PMS yani “premenstrual syndrome”, Türkçe adıyla “adet öncesi sendromu”; kadınların regl olmadan 1 hafta önce yaşamaya başladıkları semptomlardır. Açlık, şişkinlik, bölgesel ağrılar, depresyon, sürekli değişen ruh hali, karamsarlık, cilt ve saç cansızlığı gibi belirtileri vardır. Bu dönem her kadında farklı şiddette yaşanır. Bazen çok yoğun hissedilmezken bazen aşırı ağır gelebilir. Kötü haber: İlacı ve nedeni tam olarak bilinmemektedir. İyi haber: Etkileri minimuma indirilebilmektedir. Bu yüzden PMS dönemini iyi bilmek ve o dönemde günlük rutinlerde birtakım değişiklikler yapmak gerekir. Bakalım PMS neymiş, ne değilmiş, çıldırmadan nasıl atlatılırmış.
1- PMS’i tetikleyen faktörler; mineral ve vitamin eksikliği, progesteron hormonu yetersizliği, vücutta sıvı tutulması, bastırılmış cinsel arzular, kan şekerinin düşük olması, prostaglandin – nörotransmit adı verilen kimyasal maddelerin dengesizliği ve psikolojik nedenler olabilir.
2- PMS dönemi düzgün beslenmeyle daha hafif atlatılabilir. Bunun için reglden 1 hafta önce tuz, kafein ve alkol alımı kesilmeli, bol bol yoğurt, lifli gıdalar, C vitamini içeren besinler ve rahatlatıcı bitki çayları tüketilmeli.
3- PMS döneminde vücut su tutmaya meyillidir. Çünkü progesteron ve östrojen hormonlarının dengesi değişir. Bu durum da yüzde, karında ve göğüste şişkinliklere neden olur. Regl başladıktan 1-2 gün sonra bu şişkinlikler iner.
4- Kadınlar en hatalı kararlarını PMS döneminde verirler. Bu durum işlerini, sosyal hayatlarını, aile ilişkilerini etkileyebilir. Kendilerini kontrol edemedikleri bir psikoloji içindedirler. Bu yüzden anlayış gösterilmesi gerekir.
5- PMS’in hastalık gibi etkileri de vardır. Bulantı, kusma, baş dönmesi, terleme, kabızlık, depresyon gibi belirtileri olabilir.
6- PMS döneminde östrojen hormonu azalır ve bu durum kan şekerinin düşmesine neden olur. Ve bu da tatlı krizini başlatır. Magnezyum yetersizliği de yeme isteğini artıran bir faktördür.
7- Kadınların çoğunda PMS dönemi cinsel isteğin arttığı bir dönemdir. Bu istek regl döneminde de devam edebilir.
8- PMS döneminden birkaç gün önce hafif egzersizler ve masaj yapmak, uyku düzenine dikkat etmek bu dönemin olumsuz etkilerini azaltabilir.
9- Kadınların % 5’i bu dönemi çok şiddetli geçirir. Eğer ağrıların dayanılmayacak gibiyse doktoruna görünmelisin.
10- PMS sıklıkla 30 – 45 yaş arası kadınlarda görülür. (Bu durum biraz da stresin artmasıyla doğru orantılıdır.) Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda semptomlar artabilir.
11- PMS döneminin en belirgin belirtilerinden biri meme hassasiyetidir. Memeler şişer ve ağrır. Bunun için alttan destekli sutyen kullanılmalı, kafein ve tuz kesilmeli ve yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır.
12- Adet öncesi belirtiler birçok kadında görülür. Fakat PMS yani adet öncesi sendrom her kadında görülmeyebilir. “Sendrom” daha ağır ve sosyal hayatı etkileyen bir durumdur.
13- PMS aslında reglin habercisidir ve vücudun bu sayede sana hazırlıklı ol der. İyi tarafından da bakmak lazım.
4 numaralı yazı çok cinsiyetçi ve profesyonellikten uzak bir dille yazılmış. kadınların hisleri ve kararlarının yanlış olduğunu ima ediyor:
“Kadınlar en hatalı kararlarını PMS döneminde verirler.”
bu kadınların hormonları ve “kadın oldukları”ndan dolayı doğru kararlar veremeyebileceği, güvenilemeyeceği algısını artırır! çok yanlış.