İnsanların birincil harcamaları; yemek, kıyafet, konaklama, tatil zamanı, sağlık ihtiyaçları ve ulaşımdır. Bununla birlikte, gizemli bir “Diğer Harcamalar” kategorisi de var. Araştırmaya göre, ortalama bir kişi gerçekten ihtiyaç duymadığı eşyalara yıllık kazancının yaklaşık yarısını harcıyor. Bu durum gösteriyor ki hayati olmayan şeyler için yapılan harcamalardan kurtulursak, gayrimenkul satın almak veya uzun süredir arzulanan bir tatile gitmek gibi konular için büyük miktarda para biriktirebiliriz.
1) Ekstra kozmetik ürünler
Kozmetik çantanızda sadece bir kez kullanılan kaç ürün var? Kırmızı göz farı, siyah ruj vb. Onları satın alırken çekici görünseler de günlük hayatta neredeyse hiç kullanılmazlar.Kozmetik çantanız için başka bir satın alma işlemi yapmadan önce kendinize “Bu ürünü haftada en az bir kez kullanacak mıyım?” Diye sorun. Kulağa şaşırtıcı geliyor olabilir, ancak ucuz malzeme yerine, pahalı ve iyi düşünülmüş kozmetik ürünler satın almak bütçenizi korumanıza yardımcı olabilir. Gördüğünüzü alma alışkanlığı ucuz olsa bile cüzdanınızı boşaltır.
2) Evcil hayvanlar için pahalı oyuncaklar
Üzücü ama genellikle oyuncak ne kadar pahalı olursa, evcil hayvanınız o kadar az ilgi gösterir. Kediniz muhtemelen garip bir top yapısını görmezden gelecek ve uzaktan kumandalı bir farede korkacak, ancak buruşuk bir kağıda veya normal bir şişe kapağına heyecanlanacaktır. Köpeğiniz herhangi bir yeni oyuncağa memnuniyetle kemirecek, ancak yavruluğundan beri alıştığı eski oyuncak ile daha fazla ilgilenecektir.
Evcil hayvanınızı gerçekten mutlu etmek istiyorsanız, onlara pahalı oyuncaklar almak yerine daha fazla ilgi göstermeniz yeterli olacaktır.
3) Spor ekipmanları
Düzenli olarak spor yapmaya kararlı mısın? Yine de kardiyo için spor malzemeleri satın almak için acele etmeyin. Örnekler, çoğu durumda, balkonda veya yatak odasında toz toplayacağını ve kendinize işkence etmenin yeni bir yolu olacağını göstermektedir. Kararlılığınızı test etmek istiyorsanız, bir ay boyunca spor salonuna kaydolun.
Antreman için evden ayrılmak istemeyen biriyseniz, kendinize pilates veya halter için bir lastik alın; neredeyse hiç yer kaplamazlar. Kardiyo egzersizine gelince, fitness uzmanları herhangi bir ekipman gerektirmeyen ve tamamen kendi vücut ağırlığınızla çalışabileceğiniz birçok hareket geliştirdiler.
4) Kötü tasarlanmış eşyalar
Kendinizi bir yapı markette bulduğunuzda, gözünüze güzel gözüken şeyleri satın almak isteyebilirsiniz. Derin bir nefes alın ve bunu yapmayı bırakın. Eve döndüğünüzde, aniden o eşya için yer olmadığını, evinizle uyumsuz olduğunu ya da kullanışsız olduğunu fark edebilirsiniz.
Yeni bir iç mekan ürünü satın almadan önce, bir ölçüm bandı alın ve yeni öğenin yerleştirilmesi gereken yeri ölçün. Sonra bu şeye neden ihtiyacınız olduğunu, hangi işlevleri yerine getireceğini ve hayatınızı daha rahat hale getirip getirmeyeceğini düşünün.
5) Tatil sırasında alınan eşyalar
Tatildeyken aldığımız eşyaları evde açarken bunlara para verdiğimize inanmak çok zor olabiliyor. Yeşil renkte bir şemsiye, yırtık tüyleri olan tuhaf bir şapka, parçalara ayrılan bir sürü biblo…
Alışveriş yapmadan bir seyahat düşünemiyor musunuz? Gittiğiniz ülke ya da şehirde satın almaya değer şeylerle ilgili önerileri okuyun ve gerçekten almak istediklerinizin bir listesini yapın. Deri cüzdan 3 Michelin yıldızlı bir restoranda akşam yemeği kadar pahalı olsa bile, size uzun yıllar eşlik edecektir. Gelecekteki mutfak başarılarının umuduyla dürtüsel olarak satın alınan bir köri kavanozu ise, mutfak dolabının derinliklerinde şanlı bir şekilde ölecektir.
6) Yeni bir hobi için fazla büyük bir set
Yeni bir hobiye başlamak harika bir fikir, ancak aklınızda bulundurmanız gereken tek şey, hevesinizi teşvik edeceğini umarak dükkanın yarısını satın almamaktır.
Küçük şeylerle başlayın. Resim yapmak için; kağıt, kalem ve suluboya. Tığ işi kanca ve örme için; birkaç iplik ve iğne yeterli olacaktır. Fazla malzeme alıp evde yer kaplamanıza ya da cüzdanınızı boşaltmanıza hiç gerek yok.
7) Peluş oyuncaklar
Evimize peluş eşyalar almak bir anlığına mantıklı gözükse de aslında hiç de mantıklı değildir. Genellikle aldıktan birkaç gün sonra; oyuncaklara karşı ilgisizleşiriz, bir kenarda toz toplarlar ve atmaya da kıyamayız.
Evinizde bir sıcaklık yaratmak istiyorsanız, kendinize peluş oyuncaklar yerine birkaç yumuşak yastık ve battaniye alın. Zihinsel ve fiziksel olarak rahat hissetmenizi sağlarlar. Dahası, onları atmak istediğinizde ağır ve üzücü duygulara neden olmaz.
8) Outdoor spor malzemeleri
Yılda sadece birkaç kez kullanmak için bisiklet veya paten satın almak son derece kârsızdır. Zaten şehir hayatında bisiklet sürebildiğimiz nadir alan var ve bunları çoğunda da bisiklet kiralanabiliyor. Yılda 2-3 kere bisiklet kiralamak evinizde yer kaplayacak bir ürün satın almaktan çok daha ucuz olacaktır.
Tabii işe gitmek için bisiklet veya scooter sürmek tamamen farklıdır. Bu durumda, arabanız ya da toplu taşıma için harcama yapmadan, hayatınıza daha fazla etkinlik getirerek paradan tasarruf etmek mükemmel olacaktır.
9) Elektronik aksesuarlar
Teknolojinin modern gelişimi ile, araçlar sürekli olarak güncellenmektedir. Bu yüzden yeni satın alınan bir Walkman hızlıca rafa kaldırıldı, çünkü telefondan müzik dinlemeye başladık. Cazibesine kapılmadan önce kendinize “Bu cihaza gerçekten ihtiyacım var mı?” Diye sorun. Kenara attığımız eşyalarımız henüz eskimemişti ve gerekli tüm fonksiyonları mükemmel bir şekilde yerine getirebiliyordu. Elektronik bir aksesuar alırken artık iki kere düşünme zamanı; sonuçta ısıtmalı bir USB bardaklık gerçekten gerekli mi?
Yazar: Ceotudent