Yazın sıcak ve nemli havasından sonbaharın serin ve kuru havasına geçtiğimiz bu dönemde en sık yaşanılan sorunlardan biri geçmek bilmeyen baş ağrılarıdır.
Mevsim geçişleri normal baş ağrılarını tetiklediği gibi migren ataklarını da tetiklemektedir. Migrenin en tipik belirtisi başın sadece bir tarafında oluşan zonklama şeklinde görülen ağrıdır. Bu beynin o tarafındaki kan damarlarının daralması ve genişlemesi sonucu ortaya çıkar. Kalıtsal olabildiği gibi stres, hormonsal değişimler, yoğun iş temposu, uykusuzluk ve kan damarlarını etkileyen bir aminoasit olan tiramince zengin besinler (muz, çikolata, peynir, portakal vs.) gibi birçok etken tetikleyebilir. Migren toplumun %10’unda görülmektedir ve kadınlarda daha sık rastlanmaktadır.
Peki, baş ağrısını doğal yollarla nasıl tedavi edebiliriz?
Aromatik yağlar tercih edilebilir. Bunlardan en çok bilineni nane yağı; sık olarak sindirim ile ilgili sorunlarda kullanılsa da içindeki mentol sayesinde doğal bir ağrı kesicidir. Baş ağrılarını hafifletir. Bunun için 1 damla nane yağı ve 1 damla lavanta yağını karıştırıp şakaklara masaj yapılabilir.
Krizin ilk başında lavanta yağı koklamak ağrının şiddetini azaltır. Antiseptik ve yara iyileştirici olan bu yağ aynı zamanda kesiklerin, morlukların ve berelerin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
Defne yağının aynı nane yağı gibi ciddi ağrı kesici etkisi vardır. 1 damla defne yağı ile 1 damla lavanta yağını şakaklara masaj yaparak veya soğuk komprese emdirerek kullanabilirsiniz.
Migren tedavisinde kullanılan bir diğer yağ reyhan yağı; Yunanlılar reyhanı krallara layık bir bitki olarak görürlerdi. Çin ve Hint ayurveda tıbbında da değer gören bu yağ günümüzde en çok baş ağrıları ve migren ataklarının geçmesine yardımcı olarak kullanılır. Uyarıcıdır ayrıca zihinsel yorgunluğu giderir ve ilginin odaklanmasını kolaylaştırır. Ağır fiziksel çalışma sonucu oluşan kas ağrılarında masaj yağın olarak kullanılır.
Migrene Karşı Buhar Karışımı:
- 3 damla reyhan yağı
- 4 damla lavanta yağı
- 3 damla nane yağı veya defne yağı
Yağlar karıştırılıp bir buharlaştırıcıya konur. Loş bir odada derin soluklarla rahatlamaya çalışılır. (Eğer bir buharlaştırıcınız yoksa küçük bir tabağın içine koyarak yavaşça ortama yayılmasını bekleyebilirsiniz.)
Migren ağrılarını azaltmak için kullanılan bir diğer yağ biberiye yağı; tıbbi amaçla kullanılan ilk bitkilerden biri olan biberiye geleneksel olarak kötülüğü uzaklaştırmak, vebadan korunmak ve etin lezzetini korumak için kullanılmıştır. Hafif ağrılarda biberiye çayı yapmak ağrının geçmesine yardımcı olacaktır. 2 dal taze/kuru biberiyeyi kaynamış suyun içinde 5 dakika bekletip veya soğuk suyun içine koyup kaynadıktan sonra 2 dakika demleyip içebilirsiniz.
Melisa, biberiye, mercan köşk yağlarının buharını solumak hem ağrıyı azaltır hem de düzenli kullanımda migren ataklarının sıklığını azaltır.
Bu bitkisel ürünlerin yanı sıra bazı vitaminlerin migren ataklarında iyi geldiği bilinmektedir.(B5,C ve E vitaminleri atakların sıklığını azaltır.)
Ek olarak yiyeceklerin içine taze kök zencefil ekleyebilirsiniz.
Yazar: 7-Circle