Adet Gecikmesi Nedenleri Nedir?

adet gecikmesi

Adet gecikmesi söz konusu ve hamile olduğunuzdan mı şüpheleniyorsunuz? Gebelikten başka nedenlerle adet gecikmesi sorunları meydana gelebilir. Genel nedenler, hormonal dengesizliklerden ağır tıbbi koşullara kadar değişebilir. Bir kadının hayatında iki kez adet gecikmesi ve adet düzensizliği normal kabul edilir: Adetin ilk başladığı dönem ve menopoz.

Adet gecikmesi kaç gün olur?

Periyodunuz başladıktan sonraki ilk iki yıl boyunca hormonlarınız hala dengelenmektedir. Bu, geç ya da kaçırılmış adet dönemlerine neden olabilir. Menopoz genelde 45-55 yaşları arasında başlar. Vücudunuz geçişi tamamladığı için normal döngünüz düzensiz hale gelebilir. Bununla birlikte, sağlıklı menstrüel döngüsü her 21 ila 35 gün arasında değişebilir. Adet gecikmesi ise düzenli olarak, her ay adetin farklı zaman aralıkları ile yaşanmasını ifade eder. Örnek olarak adetin beklenen süreden bir hafta sonra dahi gelmemesi adet gecikmesi olarak ifade edilir. Bir sene içinde yaşanan 2-3 adet gecikmesi normal kabul edilirken, daha uzun düzensiz dönemler normal değildir.

Adet gecikmesi nedenleri nelerdir?

  • Stres

Stres, hormonlarınızın dengesini bozabilir ve ünlük rutini değiştirip, hipotalamusta döneminizin düzenlenmesinden sorumlu beyninizin bölümünü etkiler. Zamanla stres hastalık veya ani kilo alımı veya kaybına neden olabilir, bu da adet gecikmesine yol açabilir ya da adet düzenini bozabilir.

Stresin adet gecikmesine yol açtığını düşünüyorsanız, gevşeme tekniklerini uygulayın ve yaşam tarzı değişiklikleri yapın. Rejiminize daha fazla egzersiz yapmak adetlerinizi düzene sokmaya yardımcı olabilir.

  • Düşük Vücut Ağırlığı

Anoreksiya veya bulimia gibi yeme bozukluğu olan kadınlar adet gecikmesi ve adet düzensizliği yaşayabilir. Boyunuz için normal aralık olarak kabul edilenin% 10 altında bir ağırlığa sahip olmanız, vücudunuzun çalışma biçimini değiştirebilir ve ovülasyonu durdurabilir. Yeme bozukluğunuz için tedavi almak ve kilo vermek sağlıklı bir şekilde döngü normale dönebilir.

  • Obezite

Tıpkı düşük vücut ağırlığı  da hormonal değişikliğe neden olabilir. Doktorunuz, obezitenin geç veya kaçırılmış dönemlerinizde bir faktör olduğunu belirlerse, bir diyet önerebilir ve egzersiz planı hazırlayabilir.

  • Polikistik over sendromu (PCOS)

PCOS, vücudun erkek hormonundan daha fazla androjen üretmesine neden olan bir durumdur. Bu hormon dengesizliğinin bir sonucu olarak yumurtalıklarda kistler oluşur. Bu, yumurtlamayı düzensiz hale getirebilir veya tamamen durdurabilir. İnsülin gibi diğer hormonlar, PCOS ile ilişkili olan insülin direncine bağlı olarak dengesini kaybedebilir. PCOS tedavisi belirtilerin hafifletilmesine odaklanır. Doktorunuz, döngününüzü düzenlemeye yardımcı olması için doğum kontrolünü veya diğer ilaçları reçete edebilir.

  • Doğum kontrolü

Doğum kontrol hapları yumurtalıkların yumurtlamasını önleyen östrojen ve progestin hormonlarını içerir. Hapı kestikten sonra döngüsünün tekrar tutarlı hale gelmesi altı ay sürebilir. İmplante edilen veya enjekte edilen diğer kontraseptif türleri de adet gecikmesine yol açabilir.

  • Kronik hastalıklar

Diyabet ve çölyak hastalığı gibi kronik hastalıklar menstruasyon döngüsünü de etkileyebilir. Kan şekerindeki değişiklikler hormonal değişikliklerle bağlantılıdır, bu nedenle az kontrollü diyabet nadiren dönemin düzensiz olmasına ve adet gecikmesi durumuna neden olabilir.

Çölyak hastalığı, vücudunuzun önemli besin maddelerini almasını engelleyebilecek ince bağırsakta hasara yol açabilen iltihaba neden olur.

  • Erken Menopoz

Çoğu kadın, 45-55 yaş arasındaki menopoz dönemine başlar. 40 yaşın civarında veya yakınında semptomlar geliştiren kadınların erken menopozu olduğu düşünülmektedir. Bu, yumurta arzınızın sönük olduğu anlamına gelir ve sonuçlar adet gecikmesi sorunları ve sonunda menstruasyonun bitmesi demektir.

  • Tiroid sorunları

Aşırı aktif veya yetersiz tiroid bezi de geç veya kaçırılmış dönemlerin nedeni olabilir. Tiroid vücudunuzun metabolizmasını düzenler, bu nedenle hormon seviyeleri de etkilenebilir. Tiroid sorunları genellikle ilaçlarla tedavi edilebilir. Tedaviden sonra, döneminiz muhtemelen normale dönecektir.

adet gecikmesi nedenleri

Adet gecikmesi için ne zaman bir doktora başvurmalıyım?

Doktorunuz adet gecikmesi nedenini doğru bir şekilde teşhis edebilir ve tedavi seçeneklerini tartışabilir. Doktorunuza iletmek için adet döngünüzü ve değişikliklerin kaydını tutmalısınız. Bu sayede doktor daha doğru teşhis koyabilecektir. Normalde ağır kanama, ateş, şiddetli ağrı, mide bulantısı ve kusma veya yedi günden uzun süren kanamalarınız varsa hemen bir doktora başvurun.

Adet döngüsü, pubertenin başlangıcından itibaren (ortalama yaş 11 veya 12 yıl) tüm kadınlarda görülür ve orta yaşta menopoz olana kadar devam eder. Her ay, uterus döllenmiş bir embriyo almaya hazır derin ve yastıklı bir duvar geliştirir.

Hamilelik gerçekleşmezse, bu yastıklı astar vajinal kanama yoluyla dökülür. Menstrüel dönemler iki ila yedi gün arasında değişir ve ortalama döngü her 28 günde bir, ancak değişebilir. 24 ila 35 gün arasında herhangi bir yer normal bir adet döngüsü olarak kabul edilir.

Adet gecikmesi durumunun diğer nedenleri şunlardır;

  • Gebelik

Cinsel açıdan aktif kadınlar hamile kalabilir ve aslında bir kadının hamile olduğunun ilk işaretidir. İki haftalık adet gecikmesi ardından, hamilelik testleriyle idrarda HCG, gebelik hormonu saptanabilir.

  • Kilo kaybı

Diyet yoluyla birdenbire kilo kaybettiyseniz, bu durum adet gecikmesi sebebi olabilir veya adetler tamamn durdurabilir. Anoreksiya nervoza gibi yeme bozukluğu olan insanlar sıklıkla menstruasyona son verir.

Belli bir yeme bozukluğunuz olmasa bile sağlıklı bir diyet sağlıklı bir döngü için gereklidir. Bir sürü abur cubur yiyen bu durum dönemlerinizi etkileyebilir, bu nedenle diyetinize bol miktarda taze meyve, sebze ve tahıl bulundurun.

  • Diğer tıbbi durumlar

Polikistik over sendromu (yumurtalıklarda kistler) gibi durumlar, düzensiz veya tamamen duran adet dönemlerine neden olabilir. Tiroid bozuklukları da tiroid hormonlarını kontrol ettiği için oluşabilir ve menstrüel siklus hormona bağımlıdır. Uterus ve tümörler ile yapısal sorunlar, benign veya kanserli diğer olasılıklardır.

  • İratrojenik komplikasyonlar (doktorlara bağlı hastalıklar)

Doktorların neden olduğu hastalıklar, örneğin geç veya devamsız bir süreye neden olabilir. Eğer dilatasyon ve kür rezeksiyonu (D ve C) gibi uterusunuza ameliyat olsaydınız, bu yaygın skar yaratabilir. Gerçekten rahim ağzınızı tıkayabilir, menstrual kanın vücudunuzdan çıkmasını keser. Kan, daha sonra içeride çoğalır ve enfeksiyona neden olabilir. Bu, potansiyel olarak ciddi bir durumdur ve bunu düzeltmek için tıbbi müdahale gerektirir.

  • Bazı kontrasepsiyon türleri

Kontraseptif enjeksiyon, adet gecikmesi durumuna neden olabilir veya tamamen durdurabilir. Öte yandan, daha ağır kanamanızı sağlayabilir. Bazı kadınların, enjekte edildikleri süre boyunca dönemleri olmaz. Her bir enjeksiyon üç ay süreyle kontrasepsiyon sağlar ve etkileri ve yan etkileri enjeksiyonlar durdurulduktan sonra 18 ay veya daha uzun sürebilir. Hap ve diğer hormonal kontraseptifler de döngüsünü durdurabilir. Hapı kestikten sonra döneminizi yeniden başlatmada gecikme olabilir.

  • 45-55 yaş arasında olmak

Menopozuna yaklaşıyor olabilirsiniz. Menopozdan önceki ilk zamanlarda, periyotlar daha düzensizleşir ve bazılarına geç gelip diğerlerini özlemek normaldir, çünkü ovulasyon yavaş yavaş kapanır.

Adet gecikmesi tedavisi

Geç dönemlere yönelik çözüm yolları, adet gecikmesi sorunun altında yatan faktöre bağlı olacaktır. Eğer stres yüzünden yaşıyorsa, stres faktörleri ortadan kalktığında adetler düzene girecektir.

