Kış aylarının gelmesi ile beraber soğuk algınlığı, üşütme, grip, nezle gibi hastalıklar oldukça yaygınlaştı. Bitkiler yardımıyla hem bu hastalıklardan korunmak hem de hastalıkları hafifletmek mümkün.
Sokağa çıkarken takmak zorunda olduğumuz maskelerimize çay ağacı yağı, nane yağı, lavanta yağı, tarçın yağı, okaliptüs yağı veya kekik yağından bir damla damlatmanız birçok virüs ve bakterilerin vücudunuza ulaşmasını engelleyecektir.
Nezlenin en belirgin semptomu olan burun tıkanıklığı ve burun akıntısını geçirmek için nane yağı e okaliptüs yağından birer damla sıcak suya ekleyip, havluyla başımızı kapatıp derin nefesler alabiliriz.
Solunumu Rahatlatan Merhem Tarifi
- 30 gram vazelin
- 5 damla nane yağı
- 5 damla okaliptüs yağı
- 3 damla kekik yağı
Vazelinin içine tüm yağlar sırayla konup, iyice karıştırılır. Küçük bir krem kutusuna konup derin soluklar alınarak rahatlamaya çalışılır veya sıcak suda 1 çay kaşığı eritilip derin soluklar alınır.
Boğaz ağrısı, öksürük gibi semptomlara en iyi gelen bir bardak sıcak çaydır. Ihlamur, kuşburnu, yeşil çay, adaçayını kış aylarında sık sık tüketmemiz gerekir. Bu çayların içine bir tutam narenciye kabuğu atarsak hem vücudumuza C vitamini almış oluruz hem de daha tatlı farklı bir aroma elde ederiz.
Boğaz ağrılarında bir de pastiller kullanabiliriz. Özellikle ekinezyalı, meyan ballı, zencefilli pastiller tercih edilebilir. Taze zencefil çiğnemek de boğaz enfeksiyonlarını rahatlatmak için bir başka seçenek olabilir.
Kış ayları sizi çok etkilemese bile salgınların artığı bu dönemde bağışıklık güçlendirmek oldukça önemlidir. Bunun için en önemli bitkilerden biri zerdeçaldır. Güçlü antibiyotik özelliğinden dolayı vücuttaki zararlı bakterileri arındırır. Deri hastalıklarında, kalp ve damar sistemi hastalıklarında, kan kolesterolünün düşürülmesinde ve kanserin önlenmesinde kullanılmaktadır. Birkaç damla zerdeçal yağını veya toz haline getirilmiş bir tutam zerdeçalı tüm yemeklerinizin içine koyup tüketebilirsiniz. Tadını asla fark etmeyeceksiniz.
Bir diğer önemli bitki karabiber; 4000 yıllık tıbbi geçmişi olan bu bitki kış aylarının vazgeçilmezidir. Enfeksiyonlarla savaşa yardımcı olur, soğuk algınlığına karşı ısıtıcı ve öksürük kesici etkisiyle göğüsteki balgamı temizler. Aynı zamanda kansızlığa ve üşümeye iyi gelir. 1 kase balın içine karabiber, zencefil, zerdeçal ve birazcık tarçın koyup her sabah bir çay kaşığı tüketirsek enerjik ve sağlıklı bir gün geçirebiliriz. Tüm kış boyunca direncimizin düşmemesini ve hastalıkları hafif atlatmamızda oldukça faydalı olacaktır.
Covıd-19 pandemisi başladığından beri uzmanların en çok tavsiye ettiği bitki kekik ve ondan elde edilen kekik yağı oldu. Birçok araştırma sonucu kekik yağının mikrop ve bakteri öldürücü özelliğinin olduğu kanıtlanmıştır. İçeriğinde bulunan karvakrol, timol gibi maddeler sayesinde eskiden beri yine bakterilerden kaynaklı olan huzursuz bağırsak sendromunu rahatlatmak için kullanılmıştır. Kekik yağı seyreltilmeden kullanılırsa tahrişlere yol açabileceği için 1 damla kekik yağını ekmeğe dökerek veya zeytinyağı ile karıştırarak tüketebilirsiniz.
Yazar: 7-Circle