“Salatalık yenmez mi Pepapp?” dediğini duyar gibiyim. Evet, belki de yemesi en keyfili, kıtır kıtır giden, bir seferde kaç tane yediğini sayamadığın bir sebze salatalık. Çok sulu, çok lezzetli, damak tadımıza çok uygun. İster boş boş ye ister salatada ye ister turşusunu ye veya cacık yap ye. Ferahlığından sual olunmaz. Her iklimde yetişiyor, mutfak alışverişinde ilk o alınıyor. Fakat salatalığın tatlılığı bununla da bitmiyor. Detokslarda, diyetlerde yer almasının, tam bir atıştırmalık olmasının yanı sıra besleyici ve sağlıklı da. Hadi gel seninle salatalığın faydalarına şöyle bir bakalım. Sonra da salatalıklarımızı doğrayıp, mis kokusunu içimize çeke çeke kıtırdatalım. İşte bu yaz bol bol salatalık yemen için 10 sebep:
1- Çok iyi bir pantotenik asit, bakır, potasyum, manganez, C vitamini, fosfor, magnezyum, biotin ve B1 vitamini kaynağı. Büyük bir kısmı sudan oluşuyor. Tüm bu yönleriyle oldukça besleyici.
2- Güçlü bir antioksidan. Serbest radikallerle mücadele ediyor ve kansere karşı vücudu koruyor.
3- 1 tane salatalık yemek, 1 bardak su içmek demek. Salatalığın neredeyse %90’ı su. Yani gün içinde en az 2 tane salatalık tüketmende fayda var.
4- Toksinleri temizliyor, ödem atmaya yardımcı oluyor, boşaltım problemlerini çözüyor ve idrar söktürücü.
5- Diyetlerde rahatlıkla tüketilebilir. Çünkü lifli bir gıda ve kilo vermeyi hızlandırıyor.
6- İçinde K vitamini olduğu için kemikleri güçlendiriyor, kıkırdakları koruyor. Bu yönüyle çocuklar da onu sık sık tüketebilir.
7- Cildi besliyor, arındırıyor, yeniliyor, canlandırıyor. Zaten salatalığın birçok cilt maskesinde ve kremde de yer aldığını biliyorsun. Ayrıca salatalık, saçları ve tırnakları da güçlendiriyor.
8- Ağız kokusunu gidermek gibi bir özelliği var. Çünkü ağız kokusuna neden olabilecek bakterilerin önüne geçiyor. Yapman gereken tek şey birkaç dilim salatalığı yavaş yavaş çiğnemek.
9- Baş ağrısına ve geceden kalmaya iyi geliyor. Çünkü bu durumlar çoğunlukla su kaybı yüzünden. Salatalık da tam bir su deposu.
10- Neden bu yaz bol bol salatalık ye dedim çünkü salatalık vücut sıcaklığının dengede kalmasını sağlıyor ve vücudu serinletiyor.