Cinsel Hastalıklardan Korunma Yolları

Cinsel hastalıklar, günümüzde yaygın olarak bulaşan ve özellikle kadın hayatını tehdit eden önemli sağlık sorunlarının başında yer alıyor. Cinsel hastalığa sahip olmak utanılacak bir şey olmadığı gibi, tedavi için de acele etmemiz gereken bir konu. Özellikle kadınlar olarak bizlerin altı ayda bir smear testi yaptırmamız, herhangi bir sorunumuz olmasa bile rutin kontrollerimizi yaptırmamız çok önemli. Bazı kadın hastalıkları beş seneye kadar kuluçka dönemine sahip olduğu için belirtiler ortaya çıktığında artık çok geç olabiliyor. Bu yüzden tatlılarım önlemlerimizi almalı, bilinçli olmalı ve sağlıklı bir cinsel hayata sahip olmalıyız!

Cinsel hastalıklardan nasıl korunurum?

Cinsel hayatımız çok önemli. İleride çocuk sahibi olmada, ciddi sağlık sorunları yaşamada dahi probleme sebep olabilecek hastalıklardan korunmak için önlem almak yeterli oluyor tatlımlar! Bu yüzden riske atmaya değmez ve kendimize düşen görevi yerine getirmemiz gerekir. Hastalıklardan korunmak için kişisel önlemlerimizi almalıyız. Öncelikli olarak prezervatif kullanmak, tüm dünyada en önemli unsur. Prezervatif, sıvı yoluyla bulaşan hastalıklara karşı bizi koruyor. Özellikle AIDS ve Hepatit enfeksiyonlarından korumakla birlikte temas yoluyla bulaşabilen HPV, HSV2, Molloscum Contagiozum gibi hastalıkların bulaşma riskini azaltsa da tamamen önlemez. Bu sebeple de cinsel hayatımıza, kendimize, sağlığımıza, bulaşıcı ve hayatı tehdit eden hastalıklara yol açtığı için başkalarının hayatına saygı göstererek oldukça dikkatli olmalıyız. Şayet partnerimiz riskli ise ya da cinsel hayat geçmişinden emin değilsek bu durumda dikkatli olmakta fayda var.

Prezervatif kullanmak, tek eşli olmak belki de bu hastalılardan korunmada en önemli unsurlarından biri. Bu aşamada tek eşlilik, cinsel hastalıkların bulaşma riskini azaltsa da taraflardan diğerinin de tek eşli olduğuna emin olmak gerekir.  Her şekilde bu enfeksiyonlara açık olduğumuzu unutmamak gerekir ve prezervatif kullanmak ve sık partner değiştirmemek, rastgele cinsel ilişkiler yaşamamak gerekiyor. Bu sayede daha sağlıklı bir cinsel hayat mümkün olabilir.  Bunun dışında altı ayda bir jinekolog kontrollerine gitmek, gerekli testleri yaptırmak sağlığımız için çok önemli tatlılar! Bunu asla riske etmiyoruz, kontrollerimize gidiyoruz, korunuyoruz!

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir