Yaptığımız her şey başkalarıyla bağlantı ve derin ilişkiler kurma yeteneğimize bağlı. Sağlıklı ilişkiler kurmadan bir ev satamaz, bir ev satın alamaz, kariyerinizde ilerleyemez, bir konu açamaz ve ders veremezsiniz. Yöneticiler, kaba kuvvetle değil, duyarlılıkları sayesinde ekiplerinden en iyi sonuçları alırlar. Böyle taktiklerle başkalarını mükemmellik, üretkenlik ve başarı konusunda etkileyebilirler.Bazı insanlar bize ilham verir. Hayatınızda mutlaka öyle birisi ya da birileri vardır. Onun söylediği veya yaptığı şeyler sizi etkiler, motive eder, başarıya götürür. Peki siz de birisinin ya da birilerinin hayatına dokunmak istemez misiniz?
1) Özgün olun.
İnsanları olumlu yönde etkileyebilmek için özgün olun. Başkasının orijinalinin karbon kopyası olmak yerine, sizi eşsiz kılan şeyin ne olduğunu ortaya çıkarın.Bir konuyla ilgili benzersiz yaklaşımınızı keşfedin ve bunu onurlandırın. Sosyal medya “influencer”larının bu kadar güçlü olmasının sebeplerinden biri, kendileri için bir niş oluşturmaları ya da ortak bir konuya farklı yaklaşımlar göstermeleridir. İnsanlar, kendi kişilikleri ve özel değerleri ile eşleşen insanları içgüdüsel olarak takdir eder.Çelişkiler bizi rahatsız eder, çünkü istikrar isteriz. Birisi bize gittiği yolu anlatsa ama aslında bu yola aykırı yaşasa, onların kafalarının karışmış, güvenilmez ve asılsız olduğunu düşünürüz. Bu kombinasyonların hiçbiri, başkalarını olumlu yönde etkileyecek şeyler değildir.
2) Dinleyin, insanların buna ihtiyacı var.
Başkalarını etkileyebilmek için önce ne söylendiğini dinlemeli ve söylenilmeyeni anlamalısınız. İnsanlar onaylanmış, desteklenmiş ve görülmüş hissetmek için uğraşır. Bir insan görünmez olduğunu ve üstleri tarafından fark edilmediğini hissederse, o kişiler tarafından olumlu yönde etkilenme olasılığı daha düşüktür.Dinlemek, kişinin birincil doğrulanma ve kabul görme gereksinimini karşılar.
3) İlgili olduğunuz alanda otorite olun, uzmanlaşın.
Çoğu insan saygı duyduğu otoriteyi dinler. Başkalarını olumlu yönde etkilemek istiyorsanız, liderlik etmek istediğiniz alanda otorite olun. Konuyla ilgili bulabileceğiniz her şeyi araştırın ve okuyun. Ardından eğitiminizi uygulamaya koymak için fırsatlar arayın.
4) Hikayeler anlatın.
Kişisel anlatılar, referanslar ve hikayeler inanılmaz derecede güçlüdür. İyi zamanlanmış ve iyi anlatılmış hikayeler, insanları oldukça etkiler.İnsanları etkilemek istiyorsanız, hikayeler anlatmayı öğrenin. Hikayeleriniz, tartışmakta olduğunuz konu ya da kavramla ilgili olmalıdır. Konunuzu sıradan ve canlı ayrıntılarıyla açıklayan bir metafor veya analoji içermelidir.
5) Her insan en az bir konuda çok iyidir.
İnsanları olumlu yönde etkilemenin güçlü bir yolu, onların iyi yaptıkları şeyleri fark etmektir. Sorun aramak yerine başarıları araştırın. İşinizi daha etkili ve daha keyifli hale getiren meslektaşlarınızın, astlarınız ve yöneticilerinizin sıkça gözden kaçırdığı ancak kritik öneme sahip şeyleri araştırın.İnsanların iyi yaptıkları şeyleri isimlendirin ve onları kutlayın.
6) Övgüleri asla ihmal etmeyin, hatta bir şekilde düzenli hale getirin.
Toplantıları sadece yapılması gerekenleri konuşmak için gerçekleştirmeyin, küçük de olsa başarıları kutlayın. Takım arkadaşlarınızın benzersiz özelliklerini ve becerilerini tebrik etmeyi ihmal etmeyin.
7;) Doğrucu olmak yerine nazik olun.
Kendinizi kanıtlama döngüsüne kapılmak kolaydır. Güven eksikliği olan veya başkalarının görüşlerine öncelik veren kişiler için haklı olmak önemlidir. “Haklı” olarak algılanan onay, kişinin egosunu besler. Ancak “haklı” olma arayışına girdiğimizde diğer insanlara zarar verebiliriz. Birisini kaba bir şekilde incittiğimizde, onları etkilemeye çalıştığımız şeyi dinlemelerini sağlamak zorlaşır.Diğerlerini zorbalık yoluyla etkilemenin panzehiri, doğruluğun üstünde nezakete öncelik vermektir. Kibar olup bulunduğunuz konumu koruyun. Örneğin, birçok kişi deneyimlerini doğrulamak için başkalarına ihtiyacı olduğunu düşünüyor. Bir insan, yaşadığınız durumu sizin gördüğünüz şekilde görmezse, üzülürsünüz. Ama bu sonuçta sizin tecrübenizdir.
8) Karşınızdakinin mantıksal, duygusal ve işbirliği ihtiyaçlarını anlayın.
Mantıksal ihtiyaç, rasyonel ve eğitici ihtiyaçlardır. Duygusal ihtiyaç ise kendilerine derinlemesine ve kişisel bir şekilde dokunan bilgidir. İşbirliği ihtiyacı, bireylerin ihtiyaç duyduğu işbirliği seviyesini anlamak ve bunu uygun bir şekilde sunmaktır.Bu sistemin püf noktası, farklı insanların farklı şeylere ihtiyaç duyduklarını anlamaktır. Bazı insanlar için güçlü bir duygusal itiraz, mantıklı açıklamalara göre daha ağır basacaktır. Bazıları için ise işbirliği yapma fırsatı bulmak duygusal bağlantının önüne geçecektir.Kitlenizi tanıyorsanız, olumlu etkilenmeleri için neye ihtiyaçları olduğunu bilirsiniz. Etkilemeye çalıştığınız insanlar hakkında sınırlı bilginiz varsa, etkisiz olursunuz.
İnsanları etkilemek, kendi insanlığınızla ilgilidir. Eğer başkalarını olumlu yönde etkilemek istiyorsanız, ilk önce kendinizle olan ilişkinizi ve iletişim şeklinizi geliştirin. Hala kendinizle nasıl iletişim kuracağınızı anlamaya çalışıyorsanız, diğerlerini etkilemeniz epey zor olacaktır.
Yazan: Ceotudent