Kış kapımıza dayandı. Havalar gün be gün soğuyacak, kombiler tereddütle karışık yakılacak. Arada bir yüzümüzü kesen ve bir türlü tam olarak gelemeyen soğuğa bakılırsa kış yaman geçeceğe benziyor. Bu yüzden kendimizi kışa hazırlamalı ve evlerimizde yaz atmosferini yaratmalıyız. Bir an önce karınca gibi çalışarak, Ağustos böceğinin kaderini paylaşmaktan kurtulmalı ve birer Jon Snow birer Sansa gibi kalemizi yani evimizi kıştan korumalıyız. Tabii bunu yaparken de kışın tadını en güzel şekilde çıkarmalıyız.
1- İşe mutfaktan başlayalım. Bütün kış kahvaltı ve akşam yemeği sofralarımıza renk katacak turşular ve reçeller yapalım.
En basit şekliyle turşu yapmak: Sebze ya da meyveleri doğra. Cam kavanoza koy. Üstüne tuz, sirke ve limon suyu ekle. 15 gün bekletip ye.
En basit şekliyle reçel yapmak: Sebze ya da meyveleri doğra. Tencereye koy. Üstüne şeker ekle. Kıvamlı bir hale gelinceye kadar kaynat. Limon suyu ekle ve soğuyunca da ye.
2- Madem mutfaktan başladık, mutfaktan devam edelim. Elma, muz ve kayısıları dilimle. 80 derecelik fırında 15 dakika kadar fırınla. Cam kavanozlarda sakla. Bunları kış boyunca içeceğin çaylara katabilirsin.
3- Elimiz değmişken bir de salça yapalım. Domatesleri temizle, soy ve derin bir kaba koy. 3-4 gün sonra yumuşayan malzemeyi önce süzgeçten geçirip süz, sonra da bir tülbent yardımıyla süz. Suyu iyice süzülen malzemeyi derin bir tencerede kaynat. Domates salçası hazır!
4- Mutfaktan çıkmadan önce kışın içini ısıtacak ev yapımı likör tarifi: Büyükçe bir cam kavanoza 1 kilo vişne ve 1 kilo şeker ekle. Ağzını sıkıca kapat ve 2 ay beklet. Arada kavanozu sallamayı unutma. Daha sonra suyunu süz ve içine acılık seçimine göre votka ekle. Sonra da pencerenden karı izlerken afiyetle yudumla.
5- Kış soğuğu kendine geçecek bir delik, bir açıklık mutlaka bulur. Bunun için evdeki pencere ve kapı onarımlarını yap. Eğer pencereler eskiyse tüm pervazlara bantlı sünger yerleştirebilirsin.
6- Kaloriferlerinin ya da sobanın bakımlarını düzenli olarak yaptırmayı ihmal etme. Bunlar, bakımları yapılmadığı takdirde çok tehlikeli detaylar olabilirler çünkü.
7- Kışa özel polar battaniyeler, kalın çoraplar, yünlü şallar almak veya örmek de bir kış hazırlığı olabilir tabii ki.
8- Cildinin de kış bakımına ihtiyacı var. Nemlendirici kremini evinden eksik etme.
9- Kışın hayat kurtaran küçük ev aletleri: hava nemlendirici, ısıtıcı, kar küreği, camdan kar kazıyıcı, patlamış mısır makinesi, kahve makinesi…
10- Kışın dışarı pek çıkılmadığı için kitaplarını, filmlerini, varsa hobi malzemelerini hazır etmeyi de unutma.