Fazla kilolu iseniz, kilonuz normale döndüğünde düzenli adet dönemi başlayabilir. Bir tiroid problemi ya da hormonal dengesizlikse, ilacı almanız ya da başka tedavilerden geçmeniz gerekebilir. Bir dönem geç olduğunda ve bunun stres veya gebelik olduğunu düşünmüyorsanız, o zaman doktorunuza başvurun, böylece iyileştirici tedbirlerin alınması, döneminizi tekrar düzene getirmeniz için yapılabilir. Temelde geç dönemlerin altında yatan nedeni doğru bir şekilde belirleyip tedavi edildikten sonra menstrüel döngüsü normale dönmelidir.

Written by Altan Yiğit

25 Comments

Leave a Reply
  1. Meraba ben sevgilimle arkadan ilişkiye girdim ve üstünden 5 ay fln geçti ama adetim 6gun gecikti cok korkuyorum hamile olabilir muyim acil cevap verir misiniz

  2. Ne cahil insanlarsınız ya inan tutamadım kendimi yazıyorum 5 ay sonra 6 gün geciktin diye hamile olabileceğine hemde arkadan yaparak hamile olabileceğine inanıyorsan ya ergensin ki kalkısma böyle seylere daha erken ya da saf .

  3. Adetim bugün 3 gündür olmadı bekarım ve asla ilişki yasamadm bunun bi tedavisi beyaza sebebi varmı yardimci olun ilkez bukadar gecikti acaba bir hastalık olabilirmi

  4. Sevistim hastalığım 2 hafta felan gecikti ilişkiye girme olmadı temas halinde de birsey olurmu yardımcı olun lütfen

  5. Merhabalar ben arkadasmla ilişkiye girdim sürtünme oldu sadece ama vajinamın üstüne boşaldı 25 inde regl olmam gerekirken dha olmadm nedeni nedir

  6. Merhaba ben erkek arkadaşımla birleşme yasadım sürtünme oldu sadece vajinama boşaldı üstüne ama 25 inde regl olmam gerekirken dha olmadm nedeni nedir

  7. Merhebalar.Benim adetim 2ay10gun gecikdi.Regl olurken hep gun gecikmeleri olurdu.Şoyle ki,ayin 1i -5-7…boyle arkaya gider bazen ay sonuna tesaduf etdiginde adet olmaz,diger ayir 1-2si olurdum.ve boylece devam ederdi.Simdi 17si ocak regl oldum.ve bir ay gectiginde yine bawa gececegini dusundum ama simdiyedek olmadi .Simdi sogan kuru tarifini uyguluyorum.ise yaramazsa doktora gidecegim.fakat merak ediyorum neden acaba boyle…..:(ilk aklima stress geliyor 3aydir cok kotu geciyor .stresden kaynaklandigini dusunuyorum bunun icin ne yapmaliyim acaba .yoga yapsam yardim edermi???

  8. Erkek arkadasimla iliskiye girmedim fakat belime bosaldi 8 gun adetim gecti suan bel agrim ve mide bulantim var sizce gercekten sprm yanlislikla kacmis olabilir mi hamile olabilir miyum acil cvb lutfe

  9. Merhaba benim adetimde iki günlük bi gecikme oldu daha adetime bir hafta kala çok hastayım fena diz agrılaeım var çok sürüyorum halsızlk ve yorgunluktan var tabi acaba hamile kalma payı varmıdır

  10. Merhaba benim adetimde iki günlük bi gecikme oldu daha adetime bir hafta kala çok hastayım fena diz agrılaeım var çok üşüyorumum halsızlk ve yorgunluktan var tabi acaba hamile kalma payı varmıdır

  11. Merhaba ben yaklaşık 3.5 – 4 aydır regli olmuyorum. Ve buna rağmen regli belirtileri gösteriyorum. Gögüslerim ağrıyor belim de ağrı oluyor ama 3 aydan fazla bir süredir hasta olmadım. Her hangi bir ilişkiyede girmedim bu süre içerisinde. Yaşım 20 bu yaşta menepoza girme olasılığım var mı ya da neyden kaynaklanabilir acaba yardımcı olur musunuz

  12. Sevgilimle birşeyler yaşafık ve spermlerini göğüsüme attı aşağı gitmesini elimle engelledim ve peçete ile sildim daha sonra hemen duşa girdim ve yıkadım. Normalde 6 gün kala olurdum regllimi ama bugün birinci günüm olması gerekirken ben hala olmadım.

  13. Merhaba 17 aylık kızım var 15 ay hiç adet olmadım 2018 aralık ayı 11 de oldum 2019 ocakta 16 da oldum şubat ayı 16 da olmayı bekledim halen olmadım esimle korunuyoruzda ayin 19 da gebelik testide yaptim negatif cikti adet sokturucu aldim tarasul bugun 3. Günü halen bir etki olmadi ne zamana kadar kullanacağım adet olursam keseyimmi ilacı

  14. İlişkiye girdm ve üstünden nerdeyse 2 ay geçicek adet olmadım ağrılarım da yok acaba hamile miyim? Yoksa altında yatan başka şeylerde mi var?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir