Aromaterapi, uçucu yağlarla yapılan bir tedavi yöntemidir. Binlerce yıldır birçok kültürde yaygın olarak kullanılmış ve hâlâ da kullanılmaya devam etmektedir.
Aromaterapide yağlar ikiye ayrılır; sabit yağlar ve aromatik yağlar.
Sabit yağlar çoğunlukla aromatik yağları seyreltmek için kullanılır. Çünkü aromatik yağlar seyreltilmeden uygulanırsa cildi tahriş edebilir. Deriye seyreltilerek yapılan uygulamaya dermal (cilt tarafından emilerek etki gösteren) denir.
Bir buhurdanlığın içine birkaç damla uçucu yağ ve biraz su koyularak ortama yayılan kokuyu derin nefesler alarak yapılan uygulamaya ise inhalasyon denir. Beynimizde bulunan amigdala sayesinde oldukça hızlı etki gösterir.
Son zamanlarda bağışıklığı güçlendirmek için günde 3-5 damla kekik yağını 1 bardak suda seyreltip içmeyi tavsiye ediyorlar. Bu kullanım şekline ise dahilen (ağızdan doğrudan mideye giden) denir.
Her yağ yukarıdaki uygulama şekilleriyle uygulanamayabilir. Örneğin sabit yağlar (zeytinyağı, avokado yağı, aynısefa yağı…) inhalasyon yöntemiyle kullanılamazlar. Uçucu olmadıkları için etki etmezler.
Bazıları ise fazla kullanıldığında yan etki yapabilir. Adaçayı yağını doğrudan bebeklerin cildine sürüp uzun süre bekletildiğinde bebeklerde bazı sağlık problemlerine sebep olduğu görülmüş. Tabi ki bunlar istisnai örnekler.
Nane ve lavanta yağını basit bir kremle veya zeytinyağı gibi sabit bir yağla migren ve baş ağrısı için şakaklara sürebilirsiniz veya yanıklarda doğrudan sarı kantaron yağı kullanabilirsiniz. Buhurdana birkaç damla okaliptüs yağı ile çay ağacı yağı koyup solunum yolunu rahatlatabilirsiniz.
Bir reçete üzerinde küçük oynamalar yaparak yukarıda anlattığımız farklı kullanımlarda birçok reçete elde edebilirsiniz. Mesela aşağıda miktarları verilen yağlarla farklı reçeteler oluşturulabilir.
- 2 damla çay ağacı yağı
- 1 damla lavanta yağı
- 1 tatlı kaşığı tatlı badem yağı
- 1) Dermal: Bu üç yağı karıştırıp, tırnaklarda mantar varsa günde 2-3 defa bir pamuk yardımıyla sürülebilir. Tırnak mantarı tedavisinde biraz sabırlı olmak ve tedaviyi en az 2-3 ay sürdürmek oldukça önemli.
- 2) İnhalasyon: Tatlı badem yağını reçeteden çıkartıp diğer yağları buhurdana koyup solunumu rahatlatan antiseptik bir oda kokusu elde edebilirsiniz.
- 3) Tatlı badem yağı yerine 1 tatlı kaşığı limonotu yağını 200 mililitrelik bir şampuana eklerseniz saç yağlanmasını azaltır.
Bu yağları kullanırken dikkat etmemiz gereken şey yağların karıştırılmamış (tağşiş edilmemiş) olması gerekir. Karıştırılmamış yağlarda %100 saf buhar distilasyonu ile üretilmiş yazması gerekir yoksa beklenen etkiyi göstermezler. Her şeyin olduğu gibi bununda istisnası var. Bazı bitkilerden uçucu yağ elde etmek oldukça zordur. Sarı kantaron, yasemin gibi bitkilerin yağı bu yüzünden maserasyon denilen sabit bir yağda bekletilmesiyle elde edilir. Piyasada bu yöntemlerle elde edilen çok az yağ mevcuttur. Çünkü bu yöntemin verimliliği %4-5’in üstüne çıkamaz. Hatta gül gibi özel yağlarda verimlilik %0.1-0.5 aralığındadır. Bu yüzden piyasada bulunan ucuz uçucu yağların gerçek olması pek mümkün değildir ve istenen etkiyi göstermezler.
Yazar: 7-Circle