Anne adaylarının doğum sonrası eski formuna dönüp dönemeyeceği ile ilgili soru işaretleri her zaman olmuştur. Ama bu sorunun cevabı, aslında kişinin nasıl bir gebelik süreci geçirdiği ve doğum sonrası sürecini nasıl yönettiği ile ilgilidir, diyebiliriz. Öncelikle anne adayının doğuma kadar doğru beslenme ve egzersiz programıyla kendine baktığını düşünürsek doğumdan sonra kolaylıkla eski formuna döneceğini söyleyebiliriz. Ancak egzersiz programı olmayan, hareketsiz bir hamilelik dönemi geçiren adaylarda sürecin sonrasını dikkatli bir şekilde takip etmesini ve aşağıdaki önerilerimize uymasını tavsiye ederiz.
Ne Tür Bir Doğum Yaptınız?
Doğum tipi sürecin yönetilmesinde önemli bir nedendir. Anne normal mi, yoksa sezaryen doğum mu gerçekleştirdi?
Sezaryen doğum ise; annenin doğumdan sonra 7 gün fazla hareket etmemesi ve sadece doktorunun yönlendirdiği şekilde rahatlatma egzersizi ile sürece başlamasını öneririz. Dikişler sebebiyle ağır kaldırmamalı ve ani hareketler yapmamalıdır.
Normal doğum ise; annenin yavaş yavaş hareket etmeye başlaması ve rutin yaşamına dönüş yapması mümkündür. Kişinin kendini harekete yönlendirmesini öneririz.
Egzersiz programını kendi başına değil, ilgili merkezlerde ve bir antrenör gözetimi altında gerçekleştirmesi kilo sorunu için doğru bir tercih olacaktır.
Doğum Sonrasında Kilo Vermeye Ne Zaman Başlanmalı?
Bireylerin doğum öncesinde aldıkları kiloya bağlı olarak beslenme düzeni oluşturmaları gerekmektedir. Bu düzeni ise beslenme ve diyetetik uzmanı yardımı ile oluşturmalıdırlar. Bu süreç boyunca anne sütü ile annenin beslenme programı ilişkili olacağından uzmana gitmeden önce emzirme periyodları ile haftalık beslenme programını kaydetmelidir.
Doğum Sonrası Besin Takviyesi Nasıl Olmalıdır? Vitamin ve Minerallerin Eksikliğinde Nasıl Sonuçlar Doğurur?
Bireylerin doğum öncesinde de sonrasında da vitamin ve mineral düzey ölçümleri hekim gözetimi altında gerçekleştirilmelidir. Doğum sonrasında anne ve bebeğin sağlığı için hekimin yönlendirdiği oranda demir ve kalsiyumun olması önemlidir. Aynı zamanda annenin multivitamin ile vitamin depolarını da optimum düzeyde tutması önerilir. Tabii ki öncelikle bireyin bu yöndekini ihtiyacını belirlemesi için kendi hekimine ve sağlık danışmanı eczacısına takviyelerin kullanımı ile ilgili olarak başvurmasını öneriyoruz.
Anne adaylarının doğum öncesinde bebeklerinin sağlığını da gözeterek çok kilo almadan hekiminin yönlendirdiği şekilde beslenmesini ve bu süreci düzenli egzersizle desteklemesini tavsiye ediyoruz.
Son olarak; doğum sonrası hızlı kilo vermenin bebeğin besin kaynağı olan anne sütüne zarar vereceğini ve annenin sağlık sürecini etkileyeceğini belirtmek isteriz.
Ecz. Neylan Zırhlıoğlu