Regl döneminde neyin yapılıp neyin yapılamayacağının bilinmesi için öncelikle neden kadınlar regl dönemine girerler ve bu süreçte neler olur onları bilmek gerekir. Doğumda her kız bebek belli bir yumurta kapasitesiyle dünyaya gelmektedir. Ergenlik dönemine girişten, menopoza kadar geçen sürede ortalama ayda bir kez yumurtlayan kadının yumurtaları ilerleyen yıllar ve yaşla birlikte azalmaktadır. İşte bu yumurtlama döneminde olası bir döllenme için kadının rahim içi duvarı kalınlaşır ve kendisini embriyoyu tutabilecek şekilde hazırlar. Döllenme sonucu oluşan embriyonun hem rahim içine tutunabilmesi hem de burada beslenebilmesi için her ay bu doku oluşur. Ancak gebeliğin meydana gelmediği aylarda pul pul dökülür, çatlar ve bu esnada açılan damarlardan akan kanla birlikte vücuttan atılır. İşte bu rahim içi dokusunun vücuttan atıldığı dönem regl dönemi olarak adlandırılır. Bu süreç kadın vücudu için çok doğal bir süreçtir. Akan kanın pis, kirli olduğu, bu dönemde kadının belli doğal ve günlük aktivitelerden uzak durması gerektiği gibi hurafeler tamamen boş inanışlardır. Bu bağlamda çok merak edilen “regl döneminde saç boyanır mı?” sorusu tam da bu bağlamda düşünülmesi gereken bir sorudur.
Regl döneminde yapılan boya saça tutar mı?
Regl dönemi kadında hormon dengelerinin değiştiği, düzensizleştiği, vücut ısısının ve vücudun kimyasallara karşı verdiği tepkinin değiştiği bir dönemdir. Bu sebeple bazı kadınlar adetliyken saç boyatıldığında, boya diğer zamanlardaki kadar iyi tutmayabilmekte ve hatta kuaförde çektirilen fön bile regl döneminde 1-2 saat içinde bozulabilmektedir. Özellikle hormon dengelerindeki değişimler boyanın istenen etkiyi göstermesini engelleyebilmektedir. Daha çok saçını sarı, kızıl, platin gibi açık renklere boyatan kadınlar, regl döneminde elde ettikleri saç renginden memnun kalmazlar. Boya tam olarak tutmadığı için beyazları kapatmak, istenen renk tonunu tutturmak mümkün olmamaktadır. Bu bağlamda düşünüldüğünde saçlarını koyu tonlarda boyatan kadınlar için çok fazla sorun olmadığı, ancak açık tonlar için regl döneminin geçmesini beklemenin daha uygun olacağını söylemek mümkündür. Bilimsel açıdan regl döneminde uygulanan boyanın tutmayışının çok tatmin edici bir açıklaması olmasa da bu sorundan şikayetçi olan kadınlar da bulunmaktadır. Ancak bu durum her kadın için geçerli değildir. Regl dönemi kadının hem fiziksel hem de ruhsal anlamda değişiklikler yaşadığı bir dönem olduğundan tıpkı saç boyatmakta olduğu gibi istenmeyen kılların alınmasında da yaklaşık olarak aynı sorun yaşanabilir.
Regl döneminde epilasyon yapmanın sakıncaları nelerdir?
Regl döneminde tıpkı boyanın saça tutması konusunda yaşanan sıkıntılar gibi, uygulanan epilasyonun etkisinde de sorun olabilmektedir. Regl dönemi kadınlık hormonlarının salgılanma düzeylerinin arttığı bir dönem olduğundan bu süreçte kıllar çok daha hızlı uzamaktadır. Normal şartlarda 1 haftada, on günde uzayan kıllar 3-4 günde uzayabilir. Bununla birlikte regl döneminde kadının cildi çok hassas olduğu için epilasyon veya ağda ile kılların temizlenmesi esnasında kadın çok daha fazla ağrı ve sızı yaşar, hatta ciltte kızarıklıklar, morarmalar gözlenir. Tüm bu sebeplerle regl dönemi bittiğinde epilasyon yapılması önerilir.