Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, hepimizin özellikle de kadınlar olarak bizlerin dikkat etmesi gereken bir konu. Bazı hastalıklar erkeklerde herhangi bir soruna yol açmasa da kadınlarda ölümcül olabiliyor. Bu sebeple de önlemimizi kendimiz almalı, bilinçlenmeli ve sağlıklı bir cinsel hayat tercih etmeliyiz. Bunun için de mutlaka ince eleyip sık dokumalıyız tatlılarım! Prezervatif kullanmadan cinsel ilişki yaşamak, tüm cinsel hastalıklara davetiye çıkıyor. Genital temizliğe dikkat etmeli ve korunmadan cinsel ilişki yaşamamalıyız. Cinsel yolla bulaşan en yaygın ve en dikkat edilmesi gereken 5 hastalık ise:
1- Frengi (sifiliz):
Bakteri enfeksiyonu olan frengi, erkek ve kadında görülebilen ve oldukça yaygın olan bir hastalık. İlk dönemde bulaş alanında tek bir keskin sınırlı yara oluşur ve bazen bölgesel lenf bezlerinin şişmesi eşlik eder. Eğer görmezden gelirsen kendiliğinden iyileşir. Ama bu durum hastalığın yok olduğu anlamına gelmez. İkinci evreye geçme aşamasında birçok deri hastalığını da tetikler. Bu yüzden mutlaka vücudunda olan değişimlere karşı dikkatli ve tetikte olmalı, beklemediğin durumlar olduğunda mutlaka bir uzmana başvurmalısın tatlım!
2- Belsoğukluğu (gonore):
Daha çok genç yaşlarda görülen belsoğukluğu, vajinal, anal ya da oral yolla bulaşabiliyor. Genelde belirti vermediği için oldukça yaygın. Bu sebeple de altı ayda bir smear testi yaptırmayı unutmuyoruz! Tedavisi kolay olsa da, gecikme durumlarında kısırlığa dahi yol açabilir.
3- HPV enfeksiyonu:
İşte en tehlikeli ve dikkat etmemiz gereken cinsel hastalık, HPV! Siğil, HPV grubunda 100 civarı alt grup barındırıyor. Tedavisi derideki belirtilerin yaygınlık, yoğunluk durumuna bağlı olarak çeşitli şekillerde (elektrokoter kriyoterapi topikal ilaç tedavisi gibi) uygulanabilir. Erken teşhisi çok önemlidir. Smear testi ile sık sık kontrol edilmesi gerekir.
4- Uçuk (HSV enfeksiyonu):
Diğer bir adıyla herpes, bulaştığında etkeni dokuda uzun yıllar kalan bir virüs enfeksiyonu olarak karşımıza çıkar. Bu hastalık, deri ve mukozalarda çeşitli sorunlara yol açabilir. Aktif olduğu dönemde deriden deriye doğrudan temas ile bulaşır ancak klinik belirti olmadığı dönemde dahi bulaştırıcılık riski mevcuttur. Bu sebeple gerekli önlemler kısa sürede alınmalıdır. Rutin kontrolllerin önemini tekrar hatırlatmama gerek yok sanırım!
5- Klamidya:
Diğer bir yaygın bakterimiz ise klamidya. Cinsel ilişkiden sonra 1-3 hafta sonra ortaya çıkar. Belirti vermek zorunda olmamakla beraber, ilerlediği zaman daha ciddi bulguların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Teşhisi kadın ve erkekten alınan akıntıdan etkenin izole edilmesi ile konur ve antibiyotik ile kolaylıkla tedavi edilir. Ama ufak bir not, eğer klamidyadan şüpheleniyorsan mutlaka partnerinle beraber doktora başvurmalısınız tatlım. Aksi halde hastalığın geçmesi mümkün değil.