Ekonomide “the lipstick effect” yani ruj/dudak nemlendirici etkisi olarak tanımlanan bu olgunun bir psikolojik açıklaması, evrimsel yaklaşıma göre kadınların ellerindeki kaynaklarla eş bulma/cezbetme arzusuyla hareket etmeleri. Ama şimdi konumuz bu değil 😊
Harvard Tıp Fakültesi’nden Rocco Palumbo ile İtalya’nın Chieti-Pescara Üniversitesi’nden meslektaşları ise 2016 yılında konuya farklı bir açıdan bakmak istiyorlar ve makyajın özgüveni artırdığı, özgüvenin de bilişsel becerileri olumlu etkilediği bulgularından yola çıkarak “Makyaj size kendinizi akıllı hissettirir mi?” sorusuna cevap arıyorlar.
Rastgele toplanan 186 birinci sınıf öğrencisi kadınla psikolojik bir deney yapıyorlar. Öğrenciler üç gruba ayrılıyor ve daha önce görmedikleri bir ders konusunda çoktan seçmeli bir teste tabi tutuluyorlar. Fakat testler başlamadan önce herkesten mevcut modlarını ve kendilerini ne derece güzel hissettiklerini 1-7 skalasında belirtmeleri isteniyor ve sonra her gruba modlarını değiştirebilecek görevler veriliyor.
Bir grup kendilerine verilen malzemelerle dışarı çıkacakmış gibi makyaj yapıyor, diğer gruba pozitif hissettirecek bir parça dinletiliyor ve sonuncu grup da önlerindeki siyah-beyaz yüz çizimlerini makyaj yaparmış gibi renklendiriyor. Bu görevler tamamlanınca yeniden modlarını ve ne kadar güzel hissettiklerini derecelendiriyorlar.
Çalışmanın sonucunda makyaj yapan grubun puanları dikkate değer şekilde yüksek çıkıyor, ikinci sırada da pozitif müzik dinleyen grup geliyor. İki grubun belirttiği mod derecesi farklı değilken, makyaj yapan grubun teste başlamadan hemen önce kendilerini güzel hissetme dereceleri diğerlerinden yüksek çıktığı için, makyaj sayesinde özgüvenlerinin arttığı ve bunun da bilişsel becerilerine olumlu yansıdığı çıkarımı yapılıyor :)
Ne dersiniz, sizce makyaj insanı daha akıllı yapıyor mu?
Yazar: Begüm Güzel Güngör