız siz de bir duygusal yeme mağdurusunuz! Kendinize şu soruları sorup fizyolojik ihtiyaçlarınızı giderme dışında yemek yediğinizden emin olabilirsiniz;

  • Hangi zamanlarda çok yemek yiyorum?
  • O anda yerken neler hissediyorum?
  • Yediğim yemek bittikten sonra nasıl hissediyorum?

Duygusal yemenin öfke, stres, kaygı gibi olumsuz duygularla güçlü bir ilişkisi vardır. Kendini kötü hisseden kişi, kendini daha “mutlu” hissetmek için bir şeyler yer; bu besinler özellikle şeker, karbonhidrat barındırır, yüksek kalorilidir. Yemek o anda kişiye tatmin hissi ve kısa bir mutluluk verir, fakat ardından yoğun bir suçluluk duygusu gelir; “Neden yedim ki ben şimdi bunları?”. Aç değilken yediği bu yüksek kalorili gıdalar onun yeniden kötü hissetmesine sebep olur ve tekrar duygusal yemeye yönelir. Kişi adeta bir kısır döngü içine girmiştir.

Peki, bu döngüyü kırmak mümkün mü?

İşte güzel haber; bu döngüyü kırmak çok kolay olmasa da mümkün.

Farkına varın

Sizi duygusal yemeye iten şey ne, hangi duygulardan tetikleniyorsunuz? Bunun cevabını bulmak, tetikleyici duyguları bulmak ve bunların temeline inmek duygusal yemeyi durdurabilir. Eğer bu yolculukta tek başına yol alamıyorsanız bir klinik psikologdan yardım almaktan kaçınmayın.

Kendinizi gözleyin

Yeme günlüğü tutmak, yediklerinizi ve o anda hissettiğiniz duyguları not almak kendinizi ve duygusal yeme probleminizi dışarıdan gözlemleyebilmek için iyi bir yöntem olabilir. Bu günlük sayesinde hangi duygu durum altında hangi besini tükettiğinizi, ne kadar tükettiğinizi ve sonrasında nasıl hissettiğinizi keşfedebilirsiniz.

Değiştirin

Günlük tutmak sayesinde yaptığınız keşiflerin ışığında bazı değişimlere gidin. Örneğin “yalnızlık” duygusundan ya da sıkıntı hissinden çok fazla tetiklendiğinizi fark ettiyseniz; bu ve benzeri duygularınıza yemek yemek dışında iyi gelen şeyler bulun. Dizi izlemek, kitap okumak, arkadaşlarla telefonda konuşmak ya da keyif aldığınız hobiler; duygusal yeme yerine güzel alternatifler olabilir. Evinizde, ofisinizde, arabanızda, yakın çevrenizde besin değeri düşük, kalorisi yüksek gıdaları bulundurmamaya gayret edin. Unutmayın ki bu gıdaları tüketmemeye başladığınızda, bir süre sonra canınız  o gıdalardan daha az isteyecektir.

 

Kaynak: Livetobloom

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir