Çevre bilinci günümüzün en önemli konularından biri. Belki de en önemlisi. Çünkü her geçen gün mavi gezegenimizin ömrünü tüketiyoruz. Bunu da daha çok atıklarımızla yapıyoruz. Çünkü doğaya atılan bazı eşyalar dünya üzerinde yıllarca kalabiliyor hatta bazen hiç yok olmayabiliyor. Ana tüketiciler olan biz insanların bu konuda yapabileceği şeyler var. Bunlardan biri bilinçli tüketici olmak ve atıklarımızı geri dönüşüm çerçevesinde ayrıştırmak. Böylece hem dünyaya hem de ekonomiye yarar sağlamak. Bir diğeri de çocuklarımıza çevre bilincini aşılamak.
Atıklar evsel-kentsel ve endüstriyel atıklar olmak üzere ikiye ayrılıyor. Endüstriyel atıklar, özellikle fabrika atıkları doğayı, denizleri en çok kirleten atık türleri. Evsel-kentsel atıklar ise bizim meselemiz. Bu konuda bizler de bir şeyler yapabiliriz. İşte çevreye büyük zarar veren 10 atık ve yapabileceklerimiz:
1- Cam atıklar doğada bin yıllar boyunca kalabilir. Bu yüzden mutlaka geri dönüşüme kazandırılmalıdır. Bunun için sokağındaki beyaz ve renkli camlar için yapılan cam ünitelerini kullanabilirsin.
2- Çevre için en zararlı atık türü plastik atıklardır. Bunu da; tek kullanımlık plastikleri satın almamaya çalışarak, poşet yerine bez çanta, pet şişe yerine de matara kullanarak ve buna benzer önlemlerle önleyebilirsin.
3- 1 litre bitkisel veya hayvansal yağ, 1 milyon litre suyu kirletebilir. Bu yüzden kullanılmış yağları lavaboya dökmemelisin. Bu yağlar hem lavaboyu tıkar hem suları kirletir hem de önemli bir enerji kaynağını çöpe atmış olursun. Onun yerine atık yağları bir kapta biriktirmeli ve belediyeye teslim etmelisin. Ya da şu telefonu arayabilirsin:
ALO ATIK: 444 2845
4- Kağıt atıklarını da direkt çöpe atmamalısın. Zaten bu ürünler ağaçlardan yapıldığı için hem az tüketmeli hem de mutlaka geri dönüşüme kazandırılmalı. Kullanılmış kağıtları kağıt toplama ünitelerine atabilir ya da direkt kağıt toplayıcılara verebilirsin.
5- Sigara izmaritini her zaman -iyice söndüğünden emin olduktan sonra- çöpe atmalısın. Çünkü sigara izmariti doğada ancak 1 yıl sonra kayboluyor.
6- Sakızını çiğnedikten sonra mutlaka çöpe atmalısın çünkü yere atılan sakızın doğada kaybolma süresi en az 5 yıl. Başka birinin ayağına yapışmazsa tabii. 🙁
7- Bebek bezleri de denize, göle değil çöpe atılmalı. Çünkü bebek bezleri doğada ancak 550 yıl sonra kayboluyor.
8- Poliüretan maddeler yani mesela sentetik fiberler, prezervatifler, yapıştırıcılar, sert plastik contalar da geri dönüşüme kazandırılmalı çünkü doğada parçalanmaları 1000 yıl sürebiliyor.
9- Telefon kartı der geçer, yere atarsın. Oysaki telefon kartlarının doğada kaybolma süresi 1000 yıl. Ona göre…
10- İnşaatlar çevreye büyük zararlar verebiliyor. Bu zararların en dikkat çekicisi de strafor malzemeleri. Çünkü bu malzemeler doğada en az 2.000.000 yıl kalabiliyor. 2.000.000 yıl!
Hadi, hiç üşenme ve bize ev sahipliği yapan bu bonkör gezegen için sen de bir şeyler yap. Buna da çöplerini asla yere atmayarak ve mümkünse geri dönüşüme kazandırarak başla. <3