Merhaba, profesyonel bir snowboardçu olarak yıllardır kitesurfe hevesim vardı ve sonunda da bu sporu yapmaya başladım. Bu süreçte sana herhangi bir viral reklam bulunmadığına söz vererek, elimden geldiğince bu süreci tanıtmaya çalışacağım. Kitesurf ya da bir diğer adı kiteboard olan bu spor ayağınıza geçirdiğiniz bir board ve belinize takılı olan “harness” adı verilen trapeze bağlı olan uçurtma sayesinde yapılmaktadır. Uçurtmanın kontrolünü ise yine belinize bağlı olan “bar” dediğimiz çubuk kontrolüyle gerçekleştiriyorsunuz. Bu sporun en büyük artısı dalga gibi bir itici güç yerine, kesintisiz olan rüzgar ile hızınız asla kesilmeden duraksız şekilde kayabilmenizdir.
Pahalı bir spor mudur?
İlk olarak şunu söylemek gerekiyor ki sanıldığı gibi maddi olarak biraz masraflı bir spor. 8-9 saatlik başlangıç eğitim paketleri 1.500-2.000 TL arasında değişiklik gösteriyor. Tabi bu eğitim paketleri biter bitmez kaymanın da garantisi yok, paket eğitim sonrası kayabilmek tamamen senin yeteneğine kalmış. Bu eğitim paketleri dışında alacağın her ders ise saat başı 150-200 TL arasında değişiklik göstermekte.
Eğitim nasıl oluyor?
Eğitim şu sırayla gerçekleşiyor: İlk olarak karada ufak bir paraşütle, genel olarak paraşüte nasıl yön verilir onun eğitimini alıyorsun. Buradan sonra ise denizde; kayarken kullandığın büyük paraşütle eğitime başlıyorsun. Paraşüte nasıl yön verilir, nasıl hızlanılır, neler yapmamak gerekir gibi. Bunlardan sonra board kullanmadan paraşütle kendini denizin içinde hareket ettirmeyi öğreniyorsun ki bu saydıklarım şu ana kadar en kolay zorlanmadan yaptığın şeylerdi. En son ise en zorlayıcı kısım başlıyor: Water Start. Yani suyun içindeyken board’u ayağına takıp ayağa kalkıp aynı anda paraşütle yön vererek gitmeye başlamak. Eğitim paketi sadece ileri geri gidişleri kapsıyor, dönüşler için ayrı bir eğitim almalısın.
Peki bu spor kolay mıdır?
Ben şunu söyleyebilirim ki sporu öğrenmek snowboard’a göre çok daha kısa sürede gerçekleşiyor ve çok daha kolay. Sadece tek bir sorun var öğrenene kadar suyun içinde çok fazla düşüyorsunuz. Şöyle söyleyeyim abartısız yüz seferin üzerinde suya düşmüşümdür. Düşmüşüm derken paraşütü bir anda çekince aşırı hızlanma sonucu seni board’un içinden çekip 10 metre ileriye kadar havada sürükleyip bir anda suya vuran bir düşüşten bahsediyorum. Tabi ki bütün düşüşler bu kadar sert değil direkt kalkarken hızı alamayıp usulca suya geri batmak da var. Ama bu düşüşler bile ciddi anlamda seni eğlendirecektir.
Paket eğitim sonrası tek başıma kayabilecek miyim?
Bu 8-9 saatlik paket sonrası kayıp kaymamak tamamen senin yeteneğinde. Ben yedi saatte tek başıma kaymaya başlamama rağmen kayış stilimin tam oturması açısından 1-2 saat daha ders aldım. 5 saatte kayanlar da varmış, 20 saat ders alıp hala kayamayan tanıdıklarım da var o yüzden bu konuda tam bir şey demek doğru olmaz. Fakat şunun garantisini veririm ki o ilk suda tek başına 30 metre kaydığında aldığın haz bütün o yaşadığın zorlukları anında siliyor. (Bakma 30 metre dediğime ilk kayış için mükemmel bir mesafe o, yapınca sen de anlayacaksın)
Tehlikeli bir spor mu?
Eğer diğer sporlar gibi kurallarına uygun yapılırsa sanılanın aksine büyük bir tehlikesi yok. Tabi ki bunun için sadece benim bir yorum yapmam doğru olmaz fakat ben o kadar sert düşüşlerime rağmen herhangi bir sakatlanma yaşamadım, sadece bir arkadaşım ayak bileğini burkmuştu, o da bahsettiğim gibi kuralına göre oynamadığı için oldu. Bunun dışında acemilik dönemimde yanlış ve ani bir hareketten dolayı dikenli çalılıklarla dolu araziye uçtuğumdan dolayı bazı yerlerim kesilip kanamıştı – hala birkaç çizik izi durur. Fakat ben yapılan diğer sporlardan daha tehlikeli olduğunu düşünmüyorum, yaptığım diğer sporlarda daha çok sakatlık geçirmişimdir.Kuvvet gerektirir mi?
Tam tersi. Kuvvetli insanlar öğrenirken daha da zorlanıyor çünkü paraşüte narin ve yumuşak davranmak gerekiyor. Ani hareketlerde paraşütün sizi savurması içten bile değil. 7-10 yaşında çocukların bile rahatça kaydığını görebilirsin.
Yaparken bir kıyafete ihtiyacım var mı?
Açıkçası bir kıyafete ihtiyacınız yok fakat üstünüzde likra bir üst veya wetsuit olması gün boyu rüzgar yemenizi, güneşin yakıcı etkilerini, ve düştüğünüzde kumların bikini/mayonun içine kaçmasını engelleyecektir.
Ekipmanı nasıl sağlayabilirim?
Sana ders veren okul, kurs boyunca ekipmanını sağlayacaktır. Sonraki zamanlarda devam etmek istediğinde kiralayabilirsin. Satın almak istersen bu da biraz maliyetli açıkçası, tüm set (board, bar, harness, paraşüt) 7.000-10.000 tl arasında tutuyor.
Türkiye’de ve dünyada nerelerde yapılıyor?
Türkiye’de yoğunlukla Akyaka, Alaçatı, Urla, Kilyos, Gökova, Gökçeada ve Ayvalık’ta yapılmaktadır. Dünyada ise en meşhur kitesurf destinasyonları Zanzibar, Fas, Kanarya Adaları, Havai ve Madagaskar’dır.