Elmaya cennetin meyvesi de deniyor çünkü faydaları saymakla bitmiyor. Lezzeti zaten malum. Elma, gülgiller familyasından. Eskiden ona kırmızı anlamındaki “alma” da deniyordu. Besin değeri oldukça yüksek ve yaklaşık 1000 farklı çeşidi var. Ülkemizde en popüleri Amasya elması. Genelde bir kış meyvesi olarak kabul ediliyor ama onu yaz-kış tüketebiliyoruz. Elmanın faydalarına gelince: Yüksek oranda C vitaminine sahip olduğu için enerji veriyor, kanser riskini azaltıyor, zengin lif içeriğiyle bağırsak faaliyetlerini düzeltiyor ve kilo vermeye yardımcı oluyor, beyin hücrelerini koruyor, zihni açıyor. Elma aslında kabuklu yendiğinde daha sağlıklı. Ama kabuksuz yemeyi tercih ediyorsan da kabuklarını sakın atma. Çünkü şimdi yazacaklarım bununla ilgili. İşte elma kabuklarını değerlendirebileceğin 5 farklı alan:
1- Elma kabuklarını 1 kabuk tarçınla birlikte kaynatırsan nefis bir elma çayın olur. İstersen içine bal da ekleyebilirsin. Ayrıca minik küpler halinde doğradığın elma kabuklarını çaylarına lezzet vermesi için katabilirsin.
2- Elma kabuklarını büyük parçalar halinde gözlerinin altına koyabilirsin. Böylece morluklara ve şişliklere iyi gelecek. Çünkü elma tam bir antioksidan. Kabukları yarım saat beklet ve sonra da o bölgeyi durula ve göz bakım kremini uygula.
3- Lahana, brokoli, karnabahar gibi sebzeleri haşlarken etrafa kötü bir koku yayılır. İşte elma kabukları bu kokuyu önleyebilir. Haşlama sırasında sularına birkaç tane elma kabuğu eklemen yeterli.
4- Elma kabuklarını fırında çeşitli baharat ve tatlandırıcılarla birlikte kurutarak nefis cipsler elde edebilirsin. Ayrıca onları bu şekilde yılbaşı sofrası dekorasyonu olarak da kullanabilirsin. Fırından evine yayılacak mis gibi kokular da cabası.
5- Mutfaktaki inatçı lekeleri elma kabuğuyla ovalayarak çıkarabilirsin. Mesela tavalarda, fırında ya da mutfak tezgahında elma kabuklarından yardım alabilirsin. Asitli etkisiyle lekelerin yumuşamasını ve daha kolay çıkmasını sağlayacak.