Daha “Farkında” Bir Hayat İçin Uygulayabileceğiniz 5 Yöntem

Farkındalık, insanların bir olay ile bu olaya cevap vermeleri arasında bir saniyelik zihinsel bir boşluk yaratmalarına yardımcı olarak başarısızlığa yol açabilecek aceleci kararlar vermelerini engelliyor ve performanslarını artırabilecek mantıklı kararlar vermelerini sağlıyor. İşte bu yöntem, öfkeyle hareket etmek yerine sabır göstererek hayatımızda neleri değiştirebileceğimizi görmemizi sağlıyor.

Araştırmalar, farkındalık egzersizlerinin beynimizi ve bu sayede kendimizle, başkalarıyla ve işimizle olan ilişkilerimizi değiştirdiğini ortaya koydu. Farkındalık egzersizleri beynin çalışma şeklini tamamen değiştirebilmekte. Tekrarlanan farkındalık egzersizleriyle, beyin aktiviteleri beynin eski, gerici bölümlerinden, beynin en yeni ve rasyonel kısmına, prefrontal kortekse yönlendirilebilmektedir.Bir saniye, istenen sonuçlara ulaşma veya ulaşmama arasındaki fark olabilir. Bir saniye, aslında o an ile uyum içinde olmak için gereken her şey olabilir. Bu bir saniye, bizim karar verme şeklimizi geliştirme fırsatını bize sunabilir.

Her gün 10 dakikalık bir farkındalık egzersizi uygulayın.

Birçok insan farkındalık egzersizi için en doğru zamanın sabahları olduğu konusunda hemfikir. Ancak bunun sizi yönlendirmesine izin vermeyin, kendiniz için en doğru zamanı bulun. 10 dakikalık yönlendirilmiş farkındalık egzersizinizi her gün uygulamaya özen gösterin.


Sabahları ilk iş olarak e-postalarınıza bakmamayı alışkanlık edinin.

Zihinlerimizin genellikle en odaklı çalıştığı, yaratıcı olduğu vakitler sabah vakitleri. Sabahlar bu nedenle odaklanmak, stratejik çalışmalar ve kendinizle önemli anlaşmalar yapmak için doğru zamanlardır. Eğer kendinizi uyanır uyanmaz e-postanızı okurken buluyorsanız zihninizin yaratıcı yapısını kırar ve proaktif bir güne doğru ilerlemeye başlarsınız. E-postalarınızı kontrol etmeyi günün ilk görevi yapmak, aklınızı en yüksek potansiyelde kullanma fırsatınızı boşa harcamanıza neden olur.


Tüm bildirimleri kapatın.

Telefonunuzdaki, tabletinizdeki ve bilgisayarınızdaki bildirimler sizi andan koparmaya ve dikkatinizi dağıtmaya çeken önemli aktörlerdir. Bildirimler, sizi zihinsel olarak meşgul ederler ve baskı altına sokarlar. Size değer katmaktan çok, daha fazla hasara neden olurlar. Bir haftalığına tüm aletlerinizin bildirimlerini kapatmayı deneyin. E-postalarınızı saatte bir kontrol edin.


Multitasking’i hayatınızdan çıkarın.

Multitask bir hayat sürmeye çalışmak zihnimizi baskı altında tutar ve bizi reaktif yapar. Tek bir göreve odaklanmaya çalışın ve aklınızın başka bir göreve sürüklendiğini fark ettiğinizde derin bir nefes alın, gözlerinizi bilgisayarınızdan bir süreliğine uzaklaştırın ve dönüp yalnızca elinizdeki göreve odaklanın. Aklınıza gelen tüm yan görevleri savuşturun.


Kendinizle küçük buluşmalar gerçekleştirin.

Yukarıda bahsettiğimiz dört ipucunu hayatınıza nasıl ve ne derecede uyguladığınızı değerlendirmek, hafızanızı yenilemek ve neler yapmanız gerektiğini yeniden hatırlatmak için kendinizle belirli periyotlarda buluşabilirsiniz. ☺️ Bu buluşmaları düzenli hale getirmek hayatınıza farkındalığı davet etmek konusunda size yardımcı olacak ve motivasyonunuzu artıracaktır.


Farkındalığı hayatımıza birdenbire katacak sihirli bir değneğimiz olmasa da daha aktif ve mantıklı seçimler yapmak için kendinize bir şans verebilirsiniz.

Ceotudent

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir