Meditasyon hepimizin zaman zaman yapması gereken bir sessizlik hali. Kendini dinleme, bilinçli bir şekilde nefes alıp verme, zihnini berraklaştırma ve huzur bulma hali. Kendimize alan açtığımız bir uygulama. İç huzurumuza… Stresi uzaklaştırması, beden sağlığını güçlendirmesi, daha kaliteli bir uyku uyumayı sağlaması, kronik ağrıları iyileştirmesi de cabası. Meditasyon kolay ve her yerde uygulanabilecek bir yöntem. Fakat bazen o kadar da kolay olduğu söylenemez. Özellikle günümüzde, teknolojinin de etkisiyle, dikkatimizin dağılması neredeyse kaçınılmaz. Bu yüzden meditasyon yaptığımız ortam oldukça önemli. Tabii buna hazır olup olmadığımız da. Birkaç adımda kendimize huzurlu bir meditasyon köşesi yaratabiliriz. Bu köşede sadece dekoratif dokunuşlar yok. Bedenimiz, zihnimiz de bu köşeyi etkiliyor…
1- Bulunduğun ortamın en sessiz köşesini seç. Ortamın havalandırılmış olması da iyidir ama dışarıdan gürültü gelmemeli. Telefon, bilgisayar gibi elektronik cihazlar da o ortamda olmamalı. Bunun dışında kendini iyi hissettiğin her köşe meditasyon köşesi olabilir.
2- Meditasyon köşesinde rahatlatıcı etkisi nedeniyle açık mavi, açık pembe, beyaz ve lila rengi gibi renkleri tercih edebilirsin. Renkli çiçekler ve deniz kabukları da etkili olabilir.
3- Meditasyon köşesi kesinlikle temiz olmalı. Bu, hayatının da düzenli ve temiz olmasını sağlar. Gereksiz detaylar, toksik ilişkiler, kötü anılar senden uzak olur. Daha rahat konsantre olursun.
4- Seni yansıtan, sevdiğin, rahatlatıcı bir objeyi meditasyon köşesine koyabilirsin. Bu objeler o dönemki ruh haline göre değişebilir de. Fotoğraf, resim gibi şeyler ise dikkat dağıtıcıdır.
5- Ufak bir halı ya da mat daha rahat olmanı sağlayacak. Sırtına ya da kalçanın altına yumuşak bir yastık da alabilirsin. Meditasyon sırasında dik oturmak önemlidir. Beden dengedeyse zihin de dengededir.
6- Lavanta kokusu zihnini meditasyona hazırlar. Mum da ortamın kötü enerjisini dağıtır ve dinginlik verir.
7- Başta hafif bir Zen müziği etkili olabilir fakat ilerleyen zamanlarda sessizlik daha yol gösterici olacaktır. Sadece nefesine odaklanman yetecektir.
8- Meditasyona burnundan nefes alıp vererek başla. Bunu bir görev gibi değil, bilinçle yap ve her nefeste huzurla dolduğunu hisset.
9- Meditasyon sırasında gündelik şeyler aklına geliyorsa uzaklaştırmaya çalışma. Bırak geçip gitsinler. En sonunda saf “düşüncesizlik” haline ulaşacaksın. Sen sadece izle.
10- Düzenli olarak meditasyon yaparak kendine zaman ayırmayı da unutma. Yani meditasyon köşen kalıcı olsun.