Patates kızartmasını neredeyse herkes sever. Patates kızartılan bir ortamda o kokuyu alıp da canı çekmeyecek, tabak dolusu patates görünce bir tane alıp da ağzına atmayacak kimse yok gibidir. (Diyette olanları saymıyorum.) Fakat her patates de öyle leziz olmaz. Mesela bir anne patatesi gerçeği vardır. Eciş bücüştür ama çok lezzetlidir. Fast food patatesi ise bir o kadar hamursudur. Hele ki soğuyunca asla yenmez. Bir de ortalama patates kızartmaları vardır. Sosuyla, baharatıyla nerede olsa yenir. Parmakların yağlanmasını umursamadan hem de. Evde patates kızartmak ise ayrı bir ihtisas konusu. Arkadaşlar gelince ya da durup dururken canın çekince kızartırsın ama kimi zaman mutfağı kokuttuğunla kalırsın. (Kızartma tavasına bir sap maydanoz koyarsan kokmaz. <3) Şimdi sana minik ipuçları vereceğim. Böylece en parmak yediren patatesi sen kızartacaksın. İster elma dilimi ister parmak, ister mayonezli ister ketçaplı… başlıyoruz!
1- Donan patatesler her zaman daha iyi kızarır. İster önceden dilimleyip buzluğa at, istersen de dilimle ve çok soğuk suda beklet. (Kızartmadan hemen önce mutlaka kurula.)
2- Patatesleri tuzlu sodaya bulayıp, kızartırsan da çıtır çıtır olurlar. Bunun için de bir kaba soda ve tuz dök, iyice karıştır ve dilim patatesleri bu karışımda yarım saat bekletip kızart.
3- Patatesleri kızartacağın tava derin olmalı ve içine döktüğün yağ mutlaka önceden kızmalı.
4- Zeytinyağı çabuk ısınıp yanar. Bu yüzden lezzetli bir patates kızartması için ayçiçeği yağı daha etkilidir.
5- Yeşil ve yumuşak olmayan patatesler her zaman daha iyi pişer, bunu unutma.
6- Patatesleri eşit boylarda kesersen eşit pişerler. Tavadaki yağ da patateslerle aynı seviyede olmalı.
7- Patatesleri tavaya attıktan sonra iyice kızarmadan çevirme.
8- Patatesler için ideal pişme rengi altın sarısıdır. Eğer kızarsın istiyorsan biraz daha kızart ama yakmamaya özen göster.
9- Patatesleri kızarttıktan sonra kağıt havluyla kaplı bir tabağa al ki yağını çeksin ve üstlerini sakın örtme. Çünkü hamur olurlar. 🙁
10- Patatesin yanında en güzel giden sos kuru naneli yoğurttur. Üstüne yoğurt döküp bir güzel ye. 🙂