Ekonomik Olarak Sizi Rahatlatacak 5 Finansal Farkındalık Stratejisi

İster büyük işler yönetelim ister tek kişilik harcamalar yapalım, finansal bir yönetime sahip değilsek maddi sıkıntıları hiç atlatamayacağız anlamına geliyor. Bu alanda belirli bir bilince sahip olmak ve küçük stratejiler sayesinde var olan hesabı en iyi şekilde değerlendirebiliriz. Finansal farkındalığa sahip olmanızı sağlayacak, pratik 5 strateji neymiş bir bakalım.


1) Hesabınızda olmayan parayı düşünmek yerine var olanı değerlendirin.

Hepimiz hesabımızda olmayan fazla parayı düşünürüz. Evet, ideal bir gelecek ve hayalleri yaşamak uğruna belirli maddi kaynaklara ihtiyacımız var. Ancak var olanı düşünüp onu nesnel olarak değerlendirmeye almak daha realist olacak. Finansal farkındalığa sahip olmanın birinci kuralı, var olanı değerlendir.


2) Finansal olarak yaşadığınız korkularınızla yüzleşin.

Finans inişli çıkışlı bir yol gibi. Bazen evdeki hesap çarşıya uymayabiliyor. Birkaç aylık düzenli ödemelerinizi mi kaçırdınız, ne yapmanız gerektiği konusunda bir fikriniz mi yok? O zaman yapacağınız ilk şey sorumluluk duygunuzu pekiştirmek adına bankanızla ya da borçlu olduğunuz kurum ve kişi ile görüşmek. Durumu toparlamak adına, kendinize göre bir stratejik plan yapın ve buna uymak zorunda olduğunuz konusunda kendinizi ikna edin.


3) %5’lik finansal saygınlık birikimi yapın.

Hepimiz hayallerimiz için kazanıyoruz. Bir miras kalmadığı sürece de kısa bir zaman içerisinde büyük bir birikime sahip olamayız. Bu yüzden yapacağınız yatırım için birikim yapmak zorundayız. Ancak bu durumu ya yönetemiyoruz ya da sadık kalamıyoruz. Gelin bunun için küçük gibi görünen ama birikiminize katkı sağlayacak bir değişiklik yapalım. Belirli aralıklar ile yaptığınız birikimi %5 oranında arttırarak ilerleyin. Bu hem sizde farkındalık yaratacak hem de amacınız doğrultusunda kendiniz ile yaptığınız anlaşmaya saygınlık katacak.


4) Temiz bir harcama için gerçek anlamda temiz bir eve sahip olun.

Evinize, yaşam alanınıza şöyle bir göz gezdirin. Ne kadar çok kullanılmayan eşyaya sahipsiniz değil mi? Bu eşyalar için harcama yaptığınız hesabınızı da bir gözden geçirin. İyi bir temizlik ile bu eşyalardan kurtulun. Buna giysi dolabınız, mutfağınız da dâhil. Fazla eşyalardan arınmak size gerçekten neye ihtiyacınız olduğu konusunda yardımcı olacak. Bu yüzden bundan sonrası için gerçekten ihtiyacınız ne ise ona yatırım yapacaksınız.


5) Harcamalarınızı olabildiğince nakit olarak yapın.

Nakit ödeme yapmak, para üzerinde ki kontrolünüzü arttırır. Bu durum daha kontrollü bir harcama yapmanızı sağlar. Uzmanların da önerdiği harcama şekli hem ne aldığınız konusunda düşünmenize hem de parayı daha dikkatli kullanmanıza yardımcı olur. İnsanların kartla yaptıkları ödemelerde o an para çıkışını gözle göremedikleri için daha umursamaz bir şekilde ödeme yaptıkları bilimsel olarak kanıtlandı. Bu yüzden ödemelerinizi nakit olarak gerçekleştirmeye çalışın.

 

 

 

Yazan: Ceotudent

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir